Samoilovs un Šmēdiņš var lepoties ar lielisku panākumu Sočos
Samoilovs/Šmēdiņš iekļūst Sočos notiekošā PK posma astotdaļfinālā; izslēgšanas maču turnīrā iekļūst arī Finsters/Točs.
Citi sporta veidi
2016. gada 5. maijs, 22:29

Samoilovs un Šmēdiņš var lepoties ar lielisku panākumu Sočos

Jauns.lv

Latvijas vadošais pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš ceturtdien ar uzvaru noslēdza Sočos notiekošā Pasaules kausa (PK) "Open" kategorijas posma grupu turnīru un sasniedza sacensību astotdaļfinālu, savukārt vēlāk izslēgšanas maču turnīram kvalificējās arī Rihards Finsters un Edgars Točs, kuriem tas šosezon izdevies pirmo reizi.

Pamatsacensībās ar ceturto numuru izliktie Samoilovs un Šmēdiņš apakšgrupas noslēdzošajā, trešajā, spēlē ar rezultātu 2-1 (24:22, 17:21, 15:13) pārspēja francūžus Juzefu Krū un Eduāru Rulansonu, kuri izlikti ar 13.numuru.

Latvijas duetam tā bija trešā uzvara trīs mačos, tādējādi apakšgrupā tika izcīnīta pirmā vieta, kas ļāva iekļūt izslēgšanas turnīra otrajā kārtā jeb astotdaļfinālā. "Play-off" mači sāksies piektdien.

Ceturtdien iepriekš Samoilovs un Šmēdiņš apakšgrupas otrajā mačā ar 2-0 (23:21, 21:17) pārspēja kanādiešus Semu Pedlovu un Grandu O'Gormenu, kuriem ticis 20.numurs.

Savukārt trešdien Samoilovs un Šmēdiņš apakšgrupas pirmajā mačā ar 2-1 (21:14, 21:18) pārspēja baltkrievu duetu Aleksandru Kavaļenku un Aleksandru Djadko. Baltkrievijas duetam, kas otrdien pārvarēja kvalifikāciju, pamatturnīrā piešķirts 29.numurs.

Ceturtdien vēlāk pamatturnīra pēdējā spēlē ar 26.numuru izliktie Finsters un Točs ar 2-1 (21:13, 15:21, 15:7) pārspēja šveiciešus Filipu Gabatūleru un Mirko Gersonu, kuriem ticis 23.numurs.

Latvijas duets apakšgrupā izcīnīja otro vietu ar divām uzvarām trīs mačos, pirmo reizi šosezon kvalificējoties izslēgšanas turnīram, kur viņiem būs jāspēlē no pirmās kārtas.

Jau ziņots, ka Finsters un Točs pamatturnīra otrajā mačā ceturtdien iepriekš ar rezultātu 0-2 (13:21, 16:21) piekāpās vāciešiem Kajam Matisikam un Jonatanam Erdmanam, kuriem piešķirts desmitais numurs.

Savukārt trešdien pamatturnīra pirmajā spēlē Finsters un Točs ar rezultātu 2-1 (22:20, 17:21, 17:15) pārspēja spēcīgo Polijas duetu Gžegožu Fijaleku un Mariušu Prudelu, kuram turnīrā ir septītais numurs.

Pamatturnīrā piedalās 32 dueti, būdami sadalīti astoņās apakšgrupās, pa četriem pāriem katrā. Pēcāk grupu labākās komandas izslēgšanas spēles sāks no otrās kārtas, bet otro un trešo vietu ieguvējas cīnīsies pirmajā kārtā.

Finsters un Točs turnīru sāka ar kvalifikāciju, ko duetam izdevies pārvarēt četros no pieciem Pasaules kausa posmiem, kuros pāris šosezon piedalījies, tomēr iepriekšējās trijās reizēs latviešiem neizdevās izkļūt no pamatturnīra apakšgrupas.

Kvalifikācijā ar piekto numuru izliktajiem sportistiem Finsteram un Točam pirmā kārta bija brīva, bet izšķirošajā, otrajā, kārtā viņi grūtā cīņā ar 2-1 (16:21, 21:15, 15:12) apspēlēja vāciešus Toniju Helmutu un Eriku Štadiju, kuriem bija ticis vien 21.numurs.

Kā zināms, neveiksmi jau vīriešu kvalifikācijas pirmajā kārtā otrdien piedzīvoja Ruslans Sorokins un Ingars Ivanovs, kuri ar 1-2 (21:18, 17:21, 12:15) piekāpās ar 16.numuru izliktajiem ukraiņiem Jaroslavam Gordijejevam un Mikolam Babičam. Šis Latvijas pāris atlases sacensībās bija izlikts ar 17.numuru.

Jau vēstīts, ka Latvijas pludmales volejbolistes Alise Lece un Marta Ozoliņa ar trim zaudējumiem trīs spēlēs noslēdza dalību pamatturnīrā. Savā apakšgrupā latvietes palika ceturtās, turnīrā ieņemot dalītu 25.vietu. Savukārt cits Latvijas dāmu duets Lana Sorokina un Inese Jursone, kas bija izlikts ar 17.numuru, piedzīvoja zaudējumu jau kvalifikācijas pirmajā kārtā un neiekļuva pamatturnīrā.

Līdz ar to Sorokina un Jursone, kā arī Sorokins un Ivanovs turnīru noslēdza dalītā 41.vietā.

Jau ziņots, ka pirms divām nedēļām Samoilovs/Šmēdiņš izcīnīja ceturto vietu Ķīnas pilsētā Fudžou notikušajā Pasaules kausa "Open" posmā, sasniedzot Latvijas duetu labāko rezultātu sacensībās līdz šim. Vēl Fudžou Mārtiņš Pļaviņš un Haralds Regža turnīru noslēdza dalītā devītajā vietā, bet Finsters/Točs ierindojās dalītā 25.pozīcijā.

Latvijas pludmales volejbolistiem šī sezona nav sākusies pārāk sekmīgi. Samoilovs un Šmēdiņš piedalījušies tikai trīs posmos, jo Latvijas vadošais pāris šosezon koncentrējas uz startiem svarīgākajās sacensībās, taču uz goda pjedestāla vēl nav izdevies kāpt. Savukārt Pļaviņš un Regža nav tikuši tālāk par astotdaļfinālu, bet Finsters un Točs pagaidām nav spējuši izkļūt no apakšgrupas.

Visos turnīros volejbolisti spēkojas par Starptautiskās Volejbola federācijas (FIVB) pludmales volejbola pasaules ranga punktiem, kas ir svarīgi, cīnoties par ceļazīmēm uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

Atlase Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm sākās pērn 1.janvārī. Augustā gaidāmajai Olimpiādei 15 pāri kvalificēsies pēc pasaules ranga, kurā skaitīs 12 labākos turnīrus pusotra gada laikā. Vēl piecas komandas tiks kā Kontinentālā kausa uzvarētājas no katra kontinenta, divas vietas neilgi pirms olimpiskajām spēlēm sadalīs otro un trešo vietu ieguvēji Kontinentālajā kausā, vienu vietu saņēma pagājušā gada pasaules čempionāta uzvarētāji, bet vēl viena pienāksies Olimpiādes mājiniekiem.

Turpinājumā turnīri līdz olimpiskās atlases beigām risināsies ik pēc nedēļas - nākamnedēļ paredzēts "Open" posms Antālijā (Turcijā) un sekos turnīrs Sinsinati (ASV). Savukārt maija pašās beigās, noslēdzot olimpisko atlasi, risināsies "Grand Slam" sērijas posms Maskavā.

Latvijas vadošais duets Samoilovs un Šmēdiņš pašlaik olimpiskajā rangā ieņem astoto vietu, bet Pļaviņš un Regža ir 28.pozīcijā, taču, skaitot valstu kvotas, otrs labākais Latvijas duets ierindojas 23.vietā.

Latvijas dueti saglabā cerības uz otras ceļazīmes iegūšanu arī Kontinentālajā kausā.

Šosezon pludmales volejbolā prestižākie notikumi būs Riodežaneiro olimpiskās spēles, kur sacensības risināsies slavenajā Kopakabanas pludmalē, un oktobrī Fortloderdeilā, ASV, gaidāmās Pasaules kausa finālsacensības. Tūrē būs arī pieci "Grand Slam", trīs "Major" sērijas turnīri un 11 "Open" sērijas turnīri vīriem.

Kā zināms, 2017.gadā Latvijā risināsies Eiropas čempionāta finālposms, bet 2018.gadā ir cerības pirmoreiz organizēt PK sacensības.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA