Beresņevs vēl nav izlēmis, kurus hokejistus vedīs uz Krieviju
Bresņevs paziņoja, ka sastāvs pasaules čempionātam ir skaidrs par 99,5%, bet vēl esot daži jautājumi, kurus sola atrisināt tuvāko dienu laikā.
2016. gada 2. maijs, 12:31

Beresņevs vēl nav izlēmis, kurus hokejistus vedīs uz Krieviju

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs pirmdien vēl nenosauca komandas sastāvu Krievijā gaidāmajam pasaules čempionātam, kas sāksies jau piektdien, jo priekšā vēl ir trīs treniņi, bet šo divu dienu laikā speciālists solīja tikt skaidrībā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Latvijas izlases sastāvs pasaules čempionātam šobrīd ir skaidrs par 95%. Dažās pozīcijās vēl ir jautājumi, bet šo divu dienu laikā obligāti tiksim skaidrībā ar sastāvu," preses konferencē pirmdien teica Beresņevs, kurš atklāja, ka gatavošanās pasaules čempionātam bijusi produktīva. "Mums viss tika nodrošināts augstākajā līmenī. Pirms pasaules čempionāta aizvadījām astoņas pārbaudes spēles - tās bija interesantas. Visos mačos bija redzams raksturs un spēlētāju vēlme cīnīties. Bija kļūdas, bet bez tām neiztikt. Ceru, ka pasaules čempionātā mazās kļūdas novērsīsim. Pārbaudes mačus nospēlējām uz 50%, jo ieguvām 12 punktus, bet zaudējām tikpat."

Latvijas izlases galvenais treneris norādīja, ka šobrīd neskaidrības esot divās pozīcijās.

"Jāizlemj, no kura aizsarga atteikties. Tāpat pievienosies Ronalds Ķēniņš. Mums ir izvēles iespējas pēdējām brīvajām pozīcijām. Ir zināmi trijnieki, bet viena aizsarga un uzbrucēja pozīcija ir neskaidra," izteicās Beresņevs, kurš ļoti cerot arī uz uzbrucēju Miku Indraši. "Šis čempionāts viņam var būt ļoti nozīmīgs. Miks turnīram ir gatavojies ļoti labi, tāpēc tas viņam var būt veiksmīgs. Veselības dēļ iedevām Indrašim nelielu atpūtu, lai saudzētu pirms turnīra. Savukārt ar Edgaru Masaļski viss ir kārtībā, pēdējā spēlē gūtais savainojums nav nopietns."

Latvijas hokeja izlases vadība cer, ka Ķēniņš valstsvienības treniņiem varēs pievienoties jau pirmdien. Tikmēr Beresņevs atklāja, ka viņu priecējusi arī jaunā uzbrucēja Rodrigo Ābola rezultativitāte pārbaudes mačos.

"Novēlu Ābolam šādu rezultativitāti saglabāt arī pasaules čempionātā. Arī aizsargs Kristiāns Rubīns nospēlēja labi. Gribējām uzaicināt vēl Latvijas U-20 hokejistus, taču sapratām, ka viņiem būs grūti cīnīties par vietu sastāvā. Hokejistiem, kuriem šobrīd nav līguma nākamajai sezonai, pasaules čempionāts varētu būt kā laba iespēja sevi pierādīt un apliecināt savu profesionāļu statusu," uzskata Beresņevs.

Beresņevs arī izteicās, ka šobrīd notiek pārrunas arī par kāda kluba vadīšanu Kontinentālajā hokeja līgā (KHL). "Nevēlos cilāt šo tēmu, tagad galvenais ir pasaules čempionāts. Pagaidām mana misija ir Latvijas izlase. Atstājam šo sarunu pēc turnīra."

Tikmēr Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans sacīja, ka pirmdienas pēcpusdienā valdes sēdē tiks lemts par komandas mērķiem pasaules čempionātā.

"Federācija izlases treniņiem nodrošināja visu nepieciešamo. Man kā prezidentam ir liels gandarījums, kā notika treniņnometne. Izlasē ir ļoti laba atmosfēra un attieksme vienam pret otru. Protams, bija jārisina daudz jautājumu, taču mūsu darbinieki tika ar visu galā." pauda Lipmans. "Ar galveno treneri runājām gandrīz katru dienu. Šogad viss bija ļoti pozitīvi. Vēsturiski augstākajā divīzijā esam 20 gadus, tas nozīmē, ka federācija ar trenera izvēli nav kļūdījusies ne reizi. Agrāk bija grūti atrast treneri, bet šogad process bija patīkamāks."

Latvijas hokeja izlase, gatavojoties čempionātam, aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, kurās izcīnīja četras uzvaras.

Visas spēles tika aizvadītas Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra ietvaros, kurā Latvija ar 12 punktiem ieņēma septīto vietu 12 komandu konkurencē.

Pārbaudes spēļu cikls tika sākts ar divām uzvarām 6:4 un 4:3 viesos pret Dāniju, turpinājumā mājās pret Baltkrieviju vispirms Latvija zaudēja ar 1:3, bet tad emocijām bagātā mačā revanšējās pēcspēles metienu sērijā ar 3:2. Savukārt vēl pēc tam mājās ar 3:4 tika zaudēts un ar 4:1 uzvarēta Vācija.

Visbeidzot gatavošanās tika noslēgta aizvadītās nedēļas nogalē viesos pret Šveici, kur divos mačos nācās zaudēt - vispirms ar 1:2 pagarinājumā, bet pēc tam arī ar 3:4.

Jau ziņots, ka aizvadītajā trešdienā Latvijas izlases kandidātu loku papildināja vienīgais Latvijas pārstāvis Nacionālajā hokeja līgā (NHL) Zemgus Girgensons. Viņu plānots iespēlēt vienā virknējumā ar Kasparu Daugaviņu un Miku Indraši, tomēr otrais muguras problēmu dēļ izlaida pēdējās divas pārbaudes spēles.

Tāpat komandā tiek gaidīts uzbrucējs Ronalds Ķēniņš, kurš NHL šosezon aizvadīja astoņas spēles.

Latvijas izlase uz Šveici devās ar diviem vārtsargiem, astoņiem aizsargiem un četrpadsmit uzbrucējiem, bet mājās palika vārtsargs Jānis Kalniņš, aizsargi Aleksandrs Jerofejevs un Kristaps Zīle, kā arī uzbrucēji Indrašis un Nikolajs Jeļisejevs. Jerofejevs joprojām nevar pilnvērtīgi trenēties ribu savainojuma dēļ, bet Jeļisejevam aizvadītajā nedēļā bija paaugstināta temperatūra.

Kā zināms, planētas meistarsacīkstēs Latvijai nepalīdzēs aizsargi Artūrs Kulda, Oskars Bārtulis, Krišjānis Rēdlihs un Georgijs Pujacs, kā arī uzbrucēji Lauris Dārziņš un Mārtiņš Karsums.

Tāpat komandā nebūs pieredzējušie Jānis Sprukts un Mārtiņš Cipulis, kurš piedalījās 11 iepriekšējos pasaules čempionātos pēc kārtas.

Šī gada pasaules čempionāts no 6. līdz 22.maijam risināsies Krievijas pilsētās Maskavā un Sanktpēterburgā. Latvija spēlēs Maskavas grupā, samērojot spēkus ar Krieviju, Zviedriju, Čehiju, Šveici, Norvēģiju, Dāniju un Kazahstānu. Latvijas izlase augstākajā divīzijā būs pārstāvēta jau divdesmito gadu pēc kārtas.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt Latvijas Hokeja federācijas doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases stūres zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu. Viņa vietā stājies Leonīds Beresņevs, kuram palīdz Ģirts Ankipāns, Kārlis Zirnis un Juris Klodāns.

Savukārt no 1. līdz 4.septembrim gaidāmajā olimpisko spēļu kvalifikācijas izšķirošajā kārtā Latvijas izlase "Arēnā Rīga" uzņems Vāciju, Austriju un Japānu. Uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm dosies tikai šī miniturnīra uzvarētāja.

Latvijas hokeja valstsvienības kandidāti, gatavojoties pasaules čempionātam:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Toljati "Lada", KHL), Jānis Kalniņš ("Szekesfehervar II", Ungārija), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš, Kristaps Zīle (visi - Rīgas "Dinamo"), Kristiāns Rubīns ("Vasteras", Zviedrija), Ralfs Freibergs (Toledo "Walleye", ECHL), Maksims Širokovs ("Sterzing"/"Vipiteno", Itālija), Edgars Siksna (Karagandas "Sariarka", VHL), Jānis Andersons, Renārs Demiters (abi - "Zvolen", Slovākija);

uzbrucēji - Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Kaspars Saulietis, Vitālijs Pavlovs, Gunārs Skvorcovs, Māris Bičevskis, Edgars Kulda, Nikolajs Jeļisejevs (visi - Rīgas "Dinamo"), Aleksejs Širokovs (Aļmetjevskas "Ņeftjaņik", VHL), Artūrs Ozoliņš (Angarskas "Jermak", VHL), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Roberts Bukarts ("Zlin", Čehija), Rodrigo Ābols (Portlendas "Winterhawks", WHL), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL), Ronalds Ķēniņš (Jūtikas "Comets", AHL).


LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA