foto: Publicitātes
Latvijas handbola izlasi turpinās vadīt Armands Uščins
LHF Padomes sēdē nolēma turpināt sadarbību ar Armandu Uščinu.
Citi sporta veidi
2017. gada 16. oktobris, 18:24

Latvijas handbola izlasi turpinās vadīt Armands Uščins

LETA

Latvijas vīriešu handbola izlasi turpinās vadīt Armands Uščins, vēsta Latvijas Handbola federācija (LHF).

Latvijas vīriešu izlases galvenā trenera amatā Uščins tika apstiprināts maija beigās, vadot valstsvienību pēdējās divās Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlēs. Savukārt tagad LHF Padomes sēdē nolemts turpināt sadarbību ar Uščinu, bet par asistentiem iecelt Arnoldu Straumi un Andreju Narnicki.

Pašlaik 44 gadus vecais Uščins iepriekšējā sezonā pirms kļūšanas par Latvijas izlases galveno treneri vadīja Vācijas trešās līgas klubu Bernburgas "Anhalt", kas Ziemeļu zonā ierindojās devītajā vietā 16 komandu konkurencē. Trenera amatam viņš pievērsās jau 2011.gadā, pats vēl būdams aktīvs spēlētājs.

Spēlētāja karjeras laikā Uščins spēlējis Latvijā un Vācijā, daudzus gadus pārstāvējis arī nacionālo izlasi. Uščins ir viens no trim handbolistiem (vēl arī Margots Valkovskis un Dmitrijs Bražņikovs), kas valstsvienībā aizvadījis vairāk par simts spēlēm - 128. Pēdējo spēli Latvijas izlasē Uščins nospēlēja 2013.gada 15.jūnijā pret Horvātiju.

Viņš Latvijas izlases galvenā trenera krēslā nomainīja Uģi Vikštremu, kurš negaidīti tika atbrīvots no amata.

foto: Lauris Nagliņš/LETA
Spēlētāja karjeras laikā Armands Uščins daudzus gadus pārstāvējis arī nacionālo izlasi.

Latvijas vīriešu valstsvienība no 23. līdz 29.oktobrim aizvadīs treniņnometni Vācijā, Bādblankenburgas pilsētā, kuras komandu pēc spēka trešajā līgā pārstāv izlases handbolists Toms Lielais. Treniņnometnes ietvaros Latvijas izlase aizvadīs divas pārbaudes spēles ar Vācijas otrās bundeslīgas klubiem - 26.oktobrī ar "Dessau-Rosslauer HV 06", bet dienu vēlāk ar Ģirta Lilienfelda pārstāvēto "2000 Coburg" vienību.

Gaidāmā treniņnometne ir nozīmīgākais gatavošanās posms pirms pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra, kas no 2018.gada 12. līdz 14.janvārim notiks Lietuvas pilsētā Klaipēdā. Latvijas pretinieces būs Lietuva, Izraēla un Gruzija. Tikai grupas uzvarētāja kvalificēsies izšķirošajai "play-off" kārtai. Komandas, kas divu spēļu summā uzvarēs "play-off" kārtā, kvalificēsies pasaules čempionātam.

Pirms tam decembra beigās Latvijas valstsvienība startēs arī tradicionālajā Rīgas domes kausā, kas šogad norisināsies jau 20.reizi.

Treneri nosaukuši tos18 spēlētājus, kas piedalīsies treniņnometnē Vācijā. Starp viņiem iekļauti arī izlases ierastie līderi Aivis Jurdžs un Dainis Krištopāns, bet tieši puse jeb deviņi no 18 handbolistiem pārstāv pašmāju klubus - četri spēlētāji vicečempioni Dobeles "Tenax", trīs čempionvienību Rīgas "Celtnieks", bet pa vienam spēlētājam ir no Ludzas "Latgols" un "Ogre"/"Miandum" komandām.

"Ja atskaita savainotos spēlētājus, tad uz šo sabraukumu mums izdosies sapulcināt optimālo sastāvu. Daudzus spēlētājus klātienē vēl neesmu redzējis, jo tajās spēlēs, kurās vadīju valstsvienību vasaras sākumā, viņi nepiedalījās. Redzēsim, kā komanda izskatīsies, kā spēlētāji būs attīstījušies - tas ir ļoti svarīgi pirms kvalifikācijas spēlēm janvārī," LHF citē Uščina teikto.

Uščins akcentē, ka treniņnometnē tiks strādāts uz aizsardzību un pārēju no aizsardzības uzbrukumā.

"Ņemot vērā, ka situācija ar sastāvu mums šobrīd ir labāka nekā pirms vairākiem mēnešiem, domāju, ka arī spēle būs citādāka," skaidro Uščins.

Tikmēr Uščina asistents Straume turpmāk būs U-20 un U-18 izlašu galvenais treneris, bet viņam palīdzēs attiecīgi Ivars Lācis un Gunārs Dalibo. Tikmēr kadešu meiteņu izlasi vadīs Larisa Veinberga, bet asistente būs Jūlija Šamricka.

Latvijas U-18 un U-20 puišu izlases nākamā gada vasarā Straumes vadībā piedalīsies Eiropas čempionāta B divīzijas turnīros. U-20 izlase no 20. līdz 29.jūlijam Melnkalnē sacentīsies ar Slovākiju, Turciju, Gruziju un mājinieci Melnkalni, bet U-18 izlase no 10. līdz 19.augustam Austrijā spēkosies ar Slovākiju, Nīderlandi, Kosovu, Bulgāriju un Austriju. Meiteņu izlasei dalība līdzīgā turnīrā paredzēta gadu vēlāk.

Kamēr nacionālā vīriešu valstsvienība gatavosies pasaules čempionāta kvalifikācijai, U-18 puišu un U-16 meiteņu izlases startēs tradicionālajā Jāņa Grīnberga piemiņas turnīrā, kas no 27. līdz 29.oktobrim norisināsies Viļņā. Puišu pretinieki būs Ukrainas, Lietuvas un Igaunijas vienaudži, bet meitenes sacentīsies ar Lietuvu, Poliju un Igauniju.