foto: AP/Scanpix/LETA
Eiropas jaunā basketbola zvaigzne Dončičs jau astoņos gados bija neticami talantīgs
Nieka 18 gadus vecais Luka Dončičs varētu kļūt par otro eiropieti (aiz itāļa Andrea Barnjāni), kurš NBA draftēts ar pirmo numuru.
Basketbols
2017. gada 21. septembris, 05:05

Eiropas jaunā basketbola zvaigzne Dončičs jau astoņos gados bija neticami talantīgs

LETA

Iespaidīgu Eiropas čempionātu basketbolā aizvadījušais slovēnis 18 gadus vecais Luka Dončičs, kurš tika iekļauts meistarsacīkšu simboliskajā izlasē, jau tagad tiek uzskatīts par vienu no galvenajiem kandidātiem uz nākamā gada Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) drafta pirmo numuru.

Slovēnija un Serbija cīnās Eiropas čempionāta finālturnīra spēle basketbolā

gallery icon
32

201 centimetru garais aizsargs/uzbrucējs Luka Dončičs ir basketbolista Sašas Dončiča dēls un savā tehniskajā arsenālā nereti tiek salīdzināts ar pēdējo gadu pasaules basketbola visvairāk dominējošo uzbrucēju Lebronu Džeimsu. Protams, vēl fiziski krietni vājākā veidā.

foto: AP/Scanpix/LETA
Nieka 18 gadus vecais Luka Dončičs varētu kļūt par otro eiropieti (aiz itāļa Andrea Barnjāni), kurš NBA draftēts ar pirmo numuru.

Kā vēsta Ziemeļamerikas vadošā sporta medija ESPN žurnālists Maiks Šmits, Dončičs vēl krietni pirms sava spožā Eirolīgas un Spānijas ACB līgas karjeras sākuma, jau astoņu gadu vecumā, bija neticami talantīgs.

Lukas Dončiča talanta analīze - video:

Lukas tēvs Saša 2007. gadā pievienojās Slovēnijas slavenākajam basketbola klubam Ļubļanas “Olimpija” un arī dēlam bija paredzēta vieta treniņgrupā pie 1999. gadā dzimušajiem. Tomēr pēc nieka 16 minūtēm kopā ar saviem vienaudžiem, redzot Lukas dominanci, viņš tika nosūtīts uz treniņiem pie 1996. gadā dzimušajiem (trīs gadus vecākiem nekā pats jaunais talants).

EČ finālturnīra spēle basketbolā starp Latviju un Slovēniju

Eiropas čempionāta finālturnīra spēle basketbolā starp Latvijas un Slovēnijas valstvienībām.

gallery icon
36

Pēc pirmā treniņa kopā ar 11 gadus veciem puišiem Lukam atļāva apmeklēt treniņus pie “Olimpija” jaunatnes komandas, kur nākamos gadus trenējās kopā ar trīs četrus gadus vecākiem puišiem. Ņemot vērā Slovēnijas Jaunatnes līgas noteikumus, Lukam astoņu gadu vecumā nebija ļauts spēlēt pie U-14 vecuma grupas, tāpēc viņš mačos piedalījās ar saviem vienaudžiem, kā arī bija gana būtiskā lomā pie U-12 komandas.

Jau 13 gadu vecumā par Luku bija milzu interese Eiropas vadošajos klubos, bet par spilgtu pavērsienu kļuva kāds Romas turnīrs, kura finālspēlē Dončičs izcēlās ar iespaidīgu “triple-double” (trīs no galvenajiem statistikas rādītājiem ar divciparu skaitļiem): 54 punkti, 11 atlēkušās bumbas un desmit rezultatīvās piespēles, kā arī likumsakarīgu sacensību vērtīgākā spēlētāja balvu. Šāds sniegums nozīmēja līgumu ar Eiropas superklubu Madrides “Real”.

Luka nekad nav pārstāvējis nevienu Slovēnijas jaunatnes valstsvienību. Šovasar viņam bija iespēja pārstāvēt gan U-18, gan U-20 izlases, tomēr viņš nolēma spēlēt tikai nacionālajā izlasē un godam palīdzēja izcīnīt zelta medaļas. Zīmīgi, ka spēlētājam, kurš nav spēlējis jaunatnes izlasēs un piecus gadus pavadījis Spānijā, šovasar tika piedāvāts saņemt Spānijas pilsonību un pārstāvēt šo valsti Eiropas čempionātā, tomēr 18 gadus vecais basketbolists tam nepiekrita: “Spānijā šobrīd ir manas mājas, bet mana zeme un dzimtene un mana valsts ir Slovēnija!”

Zīmīgi, ka Slovēnija tieši galveno favorīti un kādreizējo Eiropas čempioni Spāniju pieveica meistarsacīkšu pusfinālā ar 92:72, bet Luka Dončičs izcēlās ar 11 punktiem, 12 atlēkušajām bumbām un astoņām rezultatīvajām piespēlēm.

Kādreizējais NBA spēlētājs Entonijs Rendolfs, kurš kopā ar Dončiču kļuva par Eiropas čempionu neslēpj: “Es negribu viņu salielīt, bet es domāju, ka viņš, iespējams, ir viens no talantīgākajiem spēlētājiem, kādu esmu redzējis. Tas ir neticami! Viņa vecumā un ar tādu augumu tāda bumbas kontrole ir kaut kas neticams. Viņa daudzpusība varētu ļaut viņam tikt pie “triple-double” teju katrā spēlē.

Arī Eiropas čempionāta vērtīgākais spēlētājs Gorans Dragičs neskopojās ar Lukas Dončiča slavēšanu pēc sacensībām: “Pāris gadu laikā viņš būs labākais spēlētājs Eiropā. Un arī NBA. Viņš ir dzimis, lai uzvarētu. Es nejokoju. Iegaumējiet manus vārdus: viņš būs viens no pašiem labākajiem visā pasaulē.”

Kasjauns.lv jau ziņoja, ka Slovēnija svētdien Eiropas čempionāta finālā ar rezultātu 93:85 pārspēja Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempioni Serbiju, pirmo reizi kļūstot par Vecā kontinenta čempioni, bet pats Dončičs fināla 22 minūtēs izcēlās ar astoņiem punktiem un septiņām atlēkušājām bumbām. Lukas statistika noteikti būtu iespaidīga, ja vien viņš trešās ceturtdaļas sākumā nebūtu guvis nopietnu potītes savainojumu. Turnīra ceturtdaļfinālā Slovēnija ar 103:97 tika galā arī ar Latviju. Dončičs pret Latviju guva 27 punktus un izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas.