foto: AP
Ostapenko grūtā cīņā sasniedz finālu Seulas WTA turnīrā
Citi sporta veidi
2017. gada 23. septembris, 10:54

Ostapenko grūtā cīņā sasniedz finālu Seulas WTA turnīrā

LETA

Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko sestdien grūtā trīs setu cīņā sasniedza Seulas WTA "International" sērijas turnīra finālu un svētdien cīnīsies par otro titulu karjerā.

WTA ranga desmitajā vietā esošā Ostapenko, kura sacensībās bija izlikta ar pirmo numuru, ar rezultātu 3-6, 6-1, 6-3 pieveica taizemieti Laksiku Kamkamu, kura pasaulē ir vien 155.pozīcijā. Vēl trešā seta sākumā Ostapenko bija breika deficīts, tomēr pēc tam tika uzvarēts noslēdzošajos sešos geimos.

Līdz ar to Ostapenko sasniegusi piekto WTA finālu karjerā. Līdz šim viņa guvusi tikai vienu titulu, bet tas noticis visaugstākajā līmenī, sportistei šogad triumfējot Francijas atklātajā čempionātā.

Finālā Ostapenko tiksies ar brazīlieti Beatrīsu Hadadu Maju, kura ir planētas 71.ralete, vai pasaules ranga 119.vietas īpašnieci Rihelu Hogenkampu no Nīderlandes. Zīmīgi, ka šīs abas tenisistes sestdien pirmoreiz karjerā spēlēs WTA pusfinālā.

Titula mača sasniegšana Latvijas tenisistei devusi 180 WTA ranga punktus un viņa nākamajā nedēļā pakāpsies uz septīto vietu šogad nopelnīto punktu ieskaitē, tuvojoties dalībai sezonas noslēguma turnīrā.

Pēc pirmajiem diviem setiem, kuros izteikti pārliecinošāka bija kāda tenisiste, trešais bija pavērsieniem daudz bagātāks. Ļoti saspringtā pirmajā geimā Ostapenko tika pie breikbumbas, bet to neizmantoja un pēc tam zaudēja nākamajās 11 izspēlēs, nokļūstot iedzinējos ar 0-3. Arī turpinājumā cīna bija sīva, tomēr Ostapenko izdevās ieķerties un atgūt breika deficītu, bet pēc tā paveikšanas jau viņa dominēja, novedot dueli līdz uzvarai.

Abas tenisistes iepriekš nebija tikušās.

Kamkama līdz šim vienīgo reizi WTA pusfinālā bija spēlējusi 2014.gadā Osakā, kad cieta neveiksmi, bet vienīgo reizi pirmā desmitnieka tenisistes viņa pieveikusi tā paša gada Austrālijas atklātajā čempionātā, negaidīti apturot čehieti Petru Kvitovu. Seulā viņa vien otro reizi šosezon piedalījās WTA pamatturnīros, līdz šim esot bez uzvarām.

Tikmēr Ostapenko piedalījās astotajā WTA pusfinālā karjerā un svinēja piekto uzvaru, bet šogad viņas attiecība ir trīs uzvaras un divas neveiksmes. Titula mačos līdz šim viņa triumfējusi vienīgi šī gada "French Open" sacensībās, bet zaudējusi šogad ir Čārlstonas WTA "Premier" turnīrā. Tāpat viņa pa vienam zaudējumam finālos piedzīvoja arī 2015. un 2016.gadā.

Kā zināms, Ostapenko ir izteikta šī turnīra favorīte, jo jau pēc pirmās kārtas bija palikusi vienīgā no pirmā piecdesmitnieka sportistēm, kura joprojām turpināja dalību sacensībās.

Pirmās kārtas cīņā Ostapenko otrdien ar 7-6 (8:6), 6-1 salauza zviedrietes Juhannas Lāšsones pretestību, kura rangā ir 85.vietā, kamēr otrajā kārtā ceturtdien ar 6-2, 6-2 uzvarēja ranga 72.raketi Nao Hibino no Japānas. Savukārt piektdien ceturtdaļfinālā Latvijas vadošā tenisiste ar 6-3, 6-1 sagrāva Paragvajas labāko tenisisti Veroniku Sepedi-Roigu.

Tikmēr 24 gadus vecā Kamkama šī turnīra pamatsacensībās iekļuva pēc veiksmīgi pārvarētas kvalifikācijas, kur tika pie divām uzvarām, nezaudējot nevienā setā. Pēc tam pamatsacensību pirmajā kārtā Taizemes tenisiste ar 3-6, 6-4, 6-1 uzvarēja kolumbieti Marianu Dukē (pasaules ranga 104.vieta), ar 6-3, 6-3 apspēlēja arī krievieti Jekaterinu Aleksandrovu (75.) un ar 6-3, 6-1 negaidīti sagrāva sacensību ceturto numuru Soranu Kirstju, kura WTA rangā atrodas 52.vietā.

Zīmīgi, ka Ostapenko un Kirstjai piektdien vajadzēja spēlēt dubultspēļu ceturtdaļfināla mačā, taču viņas no cīņas atteicās, jo rumānietei bija kuņģa-zarnu trakta slimība.

Kamkamas karjeras rekords pasaules rangā ir 85.vieta, ko viņa sasniedza 2014.gada oktobrī. Savas karjeras laikā viņa pārsvarā spēlē zemākas raudzes ITF sacensībās, tomēr 2014.gada Austrālijas atklātā čempionāta pirmajā kārtā parūpējās par pamatīgu pārsteigumu, kad, būdama pasaules ranga 87.vietā, pieveica titulēto Kvitovu.

Šogad pirms Seulas turnīra viņa WTA pamatsacensībās bija piedalījusies vien reizi, zaudējot Austrālijas atklātā čempionāta pirmajā kārtā. Tomēr tenisiste šogad izcīnījusi divus ITF titulus.

Ostapenko pirmoreiz karjerā WTA turnīrā izlikta ar pirmo numuru. Iepriekš viņai labākais rezultāts bija divas reizes trešais numurs. Zīmīgi, ka šosezon tikai piecos WTA turnīros titulu ieguvusi tenisiste, kura izlikta ar pirmo numuru.

Ostapenko vasaras sākumā sagādāja vienu no Latvijas sporta visu laiku lielākajām sensācijām un uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā, kas viņai pasaules rangā ļāva pacelties līdz 12.pozīcijai. Jau tobrīd Ostapenko kļuva par Latvijas rekordisti WTA rangā, jo Larisa Neilande karjerā vienspēļu rangā spēja pakāpties līdz 13.pozīcijai.

Aļonas Ostapenko sagaidīšana lidostā "Rīga"

gallery icon
160

Tomēr pēc tam, kad nesen tika sasniegta trešā kārta ASV atklātajā čempionātā, Ostapenko turpināja labot rekordus un kā pirmā Latvijas dāmu tenisiste vēsturē iekļuva WTA ranga desmitniekā. Šī ir otrā reize vēsturē, kad kāds Latvijas tenisists ir pasaules vienspēļu ranga labāko desmitniekā, jo 2014.gadā tur dažas nedēļas atradās Ernests Gulbis.

Pērn pēc ASV atklātā čempionāta Ostapenko palika bez uzvarām, zaudējot gada sešos pēdējos mačos, līdz ar to šogad tenisistei būs iespēja, ja ne pakāpties augstāk, tad vismaz nostiprināties desmitajā pozīcijā.

Tikmēr šogad nopelnītajos WTA ranga punktos Ostapenko starp visas planētas tenisistēm ir jau septītajā vietā, apsteidzot britu sportisti Johannu Kontu, kas ļauj reāli cerēt uz dalību sezonas noslēguma turnīrā, kur iekļūst astoņas labākās sportistes. Devītajā pozīcijā esošā francūziete Kristīna Mladenoviča pašlaik tiek apsteigta jau par gandrīz 800 punktiem.

Nākamajā nedēļā Ostapenko piedalīsies Uhaņas WTA "Premier" sērijas turnīrā, kurā būs izlikta ar astoto numuru, kas dos brīvu pirmo kārtu, kamēr Latvijas otrā rakete Anastasija Sevastova atklāšanas mačā spēkosies ar Jekaterinu Makarovu no Krievijas.