foto: AFP/Scanpix/LETA
Mūsu tenisa zvaigzne Sevastova uzvar Šarapovu un spēlēs "US Open" ceturtdaļfinālā
Vēl viena liela diena Liepājā dzimušajiem Latvijas sportistiem Ņujorkā.
Citi sporta veidi
2017. gada 4. septembris, 01:20

Mūsu tenisa zvaigzne Sevastova uzvar Šarapovu un spēlēs "US Open" ceturtdaļfinālā

LETA

Latvijas tenisiste Anastasija Sevastova svētdien ASV atklātā čempionāta astotdaļfināla spēlē pret pieckārtējo "Grand Slam" turnīru uzvarētāju Mariju Šarapovu nodemonstrēja savu raksturu un aukstasinību, izcīnot uzvaru trīs setos un otro gadu pēc kārtas sasniedzot šo sacensību ceturtdaļfinālu.

Sevastova Ņujorkā pieveic par "Dopinga karalieni" dēvēto Šarapovu

Ņujorka Liepājā dzimušajiem sportistiem ir veiksmīga! Kristaps Porziņģis aizvada spožu karjeras sākumu NBA klubā Ņujorkas "Knicks", bet Anastasija Sevastova jau ...

gallery icon
82

Sevastova grūtā cīņā, kura ilga divas stundas un 18 minūtes, svinēja uzvaru ar 5-7, 6-4, 6-2.

Turnīrā ar 16.numuru izliktā Sevastova, kura pasaules rangā atrodas pozīciju zemāk, pērn ASV atklātajā čempionātā aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam, savukārt kādā no "Grand Slam" turnīriem viņa labāko 16 skaitā spēlēja trešo reizi karjerā, astotdaļfinālā cīnoties arī 2011.gada Austrālijas atklātajā čempionātā.

Par ceturtdaļfināla sasniegšanu Sevastova nopelnījusi 430 WTA ranga punktus, kas viņai ļaus saglabāt vietu pasaules ranga 20 labāko skaitā arī pēc šī turnīra beigām.

Nākamajā kārtā, kurā notiks jau cīņa par pusfinālu, Sevastova tiksies ar amerikānieti Sloeinu Stīvensu, kura rangā ir 83.vietā. Stīvensa svētdien ar 6-3, 3-6, 6-1 uzvarēja vācieti Jūliju Gērgesu, kurai turnīrā bija 30.numurs, bet rangā viņa ir trīs pozīcijas zemāk.

"Spēlēt [Artūra] Eša stadionā, kur vienmēr ir satriecoša atmosfēra, allaž ir ļoti patīkami," pēc cīņas atzina 27 gadus vecā Sevastova.

foto: AFP/Scanpix/LETA
Vēl viena liela diena Liepājā dzimušajiem Latvijas sportistiem Ņujorkā.

"Pirmais sets bija ļoti līdzīgs un tajā varēja uzvarēt jebkura no mums. Šarapova pirmajā un otrajā setā spēlēja ļoti labi, bet es turpināju cīnīties un skriet pēc katras bumbiņas. Savukārt trešajā setā, kad biju vadībā ar 5-2, man bija ļoti lielas emocijas, jo ļoti vēlējos pabeigt maču ar uzvaru," piebilda Sevastova.

Mača ievadā pirmajos trīs geimos labākas bija servētājas, piedevām abas pa reizei savu servi uzvarēja pretinieci atstājot "sausā". Tomēr ceturtajā geimā Sevastova pretiniecei deva divas breikbumbas un Šarapova izmantoja jau pirmo no tām.

Latvijas tenisiste gan nedomāja padoties un jau nākamajā geimā pati tika pie breika iespējas, tomēr sāncense to atspēlēja, pēc tam panākot 4-1. Tiesa, nākamos trīs geims uzvarēja Sevastova, kura septītajā geimā punktu guva ar pirmo breikbumbu, pēc tam panākot izlīdzinājumu 4-4.

Turpinājumā atkal labāk darbojās servētājas, bet 12.geimā Šarapova ieguva divas breikbumbas, ar pirmo nodrošinot panākumu setā.

Savukārt otrajā setā izšķirošais bija trešais geims, kurā Sevastova otro reizi mačā izmantoja breika iespēju, pēc tam panākot 3-1 savā labā. Šarapova astotajā geimā bija tuvu, lai panāktu izlīdzinājumu, taču Latvijas tenisiste atspēlēja divas breikbumbas, savukārt desmitajā geimā viņa ar pirmo setbumbu panāca izlīdzinājumu mačā.

Izšķirošā seta sākumā jau dominēja Sevastova, divas reizes paņemot punktu Šarapovas servē un izvirzoties vadībā ar 3-0. Tiesa, pretiniece nedomāja padoties un uzreiz vienu breiku atspēlēja, turpinājumā samazinot rezultātu līdz 2-3. Tomēr Sevastova vairs nebija apstādināma, jo nākamo geimu pie savas serves uzvarēja "sausā", tad trešo reizi setā un piekto visā mačā izmantoja breikbumbu, panākot jau 5-2. Tiesa, astotais geims savā servē Sevastovai bija nervozs, jo viņa uzvaru izrāva vien ar ceturto mačbumbu.

Krievijas tenisa zvaigznei Šarapovai, kura šobrīd rangā ir 146.pozīcijā, bet savulaik vairākas reizes bijusi ranga līdere, kopā vadībā atrodoties 21 nedēļu, šis bija pirmais "Grand Slam" turnīrs pēc 15 mēnešu diskvalifikācijas izciešanas, kuru viņa saņēma par aizliegtās vielas meldonija lietošanu. Šarapova ir 2006.gada ASV atklātā čempionāta uzvarētāja, kā arī divas reizes triumfējusi Francijas atklātajā čempionātā, bet pa reizei ieguvusi arī Austrālijas atklātā čempionāta un Vimbldonas čempionāta uzvarētājas titulus.

Abām tenisistēm šī bija pirmā savstarpējā spēle karjerā.

Jau vēstīts, ka Sevastova šī turnīra pirmajā kārtā ar 7-5, 6-1 uzvarēja Vācijas tenisisti Karīnu Vitheftu, kura rangā ieņem 65.pozīciju, pēc tam ar 6-4, 6-4 pārspēja 118.pozīcijā esošo ukrainieti Katerinu Kozlovu, bet trešajā kārtā ar 6-2, 6-3 uzveica horvātieti Donnu Vekiču, kura atrodama ranga 52.pozīcijā.

Savukārt Šarapova turnīru sāka ļoti skaistā cīņā ar 6-4, 4-6, 6-3 uzvarot ranga otro raketi Simonu Halepu no Rumānijas, kam sekoja neizteiksmīgāka spēle un uzvara ar 6-7 (4:7), 6-4, 6-1 pret ungārieti Tīmeu Babošu, kura rangā ir 59.pozīcijā, bet trešajā kārtā viņa droši ar 7-5, 6-2 pārspēja amerikānieti Sofiju Keninu, kura ir ranga 139.rakete.

Krievijas tenisistei ceturtās kārtas sasniegšana aiznākamajā nedēļā ļaus atgriezties pasaules ranga labāko simtniekā.

Šarapovai šis bija pirmais "Grand Slam" turnīrs pēc 19 mēnešu pārtraukuma, jo pērn pēc Austrālijas atklātā čempionāta viņa nokļuva liela skandāla epicentrā, kad tenisistes dopinga analīzēs tika konstatēts nesen aizliegto vielu sarakstā iekļautais meldonijs. Kaut daudzi citi pasaules sportisti pērn par to galu galā tika attaisnoti, Šarapova kļuva par skaļāko pieķerto un arī skaļāko diskvalificēto, jo sportistei piesprieda 18 mēnešu diskvalifikāciju, ko gan vēlāk samazināja līdz 15 mēnešiem.

Sacensību apritē viņa atgriezās šogad aprīļa beigās, tomēr šis ir vien piektais turnīrs, kurā krieviete piedalās, jo vēlāk ilgāku laiku nevarēja spēlēt traumu dēļ. Līdz ar to pēc atgriešanās viņa ir aizvadījusi tikai 13 mačus, kuros izcīnījusi deviņas uzvaras. Tāpat šis Šarapovai bija vien otrais turnīrs šogad cietā seguma laukumos.

Papildus skandāls izraisījās arī, kad daudzas pasaules vadošās tenisistes sāka protestēt, ka Šarapova pēc dopinga diskvalifikācijas saņem speciālos ielūgumus uz turnīriem. Francijas atklātajā čempionāta organizatori pēc publikas spiediena lēma, ka savai divkārtējai čempionei nedos ielūgumu šī gada sacensībām, tomēr vēlāk kļuva skaidrs, ka traumas viņa tāpat šajās sacensībās nebūtu varējusi piedalīties, turklāt savainota krieviete bija arī Vimbldonas turnīra laikā, kamēr ASV atklātais čempionāts izlēma piešķirt īpašo ielūgumu 2006.gada čempionei.

Šarapova pirmo reizi par pasaules ranga līderi kļuva 2005.gadā, bet pēdējo reizi planētas vadošās tenisistes godā bija 2012.gada vidū, ranga galvgalī atrodoties četras nedēļas. Par ranga līderi viņa karjeras laikā kļuvusi piecas reizes.

Karjeras laikā Šarapova ir uzvarējusi 35 WTA raudzes turnīros, pēdējo panākumu gūstot 2015.gadā, kad uzvarēja Romas "Premier" turnīrā.

Šarapova vairākus gadus pēc kārtas bija vislabāk pelnošā planētas tenisiste, jo viņai ir bijuši ļoti ienesīgi sponsoru līgumu, kā arī sportiste ir iesaistījusies biznesā, jo ar viņas vārdu tiek ražoti saldumi.

Sevastova izsētās tenisistes statusu ieguvusi ceturtajā "Grand Slam" turnīrā pēc kārtas, divos šogad sasniedzot trešo kārtu, bet vienā - otro. Izliktās tenisistes statuss nozīmē, ka pirmajās divās kārtās nav iespējams spēkoties ar rangā augstāk esošām konkurentēm, bet iekļūšana starp pirmajām 16., ko Sevastova paveikusi pirmoreiz karjerā, nozīmēja, ka šādas pretinieces pat teorētiski nevar būt trijos mačos. Viņa izlikta ar 16.numuru, jo turnīrā nepiedalās titulētā amerikāniete Serēna Viljamsa, kura tieši piektdien dzemdējusi meitiņu, bet pasaules rangā atrodas 15.pozīcijā.

Pērn Sevastova parūpējās par pārsteigumu un negaidīti sasniedza ASV atklātā čempionāta ceturtdaļfinālu, kas ir viņas labākais sasniegums kādā no "Grand Slam" turnīriem. Pirms tam Latvijas tenisiste šajā turnīrā nebija spējusi tikt tālāk par otro kārtu. Līdz ar to šogad bija Sevastovai jāaizstāv 430 ranga punkti, ko viņa veiksmīgi nu ir izdarījusi.

Sevastovai šī ir veiksmīgākā sezona karjerā, kas izpaužas arī pasaules rangā. Kopš februāra Latvijas tenisiste tikai reizi apstājusies kāda turnīra pirmajā kārtā un jūnija beigās viņa triumfēja Maljorkas WTA sacensībās, tiekot pie otrā šāda līmeņa titula karjerā.

Skatoties tikai šogad nopelnītos punktus un ņemot vērā arī Ņujorkas turnīru, Sevastova šobrīd ir 11.vietā pasaulē, kamēr stabilā astotajā pozīcijā atrodas Latvijas pirmā rakete un šī gada "French Open" čempione Aļona Ostapenko, kura zaudēja "US Open" trešajā kārtā. Astoņas gada labākās tenisistes piedalīsies sezonas noslēguma turnīrā, bet Sevastova no tautietes atpaliek par vairāk nekā 1300 punktiem.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka sestdien neveiksmi turnīra trešajā kārtā cieta Latvijas dāmu tenisa ranga līdere Aļona Ostapenko. Turnīrā ar 12.numuru izliktā Latvijas sportiste ar 3-6, 2-6 piekāpās savai vienaudzei Darjai Kasatkinai no Krievijas.

Ostapenko svētdien aizvadīs jaukto dubultspēļu turnīra otrās kārtas cīņu, kur kopā ar francūzi Fabrisu Martēnu spēlēs pret Austrālijas pārstāvi Anastasiju Rodionovu un Oliveru Maraku no Austrijas. Zīmīgi, ka Ostapenko pērn duetā ar Maraku aizkļuva līdz pusfinālam Vimbldonā, bet Martēnam austrietis ilgstoši bijis dubultspēļu pārinieks.

Abas Latvijas tenisistes piedalījās arī dāmu dubultspēlēs, taču no dalības turnīrā jau ir izstājušās. Sevastova ar serbieti Jeļenu Jankoviču tika līdz otrajai kārtai, kur sestdien nepilnas stundas laikā ar 1-6, 3-6 piekāpās leģendārajai šveicietei Martinai Hingisai un taivānietei Jundzjanai Čaņai, kuras izliktas ar otro numuru. Tikmēr Ostapenko ar kanādieti Bušāru zaudēja jau pirmajā mačā.

Jau vēstīts, ka trešdien dalību vīru vienspēļu turnīrā noslēdza Ernests Gulbis, kurš savā 29.dzimšanas dienā ar 3-6, 5-7, 4-6 atzina Dienvidāfrikas Republikas pārstāvja Kevina Andersona pārākumu.