Neizmantotie vairākumi un aizsargu kļūdas. Mūsu hokejistiem "sausais" zaudējums pret Krieviju. FOTO
Latvijas hokeja izlasei bija daudz iespēju skaitliskajā vairākumā, turlāt piecatā un sešatā pret trim, tomēr vārtus gūt tā arī neizdevās.
2016. gada 9. maijs, 18:39

Neizmantotie vairākumi un aizsargu kļūdas. Mūsu hokejistiem "sausais" zaudējums pret Krieviju. FOTO

Jauns.lv

Latvijas hokeja valstsvienība pasaules čempionāta spēlē pirmdien nespēja realizēt nevienu no vārtu gūšanas momentiem, ar rezultātu 0:4 (0:0, 0:2, 0:2) piekāpjoties sacensību saimniecei Krievijai, ko trenē Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Aizvadītajā mačā Krievijas izlases labā divus vārtus guva Artemijs Panarins, bet pa reizei izcēlās Jevgēņijs Dadonovs un Vadims Šipačovs. Krievijas izlases vārtos lieliski darbojās Sergejs Bobrovskis.

Latvijas izlase mačā vairākkārt varēja spēlēt vairākumā, turklāt bija iespēja arī trīs minūtes darboties, kad pretinieki spēlēja trijatā, tomēr neviena no iespējām netika realizēta.

Nākamo spēli Latvijas izlase aizvadīs trešdienas pēcpusdienā, kad sacentīsies ar Šveici, kas arī līdz šim nav guvusi uzvaras.

Jau pirmajās 30 sekundēs Latvijas izlases pirmais uzbrucēju virknējums izdarīja divus metienus, kad pa reizei mājinieku vārtus apdraudēja Rodrigo Ābols un arī Zemgus Girgensons, kura metiens gan tika bloķēts. Turpinājumā Krievijas izlase atbildēja ar bīstamu pretuzbrukumu, taču Jevgēņija Dadonova metienu ar nūjas kātu atvairīja Elvis Merzļikins.

Pirmajās minūtēs Latvijas izlase vairāk kontrolēja ripu, taču, dodoties vienā no pretuzbrukumiem, tiesneši saskatīja noteikumu pārkāpumu un Guntis Galviņš saņēma pirmo noraidījumu šajā mačā. Krievijas izlasei pozicionāli nostāties izdevās vien skaitliskā vairākuma beigās, kad arī sekoja bīstami metieni pa Merzļikina vārtiem, tomēr Latvijas valstsvienība mazākumu izturēja. Spēlējot jau vienādos sastāvos, iniciatīvu pārņēma turnīra saimnieki, un Latvijas izlasei ilgāku laiku nācās aizsargāties. Pretinieku ofensīvu Latvijas hokejistiem izdevās izturēt un trešdaļas beigu daļā spēle atkal izlīdzinājās, bet rezultāts pēc 20 minūtēm tā arī nebija atklāts.

Otrā perioda ievadā Krievijas izlasei vajadzēja vien 29 sekundes, lai izvirzītos vadībā. Pēc Gunta Galviņa kļūdas Krievijas izlase saglabāja ripu Latvijas valstsvienības aizsardzības zonā un no asa leņķa ar precīzu metienu izcēlās Panarins. Laukuma saimnieki turpināja spēlēt aktīvi, kā rezultātā noraidījumu uz divām minūtēm izpelnījās Gints Meija, kuram šī ir simtā spēle valstsvienības rindās. Arī otro skaitlisko mazākumu šajā mačā Latvijas izlase izturēja, taču pretinieku spēle pēc izvirzīšanās vadībā kļuva pārliecinošāka. Otrā perioda astotajā minūtē Kristaps Sotnieks aiz Latvijas izlases vārtiem neveiksmīgi apstrādāja ripu, ko pretinieki atņēma un ar divām ātrām piespēlēm nogādāja Merzļikina sargātajos vārtos. Krievijas izlases labā otros vārtus šajā mačā guva Dadonovs un Latvijas izlase nokļuva iedzinējos ar 0:2.

Turpinājumā pirmo iespēju spēlēt skaitliskajā vairākumā ieguva Latvijas izlase. Lai arī izdevās pozicionāli nostāties pretinieku aizsardzības zonā un izdarīt vairākus metienus, skaitlisko pārsvaru Latvijas hokejisti tomēr neizmantoja. Veiksmīgi tika izspēlēt kombinācija uz Sotnieku, kurš guva vārtus skaitliskajā vairākumā mačā pret Zviedriju, tomēr šoreiz aizsarga metiens nebija precīzs. Vēlāk laba izdevība gūt vārtus bija Rodrigo Ābolam, taču pēc tam sekoja Krievijas izlases pretuzbrukums, kurā Panarinam izgājienā pret Merzļikinu neizdevās pārspēt Latvijas izlases vārtsargu.

Trešdaļas beigu daļā pret Indraši rupji nospēlēja Aleksejs Jemeļins. Latvijas izlases uzbrucējs savainoja ceļgalu un devās uz ģērbtuvi, savukārt Jemeļins saņēma 5+20 minūšu sodu jeb noraidījumu uz visu maču. Zaudējot pirmās maiņas uzbrucēju, Latvijas izlasei radās iespēja piecas minūtes spēlēt skaitliskajā vairākumā. Tajā izcila izdevība bija valstsvienības kapteinim Kasparam Daugaviņam, taču viņa metiens vārtu tukšajā stūrī nebija precīzs. Skaitliskā vairākuma turpinājumā izdevība bija arī Robertam Bukartam, tomēr arī viņa metiens nebija sekmīgs. Latvijas izlase daudz kontrolēja ripu un spēlēja pozicionāli pretinieku aizsardzības zonā. Turpinājumā Latvijas izlase varēja arī minūti spēlēt piecatā pret trim pretiniekiem, tomēr līdz otrās trešdaļas beigām neviena no iespējām tā arī netika izmantota.

Trešajā periodā laukumā atgriezās Indrašis, kurš pēc ceļgala traumēšanas tomēr varēja turpināt maču. Noslēdzošais periods iesākās mierīgi, abām komandām spēlējot visai pasīvi. Trešajā minūtē noraidījumu par pretinieka klupināšanu saņēma Maksims Širokovs, tomēr Latvijas izlasei savus vārtus skaitliskajā mazākumā izdevās nosargāt. Vēlāk izgājienā viens pret vārtsargu izskrēja Indrašis, taču metiens no neērtas puses neizdevās un Bobrovskis ripu atvairīja.

Brīdi vēlāk Šipačovs vārtu priekšā ar nūju izmainīja ripas lidojuma virzienu un rezultāts 0:3. Pēc tam Krievijas izlasei izveidoja pretuzbrukumu, kurā Pāvels Dacjuks izdarīja piespēli pa diagonāli un Sergejs Mozjakins ieraidīja ripu Merzļikina vārtos, tomēr tiesneši pēc video atkārtojuma secināja, ka vārti tika gūti no slidas. Perioda vidū Latvijas izlase ieguva iespēju spēlēt skaitliskajā vairākumā, kura beigās pēc lieliskas cīņas vārtu priekšā Bobrovskim bija jāatvaira vairāku metienu sērija.

Krievijas izlasei ilgi nācās darboties savā aizsardzības zonā, taču Jevgēņijs Dodonovs pretuzbrukumā izskrēja viens pret Merzļikinu, tomēr Latvijas izlases vārtsargs veiksmīgi izpildīja špagatu un atvairīja metienu ar kājsargu. Vēlāk mājinieku komandā noraidījumus īsā laikā viens pēc otra saņēma Sergejs Plotņikovs un Ņikita Zaicevs, tādējādi Latvijas izlase ieguva iespēju minūti un 55 sekundes spēlēt lielajā skaitliskajā vairākumā, turklāt Latvija darbojās sešatā, jo Merzļikins tika nomainīts pret sesto laukuma spēlētāju. Tiesa, arī šoreiz pārspēt Bobrovski neizdevās, bet vēlāk Latvijas izlase saņēma divas soda minūtes un, jau spēlējot vairākumā, Krievijas izlase guva ceturtos vārtus, pieliekot punktu mačam.

Kā zināms, Latvijas izlase čempionātu iesāka ar diviem optimismu veicinošiem mačiem, tomēr piedzīvoja divus zaudējumus - 1:2 papildlaikā pret Zviedriju un 3:4 pēcspēles metienos pret Čehiju.

Tikmēr Krievija vispirms ar 0:3 piekāpās Čehijai, bet svētdien mazpārliecinošā mačā 6:4 trešajā trešdaļā salauza Kazahstānas pretestību.

Krievijas izlases sastāvā spēli ar Kazahstānu svētdien nespēja pabeigt viena no tās lielākajām šī sastāva zvaigznēm Artemijs Panarins, tomēr pirmdien viņš spēlēja. Savukārt Latvijas izlasei šajā mačā nepalīdzēja Ronalds Ķēniņš, kurš duelī ar Čehiju tika noraidīts uz 5+20 minūtēm.

Abas izlases pasaules čempionātos augstākajā divīzijā savā starpā tikās astoto reizi un Latvija piedzīvoja sesto zaudējumus. Latvija uzvarēja 2000. un 2003.gada čempionātos, bet nākamajos piecos mačos piedzīvojusi zaudējumus, turklāt visus ar vismaz trīs vārtu pārsvaru. Iepriekšējo reizi vienības sacentās 2014.gadā, kad Krieviju pirmo sezonu vadīja Znaroks un Vītoliņš, toreiz Latvijai zaudējot ar 1:4.

Tāpat Latvija cietusi divas smagas neveiksmes arī Turīnas un Vankūveras olimpiskajās spēlēs.

2014.gadā Znaroks un Vītoliņš aizveda Krieviju līdz pasaules čempionu titulam, bet pērn vienība sacensības noslēdza otrajā vietā, finālā zaudējot Kanādai. Iepriekš šie abi speciālisti trenējuši arī Latvijas valstsvienību.

Šodien notiks vēl viens A apakšgrupas mačs, kurā plkst.20.15 tiksies šī brīža līderes Zviedrija un Čehija.

A apakšgrupas kopvērtējumā par līderi ar sešiem punktiem trijās cīņās kļuvusi Krievija, ar pieciem punktiem divos mačos seko Čehija un Zviedrija, pie trim punktiem tikusi Dānija, bet pa diviem punktiem izcīnījušas pārējās četras grupas komandas - Kazahstāna, Latvija, Šveice un Norvēģija.

Turpinājumā Latvijai otrdien gaidāma brīvdiena, bet trešdienas pēcpusdienā tā tiksies ar Šveici. Pēc tam piektdien un sestdien Latvija samēros spēkus ar Dāniju un Kazahstānu, bet grupu turnīra noslēgumā nākamajā otrdienā spēlēs pret Norvēģiju.

Latvijas izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā spēlē jau 20.gadu pēc kārtas. Piekto reizi komandu cīņā ved Leonīds Beresņevs, kurš februārī trešo reizi karjerā tika iecelts par valstsvienības galveno treneri. Viņam čempionātā palīdz Ģirts Ankipāns, Kārlis Zirnis un Juris Klodāns.

Pērn pasaules čempionātā Prāgā Latvijas izlase ieņēma 13.vietu, nespējot izpildīt Latvijas Hokeja federācijas doto uzdevumu tikt labāko desmit komandu skaitā. Pēc čempionāta vasarā darbu pie izlases vadības zaudēja Aleksandrs Beļavskis, kurš šos pienākumus pildīja vienu sezonu.

Arī šoreiz Latvijas izlasei nepalīdz vairāki potenciālie līderi. Planētas meistarsacīkstēs nespēlē aizsargi Artūrs Kulda, Oskars Bārtulis, Krišjānis Rēdlihs un Georgijs Pujacs, kā arī uzbrucēji Lauris Dārziņš un Mārtiņš Karsums. Visiem spēlētājiem, izņemot Dārziņu, spēlēt neļauj veselības problēmas.

Pieredzes bagātākais izlases dalībnieks ir vārtsargs Edgars Masaļskis, kuram šis ir jau 15.pasaules čempionāts. Savukārt komandas kapteinis Kaspars Daugaviņš aizvada astoto pasaules čempionātu, tāpat kā aizsargs Kristaps Sotnieks.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas izlasēm apakšgrupas sacensībās garantē pa septiņām spēlēm. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 17.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām. Jau pašlaik ir skaidrs, ka augstāko divīziju pametīs A apakšgrupas vājākā komanda un tās vietā nāks Slovēnija, bet no B apakšgrupas nevar izkrist Vācija un Francija, kas pasaules čempionātu uzņems nākamajā gadā. Ja B grupā pēdējā vietā nepaliks Vācija vai Francija, vietu nākamās sezonas augstākās divīzijas turnīrā nodrošinās arī Itālija.

Latvijas hokeja izlases sastāvs spēlei ar Krieviju:

vārtsargi - Elvis Merzļikins ("Lugano", Šveice), Edgars Masaļskis (Toljati "Lada", KHL);

aizsargi - Oskars Cibuļskis, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš (visi - Rīgas "Dinamo"), Kristaps Sotnieks ("Lada"), Maksims Širokovs ("Sterzing"/"Vipiteno", Itālija), Edgars Siksna (Karagandas "Sariarka", VHL) un Jānis Andersons ("Zvolen", Slovākija);

uzbrucēji - Miķelis Rēdlihs, Gints Meija, Miks Indrašis, Andris Džeriņš, Vitālijs Pavlovs, Gunārs Skvorcovs, Māris Bičevskis, Edgars Kulda (visi - Rīgas "Dinamo"), Aleksejs Širokovs (Aļmetjevskas "Ņeftjaņik", VHL), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas "Torpedo", KHL), Roberts Bukarts ("Zlin", Čehija), Rodrigo Ābols (Portlendas "Winterhawks", WHL), Zemgus Girgensons (Bufalo "Sabres", NHL).

Krievijas hokeja izlases sastāvs dalībai pasaules čempionātā:

vārtsargi - Iļja Sorokins (Maskavas CSKA), Sergejs Bobrovskis (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL);

aizsargi - Viktors Antipins (Magņitogorskas "Metallurg"), Ņikita Zaicevs (CSKA), Vjačeslavs Vojnovs, Maksims Čudinovs, Antons Belovs (visi - Sanktpēterburgas SKA), Aleksejs Marčenko (Detroitas "Red Wings", NHL), Aleksejs Jemeļins (Monreālas "Canadiens", NHL);

uzbrucēji - Ivans Telegins, Romāns Ļubimovs (abi - CSKA), Sergejs Mozjakins (Magņitogorskas "Metallurg"), Pāvels Dacjuks (Detroitas "Red Wings", NHL), Sergejs Plotņikovs (Arizonas "Coyotes", NHL), Artemijs Panarins (Čikāgas "Blackhawks", NHL), Sergejs Kaļiņins (Ņūdžersijas "Devils", NHL), Sergejs Širokovs, Jevgēņijs Dadonovs, Vadims Šipačovs (visi - SKA), Aleksandrs Burmistrovs (Vinipegas "Jets", NHL).

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA