Latvieši pārbaudes mačā pret Šveici piedzīvo zaudējumu
Girgensona klātbūtne nepalīdzēja.
2016. gada 29. aprīlis, 23:31

Latvieši pārbaudes mačā pret Šveici piedzīvo zaudējumu

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlase piektdien priekšpēdējā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta viesos piekāpās Šveices valstsvienībai.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra ietvaros notikušajā spēlē Latvija zaudēja ar rezultātu 1:2 (0:1, 1:0, 0:0, 0:1).

Vienīgos vārtus Latvijas izlases labā guva Edgars Siksna, kuram šis bija pirmais precīzais raidījums valstsvienības rindās.

Jau spēles pirmajā minūtē bīstamu situāciju pie pretinieku komandas vārtiem izveidoja Zemgus Girgensons, taču savu uzdevumu augstumos bija šveiciešu vārtsargs Roberts Maijers. Tiesa, nedaudz vēlāk savu meistarību vajadzēja nodemonstrēt arī Šveices vicečempionam Latvijas izlases vārtos Elvim Merzļikinam.

Pirmā perioda vidū mājinieki gan izvirzījās vadībā, kad burzmu Latvijas valstsvienības vārtu priekšā izmantoja Deniss Holenšteins. Turpinājumā Latvijai divas reizes bija iespējas spēlēt vairākumā, taču viena spēlētāja pārsvaru viesi nespēja izmantot.

Arī otrajā trešdaļā šveicieši turpināja apdraudēt Latvijas izlases vārtu drošību, taču Merzļikins neļāva mājiniekiem dubultot spēles rezultātu. Turklāt perioda 12.minūtē Edgars Kulda no aizvārtes izdarīja teicamu piespēli aizsargam Siksnam, kurš gar pašu vārtu stabiņu raidīja ripu Maijera sargātajā cietoksnī. Zaudējuši vārtus, pretinieki turpināja uzbrukt, taču otros vārtus gūt viņiem neizdevās, un komandas pārtraukumā devās rezultāta tablo vēstot neizšķirtu 1:1.

Trešā perioda sākumā šveicieši iespieda viesus savā aizsardzības zonā, bet turpinājumā Latvijas izlase sāka aktīvāk spēlēt, kas gan nenesa augļus. Pie tam nedaudz vairāk kā divas minūtes pirms pamatlaika beigām uz noraidīto spēlētāju soliņa bija jādodas Kristapam Sotniekam. Mājinieki vairākumu neprata izmantot un komandām uzvarētāja noskaidrošanai bija jāaizvada piecu minūšu pagarinājums.

Papildlaika vidū Ēriks Blūms izmantoja situāciju, kurā Latvijas izlases spēlētājs bija nosedzis Merzļikana skatu. Latviešu vārtsargs nepaguva pārvietoties uz pozīciju metiena atvairīšanai, un Blūma raidīta ripa lidoja vārtos.

Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika nosaukts aizsargs Guntis Galviņš, kamēr pretiniekiem šis gods tika Maijeram.

Pēc tam sestdien abas komandas savā starpā tiksies arī Neišatelas pilsētā, noslēdzot gatavošanos pasaules čempionātam.

Šveices valstsvienības galvenais treneris ir Patriks Fišers, kuru rudenī atbrīvoja no Merzļikina "Lugano" komandas vadītāja amata.

Šveices izlasē spēlei pret Latviju bija pieteikti divi Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji - Vankūveras "Canucks" aizsargs Janiks Vēbers un Monreālas "Canadiens" uzbrucējs Svens Andrigjeto.

Šonedēļ Latvijas izlases kandidātu loku papildināja vienīgais Latvijas pārstāvis NHL Zemgus Girgensons. Viņu plānots iespēlēt vienā virknējumā ar Kasparu Daugaviņu un Miku Indraši, tomēr otrais no viņiem šonedēļ saskārās ar muguras problēmām, tāpēc uz Šveici nav devies.

Šī vakara spēlei ar Šveici netika pieteikti aizsargs Kristiāns Rubīns un uzbrucējs Kaspars Saulietis.

Izlase uz Šveici devusies ar diviem vārtsargiem, astoņiem aizsargiem un četrpadsmit uzbrucējiem, bet mājās palikuši vārtsargs Jānis Kalniņš, aizsargi Aleksandrs Jerofejevs un Kristaps Zīle, kā arī uzbrucēji Indrašis un Nikolajs Jeļisejevs. Jerofejevs joprojām nevar pilnvērtīgi trenēties ribu savainojuma dēļ, bet Jeļisejevam šonedēļ bija paaugstināta temperatūra.

Kā zināms, planētas meistarsacīkstēs Latvijai nepalīdzēs aizsargi Artūrs Kulda, Oskars Bārtulis, Krišjānis Rēdlihs un Georgijs Pujacs, kā arī uzbrucēji Lauris Dārziņš un Mārtiņš Karsums.

Līdz šim Latvijas izlase sešās pārbaudes spēlēs guvusi četras uzvaras - vispirms tā divās spēlēs viesos ar 6:4 un 4:3 pārspēja Dāniju, turpinājumā pret Baltkrieviju vispirms cieta zaudējumu ar 1:3, bet tad emocijām bagātā mačā revanšējās pēcspēles metienu sērijā ar 3:2, bet pagājušajā nedēļā ar 3:4 zaudēja un 4:1 pārspēja Vāciju.

Tikmēr Šveice divreiz piekāpās Zviedrijai (3:5 un 1:5), bet dalīja uzvaras uz pusēm ar Čehiju (3:2 un 1:2) un Baltkrieviju (2:1 un 2:3).

Pagājušajā sezonā Latvija EHC astoņos mačos tika pie astoņiem punktiem un palika noslēdzošajā, 12.pozīcijā. Tāpat tā pēdējā palika arī 2013.gadā.

Šī gada pasaules čempionāts no 6. līdz 22.maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt Latvijas Hokeja federācijas doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases stūres zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu. Viņa vietā stājies Leonīds Beresņevs, kuram palīdz Ģirts Ankipāns, Kārlis Zirnis un Juris Klodāns.

Savukārt no 1. līdz 4.septembrim gaidāmajā olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirošajā kārtā Latvijas izlase "Arēnā Rīga" uzņems Vāciju, Austriju un Japānu. Uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm dosies tikai šī miniturnīra uzvarētāja.

Latvijas hokeja valstsvienības sastāvs pirmajai pārbaudes spēlē pret Šveici:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Toljati "Lada", KHL), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks, Guntis Galviņš (abi - Rīgas "Dinamo"), Ralfs Freibergs (Toledo "Walleye", ECHL), Maksims Širokovs ("Sterzing"/"Vipiteno", Itālija), Edgars Siksna (Karagandas "Sariarka", VHL), Jānis Andersons, ("Zvolen", Slovākija);

uzbrucēji - Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Gunārs Skvorcovs, Māris Bičevskis, Edgars Kulda (visi - Rīgas "Dinamo"), Aleksejs Širokovs (Aļmetjevskas "Ņeftjaņik", VHL), Artūrs Ozoliņš (Angarskas "Jermak", VHL), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Roberts Bukarts ("Zlin", Čehija), Rodrigo Ābols (Portlendas "Winterhawks", WHL), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL).

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA