Prokopčuka piedalīsies Riodežaneiro olimpisko spēļu maratona skrējienā
Titulētā Latvijas skrējēja Jeļena Prokopčuka piedalīsies Riodežaneiro olimpisko spēļu maratona distancē.
Citi sporta veidi
2016. gada 29. aprīlis, 15:19

Prokopčuka piedalīsies Riodežaneiro olimpisko spēļu maratona skrējienā

Jauns.lv

Titulētā Latvijas skrējēja Jeļena Prokopčuka piedalīsies Riodežaneiro olimpisko spēļu maratona distancē, pavēstījuši "Lattelecom" Rīgas maratona organizatori.

Divkārtējā Ņujorkas maratona uzvarētāja Prokopčuka jau piekto gadu pēc kārtas Rīgas maratonā, kas gaidāms 15.maijā, centīsies aizstāvēt pusmaratona čempiones titulu. Organizatori uzsver, ka sportistei šis būs viens no gatavošanās posmiem Riodežaneiro olimpisko spēļu maratonam, turklāt līdz šim oficiāli nebija apstiprināts, ka titulētā sportiste skries olimpisko maratonu.

"Ceru, ka Latvijas vadošajiem skrējējiem izdosies sasniegt iecerēto, lai Latviju olimpiskajā maratonā tik kupls skrējēju pulks pārstāvētu pirmoreiz. Jau tagad aicinu rīdziniekus un pilsētas viesus mobilizēties aktīvai līdzjušanai un atbalstam Rīgas centrā - tik daudz augstākā līmeņa Latvijas gargabalnieku vienuviet tik drīz sastapt nebūs iespējams," sacīja Prokopčuka.

Prokopčuka līdz šim piedalījusies trijās olimpiskajās spēlēs, bet iepriekšējo reizi to darīja pirms 12 gadiem Atēnās.

Kopā ar Prokopčuku pusmaratonu Rīgā skries arī Ilona Marhele, kura arī kvalificējusies Riodežaneiro olimpisko spēļu maratona sacensībām. Viņām konkurenci sastādīs Lietuvas pārstāve Rasa Drazdauskaite, vairāku olimpisko spēļu dalībniece un 2015.gada "Lattelecom" Rīgas pusmaratona vicečempione.

Jau ziņots, ka Prokopčuka pirms nepilnām divām nedēļām izcīnīja augsto ceturto vietu prestižajā Bostonas maratonā.

Savukārt pusmaratona distancē Rīgā vīriešiem jaunu Latvijas rekordu centīsies uzstādīt cits Riodežaneiro olimpisko spēļu dalībnieks Valērijs Žolnerovičs. 2011.gadā Lisabonā viņa paša sasniegtais Latvijas pusmaratona rekords ir stunda, četras minūtes un 43 sekundes.

"Rekordātrs pusmaratons ir daļa no mana olimpiskā plāna. Veiksmes gadījumā ne tikai sasniegšu jaunu Latvijas rekordu, bet arī revanšēšos Rīgai par tām astoņām sekundēm, kuras pagājušajā gadā tepat "Lattelecom" Rīgas maratonā mani šķīra no jauna valsts rekorda maratona distancē,” sacīja Žolnerovičs.

Latvijas rekordu maratonā Žolnerovičs sasniedzis divkārt 2013.gadā - vispirms par sekundi apsteidzot sava trenera Aleksandra Prokopčuka 18 gadus veco Latvijas rekordu, bet pēc tam Frankfurtē sevis paša uzstādīto rekordu labojot par minūti un 22 sekundēm, finišējot divas stundās, 14 minūtēs un 33 sekundēs.

Tikmēr olimpiskos normatīvu maratona distancē tieši Rīgā apņēmušies izpildīt Jānis Višķers un Anita Kažemāka. Vīriešu kvalifikācijas normatīvs ir divas stundas un 19 minūtes, savukārt sievietēm - divas stundas un 45 minūtes. Kā zināms, aprīlī Vīnē Kažemāka tikai par piecām sekundēm atpalika no normatīva.

Pērn izcīnīto Rīgas pusmarataona čempiona titulu centīsies aizstāvēt Jānis Girgensons, kurš pagājušajā gadā pārliecinoši uzvarēja ar rezultātu stunda, sešas minūtes un 20 sekundes.

Kopā ar sportistiem no Kenijas, Etiopijas, Ugandas, Īrijas un citām valstīm Latvijas vadošie skrējēji "Lattelecom" Rīgas maratonā cīnīsies par daļu no 45 000 eiro lielā balvu fonda. Turklāt atsevišķs 19 000 eiro balvu fonds izdalīts tieši Latvijas maratonistu atbalstam.

Pērn Rīgas maratons pulcēja 26 000 dalībnieku no 69 pasaules valstīm. Pasākums ir saņēmis prestižo Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) "Bronzas" kvalifikācijas zīmi ("Bronze Label"). Maratonu kopš 2007.gada sadarbībā ar Rīgas domi rīko aģentūra "NECom".

Maratons Rīgā notiek kopš 1991.gada. Iepriekš tas nesa "Nordea" vārdu, taču trešo gadu maratona ģenerālsponsors ir "Lattelecom", kas kopš 2008.gada bija pasākuma stratēģiskais partneris.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA