Merzļikins grib izcīnīt vismaz vienu uzvaru un aizvest mājās mammai ripu no tās spēles
Elvis atgādina, ka pēdējo reizi, kad spēlēja pret krieviem U-20 pasaules čempionātā, viņš ielaida 14 vārtus.
2016. gada 10. maijs, 14:52

Merzļikins grib izcīnīt vismaz vienu uzvaru un aizvest mājās mammai ripu no tās spēles

Jauns.lv

Savā debijas pasaules čempionātā divas teicamas spēles aizvadījušais Latvijas hokeja izlases vārtsargs Elvis Merzļikins grib izcīnīt vismaz vienu uzvaru, lai no tās spēles mājās mammai aizvestu ripu, sagādājot viņai prieku un lepnumu par dēla paveikto, otrdien žurnālistiem savu šī brīža kvēlāko mērķi atklāja izlases debitants.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Otrdien Merzļikins, tāpat kā lielākā daļa izlases spēlētāju, uz ledus treniņā nedevās, jo izvēlējās atjaunoties svaru zālē. Ledus nodarbība bija pēc spēlētāju izvēles un tajā piedalījās vien seši spēlētāji - vārtsargi Edgars Masaļskis un Jānis Kalniņš, Ralfs Freibergs, Ronalds Ķēniņš, kuri arī pirmdien nespēlēja, kā arī Māris Bičevskis un Aleksejs Širokovs, kuriem bija mazs spēles laiks. Pārējie vīri grieza velotrenažieri vai ''padauzīja'' futbola bumbu.

Divos aizvadītajos mačos pret Zviedriju (1:2 papildlaikā) un Krieviju (0:4) Merzļikins atvairījis 75 no 81 pretinieku metiena, vidēji mačā ielaižot 2,95 ripas un tiekot galā ar 92,59% metienu. Mačā ar zviedriem 22 gadus vecais ripu ķērājs tika atzīts par labāko Latvijas izlasē, taču arī pret Krieviju viņš vairākkārt glāba komandu kritiskās situācijās, izpelnoties treneru, ekspertu un līdzjutēju komplimentus.

"Vakar pēc spēles ar Krieviju varēju papriecāties par savu spēli, bet arī bēdāties, ka salaidu golus un komandai nācās tā zaudēt. Es tiešām ļoti gribēju uzvarēt. Tas man ir ļoti svarīgi, uzvarēt pirmo spēli čempionātā, jo ļoti vēlos aizvest uz mājām ripu no tā mača un uzdāvināt to mammai, tā lai viņai ir lepnums un prieks par mani," smaidot sacīja Merzļikins.

Spēlē pret Krieviju viņš cīņas beigās izpildīja žilbinošu epizodi, fantastiskā kārtā ar cimdu atsitot vārtos lidojošu ripu. "Jā, zinu, ka tas bija baigais "seivs", bet tāds ir mans darbs, un tas nenozīmē, ka tagad varu baigi atslābināties. Tas ir hokejs, un tādas epizodes vēl būs ne reizi vien. Tajā brīdī man vienkārši palaimējās, jo veiksme bija manā pusē. Pēc tā, kā pretinieks meta, likās, ka ripai jābūt vārtos. Pēc tam skatījos, kā man tas sanāca, un tikai pēc tam sapratu, ka ripa trāpīja pa cimda sānu. Iespējams, ka tas bija labākais "seivs", ko esmu līdz šim izdarījis, taču bildēs arī redzams, ka tobrīd acis man bija ciet, tāpēc ko tur liegt - tā bija vistīrākā veiksme," pieticīgs bija jaunais vārtsargs.

Pirmdien aizvadītais mačs nav bijis viegls un zaudējums ir nepatīkams, taču arī pēc tā Merzļikins atrada pozitīvo. "Pēdējo reizi, kad spēlēju pret krieviem U-20 pasaules čempionātā, ielaidu 14 vārtus. Tātad ir progress, tagad par desmit mazāk (smejas). Bija grūti, jo Krievijai ir laba komanda ar daudziem labiem spēlētājiem. Man personīgi bija interesanti spēlēt pret Sergeju Bobrovski, gribēju redzēt, kā viņš izskatās un kas mani sagaida nākotnē, jo viņš patiešām ir izcils vārtsargs - ātrs, stabils, un es saprotu, ka man vēl jāmācās tieši šīs lietas, lai es būtu vēl labāks," norādīja Merzļikins, kuru pirms diviem gadiem trešajā kārtā ar 76.numuru draftēja Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubs Kolumbusas "Blue Jackets", ko pārstāv arī Bobrovskis.

"Šovasar būs jāmācas no viņa, ceru, ka Bobrovskis būs vasaras treniņnometnē, kad došos uz turieni. Kad pēc spēles atsveicinājāmies, teicu, lai viņš pasveicina mūsu kopīgo vārtsargu treneri. Interesanti, ko Bobrovskis tagad pateiks trenerim par manu spēli," Merzļikins ir gatavs pārņemt labāko no konkurentiem.

Vārtsargs uzskata, ka Latvijas izlase ar labu sniegumu jau nākamajā spēlē trešdien pret Šveici var tikt pie pirmā panākuma. "Ja spēlēsim labi aizsardzībā un izmantosim iespējas uzbrukumā, kas mums pēdējos mačos ir bijušas, varam iesist savus golus, bet, ja aizsardzībā nedāvināsim viņiem ripas, varam uzvarēt. Šveices izlasē ir pāris mani komandas biedri no "Lugano" komandas. Uzbrucējs Gregorijs Hofmans ir ļoti ātrs un cīnās par katru ripu, viņam ir ļoti labs metiens un viņš ir bīstams spēlētājs. Savukārt Juliāns Volkers ir spēka stila spēlētājs, kurš izpilda daudz spēka paņēmienu, un, pazīstot Šveices galveno treneri Patriku Fišeru, domāju, ka Volkeram būs darbs tikai rādīt spēka spēli. Tāpat izcelšu Lino Maršīni, kurš ir maza auguma, bet ar labu un asu metienu. Viņam patīk no iemetiena apļa, neapstādinot ripu, mest vārtu augšējos stūros. Aizsardzībā ļoti tehnisks ir Eriks Blūms. Ar Šveici būs interesanta spēle. Nezinu, kas viņiem stāvēs vārtos, taču būtu jauki redzēt Reto Berru, lai būtu vēl viens NHL vārtsargs, uz kuru paskatīties," sprieda Merzļikins.

Latvijas izlases treneri viņam ir prasījuši par Šveices izlases iespējamo taktiku, taču vārtsargs šajā ziņā nav liels palīgs. "Nekad īsti neesmu klausījies taktikas, jo esmu vārtsargs un mans vienīgais uzdevums ir apstādināt to melno punktiņu, kas lido uz manu pusi, tāpēc mani neinteresē, kā pretinieki izspēlē vairākumu vai mazākumu. Daudz no Šveices nezinu, bet to, ko esmu redzējis un zinot Fišeru, tas aptuveni ir tas pats hokejs, ko rādām mēs, vienīgi viņi varbūt ciešāk spēlē uz zilās līnijas, jo gaida, kad pretinieks nāks virsū. Tāpat viņi cenšas ļoti labi aizsargāties, bet domāju, ka mūsu treneri to redz paši."

Merzļikins ne reizi nav pārmetis komandas partneriem, ka tie pieļauj kļūdas, pēc kurām jāglābj viņu āda, jo arī pats vārtsargs nav bijis perfekts. "Man, esot laukumā, bijušas divas kļūdas - pret zviedriem papildlaikā un pret Krieviju otrajos ielaistajos vārtos, taču nevaru kādu vainot. Piemēram, Maksims Širokovs pret zviedriem mani izglāba divas reizes, jo pielika savu ķermeni priekšā ripai, kad vārti jau bija tukši. Es arī kļūdos, kā pirmajā golā pret Krieviju, par ko uzņemos visu atbildību. Nav tā, ka viņi [partneri] man sagādā tikai problēmas - palīdz gan aizsargi, gan uzbrucēji. Komandā jūtos arvien labāk. Te nav kā "Lugano" klubā, bet te tajā pat laikā ir daudz jautrāk. Visi čaļi ir izcili, un tagad arvien vairāk izlasē sāku justies kā savā ģimenē, tāpat kā tas ir Lugāno komandā," Merzļikins atzina, ka kopš pievienošanās komandai, kad viņš īsti nezināja, ko gaidīt no partneriem, tagad kolektīvā ir iejuties ļoti labi.

Izlases treneri vārtsargiem jau ir atklājuši, kurš spēlēs pret Šveici, taču Elvis to žurnālistiem teikt negribēja. "Šveicē ir pieņemts, ka es tādu informāciju nedrīkstu teikt intervijās. Nezinu, kā ir šeit, bet negribu riskēt, tāpēc labāk prasiet treneriem," smejot paskaidroja ripu ķērājs.

Tiesa, iepriekš izlases galvenā trenera palīgs Kārlis Zirnis norādīja, ka plāns ir spēles ar Krieviju un Šveici vārtsargiem dalīt uz pusēm, kas nozīmē, ka trešdien atkal varētu būt pienākusi Edgara Masaļska kārta uzņemties Latvijas izlases pēdējās robežas drošību.

Jau ziņots, ka pēc pirmdien aizvadītajām spēlēm pasaules čempionāta A apakšgrupā līdere ar astoņiem punktiem trijos mačos ir Čehija, kurai ar attiecīgi sešiem un pieciem punktiem seko Krievija un Zviedrija. Trīs punktus guvusi Dānija, bet pa diviem punktiem izcīnījušas pārējās četras grupas komandas - Kazahstāna, Latvija, Šveice un Norvēģija.

Nākamo spēli Latvijas izlase aizvadīs trešdien, tiekoties ar Šveices valstsvienību.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA