Klāt pavasara trakums! Šodien ar Latvijas spēli pret Zviedriju sākas pasaules čempionāts hokejā
Latvijas hokeja izlases viens no vadošajiem uzbrucēju virknējumiem vismaz čempionāta sākumā varētu būt Andris Džeriņš, Roberts Bukarts un Miķelis Rēdlihs.
2016. gada 6. maijs, 08:19

Klāt pavasara trakums! Šodien ar Latvijas spēli pret Zviedriju sākas pasaules čempionāts hokejā

Jauns.lv

Latvijas hokeja valstsvienība šodien Maskavā pirmajā pasaules čempionāta spēlē tiekas ar spēcīgo Zviedrijas valstsvienību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

A apakšgrupas pirmās kārtas mačs "Ice Palace" arēnā sāksies plkst.16.15. Spēli tiešraidē pārraidīs kanāli TV3 un "Re:TV".

Latvijas izlase pirms pasaules čempionāta aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, kurās tika izcīnītas četras uzvaras. Visas spēles tika aizvadītas Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīra ietvaros, kurā Latvija ar 12 punktiem ieņēma septīto vietu 12 komandu konkurencē.

Pārbaudes spēļu cikls tika sākts ar divām uzvarām 6:4 un 4:3 viesos pret Dāniju, turpinājumā mājās pret Baltkrieviju vispirms Latvija zaudēja ar 1:3, bet tad emocijām bagātā mačā revanšējās pēcspēles metienu sērijā ar 3:2. Savukārt vēl pēc tam mājās ar 3:4 tika zaudēts un ar 4:1 uzvarēta Vācija. Gatavošanās tika noslēgta aizvadītās nedēļas nogalē viesos pret Šveici, kur divos mačos nācās zaudēt - vispirms ar 1:2 pagarinājumā, bet pēc tam arī ar 3:4.

Arī zviedri EHC turnīra ietvaros astoņos mačos guva četras uzvaras, ar 13 punktiem ieņemot sesto vietu.

Zviedrijas izlase pārbaudes spēļu cikla ievadā ar 3:5 savā laukumā zaudēja Šveicei, kurai pēc tam revanšējās ar 5:1. Turpinājumā zviedri viesos ar 3:1 pārspēja Vāciju un arī piedzīvoja zaudējumu ar 2:3 pēcspēles metienos. Pēc tam Zviedrijas izlase mājās ar 4:1 pārspēja Krievijas hokejistus, kuriem nākamajā mačā ar 0:4 zaudēja. Cikla noslēgumā zviedri ar 7:2 sagrāva Čehijas izlasi, kurai pēc tam arī kapitulēja ar 1:7.

Abas komandas savā starpā tikās arī pērn pasaules čempionātā Čehijas galvaspilsētā Prāgā, kad apakšgrupas mačā Latvijas hokejisti cieta sakāvi ar 1:8. Vienīgos vārtus valstsvienības labā guva Lauris Dārziņš, kurš šogad pasaules čempionātā nespēlēs ģimenes apstākļu dēļ.

Zviedrijas izlase pērn palika bez medaļām, 2014.gadā tika izcīnīta bronza, bet 2013.gadā zviedri kļuva par pasaules čempioniem.

Citā A apakšgrupas mačā plkst. 20.15 spēkosies Čehijas izlase ar Krievijas valstsvienību, ko trenē Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš.

Savukārt B apakšgrupas pirmajā mačā Sanktpēterburgā tiksies principiālās pretinieces ASV un Kanādas izlases, bet vēlāk otrajā spēlē spēkosies Baltkrievijas un Somijas hokejisti.

Pasaules čempionāts Latvijas izlasei sāksies ar trim ļoti smagiem pārbaudījumiem. Pēc spēles ar Zviedriju sekos cīņas sestdien pret Čehiju un pirmdien pret Krieviju. Jo īpaši intriģējoša ir trešā spēle pret mājiniekiem, jo tā notiks 9.maijā. Ceturtajā mačā Latvija spēkosies ar Šveici, bet pēc tam pretim stāsies Dānija, Kazahstāna un Norvēģija.

Latvijas izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā spēlēs jau 20.gadu pēc kārtas. Piekto reizi komandu cīņā vedīs Leonīds Beresņevs, kurš februārī trešo reizi karjerā tika iecelts par valstsvienības galveno treneri. Viņam čempionātā palīdzēs Ģirts Ankipāns, Kārlis Zirnis un Juris Klodāns.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt Latvijas Hokeja federācijas doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases vadības zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu.

Arī šoreiz Latvijas izlasei nepalīdzēs vairāki potenciālie līderi. Planētas meistarsacīkstēs nespēlēs aizsargi Artūrs Kulda, Oskars Bārtulis, Krišjānis Rēdlihs un Georgijs Pujacs, kā arī uzbrucēji Lauris Dārziņš un Mārtiņš Karsums. Visiem spēlētājiem, izņemot Dārziņu, spēlēt neļauj veselības problēmas.

Šoreiz komandā ir četri pasaules čempionāta debitanti - daudzsološais vārtsargs Elvis Merzļikins, kurš aizvada ļoti labu sezonu, aizsargs Edgars Siksna un uzbrucēji Edgars Kulda un Māris Bičevskis. Tāpat pasaules čempionāta spēlēs līdz šim laukumā nav devies arī izlases trešais vārtsargs Jānis Kalniņš, kurš arī pērn iekļuva valstsvienības sastāvā.

Kā pēdējie otrdien no izlases tika atskaitīti aizsargi Renārs Demiters, Kristiāns Rubīns un Kristaps Zīle, kā arī uzbrucēji Kaspars Saulietis, Artūrs Ozoliņš un Nikolajs Jeļisejevs.

Pieredzes bagātākais izlases dalībnieks ir vārtsargs Edgars Masaļskis, kuram šis būs jau 15.pasaules čempionāts. Savukārt komandas kapteinis Kaspars Daugaviņš aizvadīs astoto pasaules čempionātu, tāpat kā aizsargs Kristaps Sotnieks.

Kā pēdējie izlasei pievienojās abi šosezon Nacionālajā hokeja līgā (NHL) uzspēlējošie Latvijas hokeja izlases uzbrucēji - Zemgus Girgensons un Ronalds Ķēniņš. Tiesa, Girgensons Bufalo "Sabres" aizvadīja visu sezonu, bet Ķēniņš vien astoņas spēles Vankūveras "Canucks" sastāvā, jo pārsvarā spēlēja Amerikas Hokeja līgā (AHL).

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs no 6. līdz 17.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju. Viņu vietā nākamajā gadā nāks Slovēnija un Itālija, kuras ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā. Jau šobrīd ir zināms, ka no augstākās divīzijas nevar izkrist Vācija un Francija, jo nākamā gada pasaules čempionāts notiks abās šajās valstīs.

Latvijas izlase pasaules čempionātā spēlēs Maskavā, kur tiks aizvadītas arī izšķirošās cīņas, bet otra apakšgrupa spēkosies Sanktpēterburgā.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) pasaules rangā atrodas desmitajā pozīcijā.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā, bet pēdējos piecos čempionātos labākais sasniegums ir desmitā vieta, kas iegūta 2012.gadā.

Pasaules čempionātu vēsturē zelta medaļām bagātākā ir Krievijas izlase (iepriekš - PSRS), kas medaļas kaklā kārusi 44 reizes - 27 zelta, desmit sudraba un septiņas bronzas. Hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvji iekrājuši 47 medaļas (25 zelta, 13 sudraba un deviņas bronzas), bet trešajā vietā ar 46 godalgām atrodas Čehija (agrāk - Čehoslovākija), kas izcīnījusi 12 zelta, 13 bronzas un 21 bronzas medaļu.

Pērn pasaules čempionāta finālā Kanādas izlase ar 6:2 uzvarēja Krieviju, bet pie bronzas tika ASV.

Kopš 1993.gada, kad PSRS un Čehoslovākijas vairs nebija uz pasaules kartes, līdz pat 2013.gadam pie medaļām pasaules čempionātos tikušas tikai septiņas valstis - Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija un Slovākija -, taču tad šo kārtību izjauca Šveice, kas bija otrā.

Latvijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Edgars Masaļskis (Toljati "Lada", KHL), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice) un Jānis Kalniņš ("Szekesfehervar II", Ungārija);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Kristaps Sotnieks, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš (visi - Rīgas "Dinamo"), Ralfs Freibergs (Toledo "Walleye", ECHL), Maksims Širokovs ("Sterzing"/"Vipiteno", Itālija), Edgars Siksna (Karagandas "Sariarka", VHL) un Jānis Andersons ("Zvolen", Slovākija);

uzbrucēji - Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Gunārs Skvorcovs, Māris Bičevskis, Edgars Kulda (visi - Rīgas "Dinamo"), Aleksejs Širokovs (Aļmetjevskas "Ņeftjaņik", VHL), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Roberts Bukarts ("Zlin", Čehija), Rodrigo Ābols (Portlendas "Winterhawks", WHL), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL), Ronalds Ķēniņš (Jūtikas "Comets", AHL).

Zviedrijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Jakobs Makstrems (Vankūveras "Canucks", NHL), Viktors Fasts (Maskavas CSKA, KHL);

aizsargi - Ādams Lāšons (Ņūdžersijas "Devils", NHL), Oskars Fantenberjs (Gēteborgas "Frolunda", Zviedrija), Jūhans Fransons (Ženēvas "Servette", Šveice), Ēriks Gustafsons (Klotenes "Flyers", Šveice), Magnuss Nīgrēns (Kārlstades "Farjestad", Zviedrija), Ēriks Gustafsons (Čikāgas "Blackhawks", NHL);

uzbrucēji - Matiass Ritola ("Skelleftea", Zviedrija), Gustavs Nīkvists (Detroitas "Red Wings"), Matiass Šēgrēns (Kazaņas Ak Bars", KHL), Džimijs Ēriksons, Martins Lunberjs (abi "Skelleftea", Zviedrija), Jūhans Sundtrems (Gēteborgas "Frolunda", Zviedrija), Jons Nūrmans ("Skelleftea", Zviedrija), Aleksanders Venberjs (Kolumbusas "Blue Jackets"), Līnuss Ūmarks (Ufas "Salavat Julaev"), Līnuss Klāsens ("Lugano"), Roberts Rusēns (Vekšē "Lakers", Zviedrija).

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA