Latvijas izlases vārtus mačā pret Čehiju sargās Edgars Masaļskis
Masaļskis šo sezonu pavadījis KHL vienībā Toljati "Lada".
2016. gada 7. maijs, 18:46

Latvijas izlases vārtus mačā pret Čehiju sargās Edgars Masaļskis

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlases vārtus sestdienas vakarā gaidāmajā pasaules čempionāta mačā pret Čehiju sargās pieredzējušais Edgars Masaļskis. Spēles sākums: pulksten 20:00.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau vēstīts, ka piektdien Latvijas izlase Krievijā notiekošo čempionātu atklāja ar zaudējumu, cienīgā cīņā pagarinājumā ar 1:2 piekāpjoties spēcīgajai Zviedrijai. Lielisku sniegumu Latvijas vārtos demonstrēja debitants Elvis Merzļikins, taču mačā pret Čehiju viņam dota atpūta.

Masaļskis šo sezonu pavadīja Kontinentālās hokeja līgas (KHL) vienībā Toljati "Lada". Šīs vienības vārtos viņš aizvadīja 36 cīņas, izcīnot 15 uzvaras, atvairot 92,5% metienu, kas bija 16.labākais rādītājs līgā.

Tāpat kā piektdienas mačā arī spēlei pret Čehiju kā 13.uzbrucējs tiks pieteikts Vitālijs Pavlovs, kamēr malā paliks aizsargs Jānis Andersons un uzbrucējs Aleksejs Širokovs.

Čehija piektdien ar rezultātu 3:0 apspēlēja ambiciozo sacensību mājinieci Krieviju, ko trenē Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš.

  Abas izlases līdz šim pasaules čempionātos augstākajā divīzijā savā starpā tikušās astoņas reizes un Latvija piedzīvojusi septiņus zaudējumus, kā arī 2006.gadā Rīgā čempionāta atklāšanas mačā nospēlējusi neizšķirti 1:1. Latvija ar Čehiju sacentās arī pērn, kad čempionāts risinājās tieši Čehijā, piedzīvojot neveiksmi ar rezultātu 2:4, turklāt visi septiņi zaudētie mači noslēgušies ar rezultātiem 1:3 (piecas reizes) vai 2:4 (divas reizes).

Arī 2014.gadā Soču olimpiskajās spēlēs Latvija piekāpās Čehijai tieši ar rezultātu 2:4, bet četrus gadus iepriekš Vankūverā vispirms zaudēja ar 2:5, bet pāris dienu vēlāk izšķirošajā mačā par vietu ceturtdaļfinālā piekāpās tikai pagarinājumā ar 2:3.

Pērnā gada mačā Latvijas izlase spēja izvirzīties vadībā ar 1:0 (Daugaviņš) un 2:1 (Miķelis Rēdlihs), tomēr vēlāk mājinieki salauza pretestību, bet uzvaras vārtus guva leģendārais Jaromīrs Jāgrs.

Iepriekšējos divos gados Čehija pasaules čempionātu noslēgusi ceturtajā vietā.

Čehijas izlases pieteikumā ir septiņi spēlētāji no nacionālā čempionāta. Tāpat viens hokejists no Čehijas čempionāta ir arī Latvijas izlasē - tā šīs sezonas decembra mēneša labākais spēlētājs Roberts Bukarts.

Kā zināms, pasaules čempionāts Latvijas izlasei sāksies ar trim ļoti smagiem pārbaudījumiem - pēc spēles ar Čehiju un pirmdien sekos duelis ar Krieviju, kas būs sevišķi intriģējošs, jo notiks 9.maijā. Ceturtajā mačā Latvija spēkosies ar Šveici, bet pēc tam pretim stāsies Dānija, Kazahstāna un Norvēģija.

Latvijas izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā spēlē jau 20.gadu pēc kārtas. Piekto reizi komandu cīņā ved Leonīds Beresņevs, kurš februārī trešo reizi karjerā tika iecelts par valstsvienības galveno treneri. Viņam čempionātā palīdz Ģirts Ankipāns, Kārlis Zirnis un Juris Klodāns.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt Latvijas Hokeja federācijas doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases vadības zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu.

Arī šoreiz Latvijas izlasei nepalīdz vairāki potenciālie līderi. Planētas meistarsacīkstēs nespēlē aizsargi Artūrs Kulda, Oskars Bārtulis, Krišjānis Rēdlihs un Georgijs Pujacs, kā arī uzbrucēji Lauris Dārziņš un Mārtiņš Karsums. Visiem spēlētājiem, izņemot Dārziņu, spēlēt neļauj veselības problēmas.

Šoreiz komandā ir četri pasaules čempionāta debitanti - daudzsološais vārtsargs Elvis Merzļikins, kurš jau mačā ar Zviedriju nodemonstrēja lielisku sniegumu, aizsargs Edgars Siksna un uzbrucēji Edgars Kulda un Māris Bičevskis. Tāpat pasaules čempionāta spēlēs līdz šim laukumā nav devies arī potenciālais izlases trešais vārtsargs Jānis Kalniņš, kurš arī pērn iekļuva valstsvienības sastāvā.

Kā pēdējie otrdien no izlases tika atskaitīti aizsargi Renārs Demiters, Kristiāns Rubīns un Kristaps Zīle, kā arī uzbrucēji Kaspars Saulietis, Artūrs Ozoliņš un Nikolajs Jeļisejevs.

Pieredzes bagātākais izlases dalībnieks ir vārtsargs Edgars Masaļskis, kuram šis ir jau 15.pasaules čempionāts. Savukārt komandas kapteinis Kaspars Daugaviņš aizvada astoto pasaules čempionātu, tāpat kā aizsargs Kristaps Sotnieks.

Kā pēdējie izlasei pievienojās abi šosezon Nacionālajā hokeja līgā (NHL) uzspēlējošie Latvijas hokeja izlases uzbrucēji - Zemgus Girgensons un Ronalds Ķēniņš. Tiesa, Girgensons Bufalo "Sabres" aizvadīja visu sezonu, bet Ķēniņš vien astoņas spēles Vankūveras "Canucks" sastāvā, jo pārsvarā spēlēja Amerikas Hokeja līgā (AHL).

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas izlasēm apakšgrupas sacensībās garantē pa septiņām spēlēm. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 17.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām. Jau pašlaik ir skaidrs, ka augstāko divīziju pametīs A apakšgrupas vājākā komanda un tās vietā nāks Slovēnija, bet no B apakšgrupas nevar izkrist Vācija un Francija, kas pasaules čempionātu uzņems nākamajā gadā. Ja B grupā pēdējā vietā nepaliks Vācija vai Francija, vietu nākamās sezonas augstākās divīzijas turnīrā nodrošinās arī Itālija.

Latvijas izlase pasaules čempionātā spēlē Maskavā, kur tiks aizvadītas arī izšķirošās cīņas, bet otra apakšgrupa spēkojas Sanktpēterburgā.

Pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) pasaules rangā atrodas desmitajā pozīcijā.

Iepriekšējo reizi pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā Latvijas izlase piedalījās 2009.gadā, kad Šveicē atkārtoja savu visu laiku labāko rezultātu un ierindojās septītajā vietā. Šāds sasniegums Latvijas izlasei padevies arī 1997. un 2004.gadā, bet pēdējos piecos čempionātos labākais sasniegums ir desmitā vieta, kas iegūta 2012.gadā.

Pasaules čempionātu vēsturē zelta medaļām bagātākā ir Krievijas izlase (iepriekš - PSRS), kas medaļas kaklā kārusi 44 reizes - 27 zelta, desmit sudraba un septiņas bronzas. Hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvji iekrājuši 47 medaļas (25 zelta, 13 sudraba un deviņas bronzas), bet trešajā vietā ar 46 godalgām atrodas Čehija (agrāk - Čehoslovākija), kas izcīnījusi 12 zelta, 13 bronzas un 21 bronzas medaļu.

Pērn pasaules čempionāta finālā Kanādas izlase ar 6:2 uzvarēja Krieviju, bet pie bronzas tika ASV.

Kopš 1993.gada, kad PSRS un Čehoslovākijas vairs nebija uz pasaules kartes, līdz pat 2013.gadam pie medaļām pasaules čempionātos tikušas tikai septiņas valstis - Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija un Slovākija -, taču tad šo kārtību izjauca Šveice, kas bija otrā.

Latvijas hokeja izlases sastāvs mačam pret Čehiju:

vārtsargi

- Edgars Masaļskis (Toljati "Lada", KHL), Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice);

aizsargi

- Oskars Cibuļskis, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš (visi - Rīgas "Dinamo"), Kristaps Sotnieks ("Lada"), Ralfs Freibergs (Toledo "Walleye", ECHL), Maksims Širokovs ("Sterzing"/"Vipiteno", Itālija), Edgars Siksna (Karagandas "Sariarka", VHL);

uzbrucēji

- Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Gunārs Skvorcovs, Māris Bičevskis, Edgars Kulda (visi - Rīgas "Dinamo"),, Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Roberts Bukarts ("Zlin", Čehija), Rodrigo Ābols (Portlendas "Winterhawks", WHL), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL), Ronalds Ķēniņš (Jūtikas "Comets", AHL).

LETA/ Foto: Edijs Pālens/LETA, Ieva Lūka/LETA