Krievija falsificējusi 4 Soču olimpisko spēļu čempionu dopinga analīzes
Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko šos apgalvojumus nosaucis par spekulācijām.
Citi sporta veidi
2016. gada 9. maijs, 15:40

Krievija falsificējusi 4 Soču olimpisko spēļu čempionu dopinga analīzes

Jauns.lv

Cenšoties slēpt pozitīvus dopinga rezultātus, Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA) un šīs valsts Federālais drošības dienests (FSB) falsificējuši vismaz četru 2014.gada Soču olimpisko spēļu čempionu analīzes, telekanāla CBS raidījumā "60 Minutes" atklāja bijušais darbinieks Vitālijs Stepanovs.

Stepanovs, kurš tagad ar savu sievu, bijušo krievu vieglatlēti Jūliju, dzīvo ASV, raidījumā pavēstījis, ka četri krievu olimpiskie čempioni lietojuši anaboliskos steroīdus, bet pēc tam viņu analīzes tika viltotas.

Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko šos apgalvojumus nosaucis par spekulācijām.

Intervijā Stepanovs izteicās, ka viņam ir aptuveni 15 stundu ilgi sarunu ieraksti ar tā laika Maskavas antidopinga laboratorijas priekšsēdētāju Grigoriju Rodčenkovu, kurā viņš atklāj, ka Federālā drošības dienesta (FSB) pārstāvji Sočos kontrolējuši katru antidopinga soli.

Tieši Stepanovs ar sievu Jūliju kā pirmie pirms pusotra gada atklāti Vācijas televīzijā translētā dokumentālā filmā stāstīja par Krievijas dopinga lietošanas ēnas pusēm.

Tikmēr Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) pārstāvji jau izteikušies, ka par nupat izskanējušajiem Stepanova izteikumiem tiks veikta padziļināta izmeklēšana. Līdz ar to, iespējams, Krieviju sagaida jauni dopinga skandāli.

Kā zināms, sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ Krievijas vieglatlēti šobrīd ir diskvalificēti no starptautiskām sacensībām un pastāv liela varbūtība, ka viņi nepiedalīsies šī gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Tieši Stepanova izteikumi Vācijas televīzijā kalpoja par iemeslu plašai izmeklēšanai, kas noveda pie Krievijas Vieglatlētikas federācijas diskvalifikācijas.

Jūnijā to, vai Krievijas vieglatlēti drīkstēs piedalīties olimpiskajās spēlēs, lems Starptautiskā Vieglatlētikas savienība (IAAF).

LETA/Foto: AFP/LETA