foto: AFP
Ostapenko pretinieces traumas dēļ viegli sasniedz Pekinas WTA turnīra ceturtdaļfinālu
Aļona Ostapenko.
Citi sporta veidi
2017. gada 5. oktobris, 10:09

Ostapenko pretinieces traumas dēļ viegli sasniedz Pekinas WTA turnīra ceturtdaļfinālu

LETA

Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko ceturtdien prestižā Pekinas WTA "Premier" sērijas turnīra trešās kārtas mačā aizvadīja vien trīs geimus, jo viņas pretiniece Pena Šuai no Ķīnas kājas traumas dēļ spēli nespēja turpināt.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ostapenko pirmajā setā atradās vadībā ar 3-0, kad Pena Šuai pēc konsultācijām ar mediķiem atteicās no cīņas turpināšanas, Latvijas tenisistei līdz ar to viegli sasniedzot ceturtdaļfinālu.

Spēle ilga vien 15 minūtes.

Par ceturtdaļfināla sasniegšanu Ostapenko nopelnījusi 215 WTA ranga punktus. Nākamajā kārtā viņa tiksies ar savu dubultspēļu partneri Soranu Kirstju no Rumānijas.

Pena Šuai kortā devās ar pamatīgi nosaitētu labās kājas ceļgalu, kas liecināja par ķīnietes veselības problēmām, šīm aizdomām apstiprinoties jau spēles ievadā.

Ostapenko jau pirmajā geimā guva punktu pretinieces servē, pēc tam droši panākot 2-0. Bija redzams, ka ķīnietei ir grūti izskraidīt līdzi Ostapenko sistajām bumbiņām. Tiesa, trešais geims bija krietni sīvāks, jo vispirms Pena Šuai neizmantoja iespēju noslēgt geimu savā labā, bet pēc tam atspēlēja divas Ostapenko breikbumbas. Tomēr ar trešo šādu iespēju mājiniece netika galām, pēc tam uzreiz pieprasot medicīnisko pārtraukumu. Pēc konsultācijām ar ārstiem viņa nolēma spēli neturpināt.

Šobrīd Ostapenko WTA rangā ieņem astoto vietu, bet ķīniete atrodama 25.pozīcijā. Abas tenisistes līdz šim savā starpā nebija tikušās.

Tikmēr nākamā pretiniece Kirstja trešās kārtas cīņā ar 6-1, 7-5 uzvarēja čehieti Karolīnu Plīškovu, kura turnīrā bija izlikta ar ceturto numuru. Plīškovai šajā turnīrā bija izredzes atgriezties WTA ranga līderpozīcijā, kas gan viņai tagad neizdosies.

Ar devīto numuru izliktā Ostapenko turnīru sāka vien trešdien, kad otrās kārtas mačā ar 6-3, 7-5 uzvarēja titulēto austrāliešu tenisisti Samantu Stosuru un svinēja savu 40.uzvaru sezonā. Viņa ir septītā spēlētāja šogad, kura guvusi tik daudz uzvaru.

Tikmēr Pena Šuai Pekinā bija tikusi pie diviem panākumiem - 7-6 (7:3), 3-6, 7-5 pār amerikānieti Šelbiju Rodžersu un 6-3, 6-2 pār Moniku Nikulesku no Rumānijas.

Ostapenko aizvadīja ļoti veiksmīgas iepriekšējās divas nedēļas, kad 11 dienu laikā deviņos mačos tika pie astoņām uzvarām, triumfējot Seulas WTA "International" sērijas turnīrā, kā arī sasniedzot pusfinālu WTA "Premier" sacensībās Uhaņā. Pašlaik Ostapenko WTA rangā pakāpusies jau uz astoto pozīciju, kā arī oficiāli nodrošinājusi dalību WTA sezonas noslēguma turnīrā "WTA Finals", kas oktobra beigās notiks Singapūrā. Turklāt nākamnedēļ viņa WTA rangā jau būs vismaz septītā, jo Pekinā agri izstājās pērnā gada fināliste Džoanna Konta no Lielbritānijas, turklāt viņa jau šajā turnīrā var nodrošināt arī vēl lielāku kāpumu.

Pena 2017.gadu sāka ārpus ranga pirmā simta, uzvarot vienā no pirmajiem trim mačiem. Tomēr janvāra un februāra mijā ķīniete aizkļuva līdz finālam WTA "International" sērijas sacensībās Taipejā, titula mačā zaudējot tobrīd lieliski spēlējošajai ukrainietei Jeļinai Svitoļinai. Vēlāk viņa spēlējusi samērā veiksmīgi, jūlija izskaņā dzimtenē arī triumfējot Naņčanas WTA "International" sērijas sacensībās, kas pašlaik ļāva jau pietuvoties ranga divdesmitniekam. Tiesa, kopš tā laika ķīniete turnīros vairāk par divām uzvarām nav spējusi gūt.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Pekinas WTA turnīrā mājiniece debitēja vēl 2004.gadā, trešajā dalības reizē pirmoreiz sasniedzot pusfinālu, tomēr ceturtdaļfinālā viņa nav spējusi iekļūt jau kopš 2009.gada. Savukārt "Premier Mandatory" turnīros viņa vienspēļu ceturtdaļfinālu iepriekšējo reizi sasniegusi 2011.gadā Indianvelsā.

Zīmīgi, ka Ostapenko sekmes gan ir vēl pieticīgākas un viņa ceturtdien guva vien trešo uzvaru karjerā "Premier Mandatory" turnīru pamatsacensībās.

Sekmīgākais posms karjerā vienspēlēs Ķīnas sportistei bija 2011.gadā, kad katrā no pirmajiem trim "Grand Slam" turnīriem ķīniete tika vismaz līdz trešajai kārtai un pasaules rangā pacēlās līdz pat 14.pozīcijai. Viņa ranga pirmajā simtniekā bija noslēgusi 11 sezonas pēc kārtas, tomēr iepriekšējos divus gadus pabeidza ārpus tā.

Pena Šuai karjerā ranga pirmā desmitnieka tenisistes uzvarējusi 14 reizes, tomēr kopš 2012.gada tas noticis vien divreiz un abas šīs reizes pārspēta poliete Agņeška Radvaņska. 12 no šīm uzvarām ir tieši uz cietā seguma, kur risinās arī Pekinas turnīrs, un vien divas uz māla.

Īpaši pieminēšanas vērtas ir Penas sekmes dubultspēlēs. Šeit viņa ieguvusi 21 WTA titulu, divas reizes triumfējot arī "Grand Slam" sacensībās un savulaik bijusi ranga līdere. Arī šī gada ievadā viņa duetā ar čehieti Andreu Hlavāčkovu spēlēja Austrālijas atklātā čempionāta finālā, bet nesen sacentās ASV atklātā čempionāta pusfinālā.

Ostapenko šajā turnīrā debitēja pērn, zaudējot jau pirmās kārtas cīņā, tobrīd aizvadot ieilgušu neveiksmju sēriju.

Latvijas tenisa jaunā zvaigzne vasaras sākumā sagādāja vienu no Latvijas sporta visu laiku lielākajām sensācijām un uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā, kas viņai pasaules rangā ļāva pacelties līdz vēl nebijušiem augstumiem jeb 12.vietai. Viņa kļuva par Latvijas rekordisti WTA rangā, jo Larisa Neilande karjerā vienspēļu rangā spēja pakāpties līdz 13.pozīcijai.

Savukārt septembrī Ostapenko kļuva par pirmo Latvijas tenisisti dāmu vienspēļu ranga desmitniekā. 2014.gadā ATP ranga desmitniekā dažas nedēļas atradās arī Ernests Gulbis.

Ostapenko Pekinā startēja arī dubultspēlēs, kur duetā ar rumānieti Soranu Kirstju pirmdien ar rezultātu 4-6, 3-6 zaudēja Rumānijas tenisistei Monikai Nikulesku un Taivānas sportistei Suveju Sje.

Par dalību turnīrā Ostapenko tika pie desmit WTA dubultspēļu ranga punktiem.

Tikmēr Latvijas otrā rakete Anastasija Sevastova cieta zaudējumu gan vienspēļu, gan dubultspēļu turnīra pirmajā kārtā. Vienspēlēs Sevastova trīs stundu "trillerī" ar 6-7 (3:7), 7-5, 6-7 (7:9) zaudēja Krievijas tenisa zvaigznei Marijai Šarapovai, bet dubultspēlēs duetā ar horvātieti Donnu Vekiču sīvā cīņā ar 6-4, 4-6, 7:10 atzina ASV atklātā čempionāta šī gada vienspēļu uzvarētājas amerikānietes Sloenas Stīvensas un britu tenisistes Heteres Vatsones pārākumu.

Pekinā risinās gada pēdējais "Premier Mandatory" sērijas turnīrs, kas ir otrs augstākais līmenis pēc "Grand Slam" sacensībām.

Ostapenko smagā cīņā Seulā izcīna otro WTA titulu karjerā

Sacensībās ar pirmo numuru izliktā Ostapenko finālā ar 6-7 (5:7), 6-1, 6-4 uzvarēja brazīlieti Beatrīsu Adadžu-Maju.

gallery icon
55