foto: Pete Burns/ProSports/REX/ Vida Press
Prestižajā Rīgas snūkera turnīrā karjeras pirmo lielo uzvaru izcīna velsietis Dejs
Raiens Dejs par uzvaru "Latvian Open" saņēma 50 tūkstošus sterliņu mārciņu.
Citi sporta veidi
2017. gada 26. jūnijs, 09:55

Prestižajā Rīgas snūkera turnīrā karjeras pirmo lielo uzvaru izcīna velsietis Dejs

LETA

Velsas snūkera spēlētājs Raiens Dejs svētdien izcīnīja uzvaru "Arēnā Rīga" notikušajā pasaules ranga turnīrā, šāda veida panākumu gūstot pirmo reizi karjerā.

Ar 11.numuru izliktais Dejs finālā ar 5-2 pārspēja skotu Stīvenu Magvairu, kurš bija izlikts ar 17.numuru.

Dueļa sākumā sportisti, aizvadot jau trešo cīņu dienā, daudz kļūdījās. Tomēr Dejs vien nedaudz vairāk nekā stundas laikā uzvarēja pirmajos četros freimos. Kaut pēc pauzes nākamajos divos labāks bija Magvairs, septītajā velsietis veica 58 punktu breiku un viņam atlika vien divi trīs sitieni līdz triumfam.

Magvairs gan nedaudz pietuvojās, tomēr arī nepaveica uzdevumu līdz galam un brīdi vēlāk Deja ieguva 36 punktu pārsvaru, kad maksimāli bija iespējams savākt vien 35 punktus. Līdz ar to Magvairam tobrīd vajadzēja panākt pretinieka kļūdas (snūkerus). Sportisti vairākas reizes apmainījās lieliskiem sitieniem, tomēr Dejs allaž lieliski izvairījās un spēja pirmoreiz karjerā triumfēt reitinga turnīrā.

Dejs pasaules ranga turnīra finālā spēlēja piekto reizi, bet pie uzvara tika pirmoreiz.

Savukārt Magvairs savas karjeras laikā uzvarējis piecos pasaules tūres turnīros, bet iepriekšējo no tiem viņš izcīnījis vien 2013.gadā.

Pirms tam pusfinālā Dejs spraigā cīņā ar 5-4 pārspēja savu tautieti un divkārtējo pasaules čempionu Marku Viljamsu, kuram šajā turnīrā bija piešķirts astotais numurs.

Tieši Viljamss izšķirošajās kārtās tika uzskatīts par galveno pretendentu uz uzvaru Rīgas turnīrā.

Zīmīgi, ka Dejs pasaules ranga turnīra finālā iekļuvis piekto reizi, taču karjeras laikā viņam vēl ne reizi nav izdevies tikt pie uzvaras.

Viljamss šobrīd pasaules rangā ir 15.vietā, bet savulaik ir bijis ranga līderis. Viņš par pasaules čempionu kļuva 2000. un 2003.gadā, bet pasaules tūres turnīros uzvarējis 18 reizes.

Tikmēr Magvairs savā pusfinālā ar 5-4 apspēlēja neizlikto īru Kenu Dohertiju, kurš tik tālu kādā no turnīriem tika pirmo reizi sešu gadu laikā. Īrijas snūkera spēlētājs šogad turnīros piedalās ar īpašo ielūgumu jeb "wild card".

Pirms tam ceturtdaļfinālā viens no favorītiem skots Entonijs Makgils, kurš bija izlikts ar desmito numuru, ar 2-4 piekāpās Dohertijam.

Tikmēr Magvairs savā ceturtdaļfināla cīņā ar 4-3 spraigā cīņā pieveica angli Endrū Higinsu. Savukārt Viljamss ar 4-1 pārliecinoši apspēlēja ar 41.numuru izlikto angli Marku Džoisu, bet Dejs bez liekām grūtībām ar 4-0 uzveica Anglijas snūkera spēlētāju Džo Periju.

Piektdien slavenais Austrālijas snūkera spēlētājs Nīls Robertsons pamatsacensību pirmajā kārtā sensacionāli zaudēja vācietim Lukasam Klekeram, kuram tas bija tikai otrais mačs profesionāļa statusā, taču viņš sestdien otrajā kārtā cieta neveiksmi, netiekot astotdaļfinālā.

Savukārt Latvijas snūkera spēlētājs Rodions Judins piektdien pirmajā kārtā ar 2-4 piekāpās Somijas snūkeristam Robinam Halam, kurš rangā ieņem 69.vietu.

Par dalību pirmajā kārtā Judins nopelnījis 1000 britu mārciņu.

Pirms tam kvalifikācijā Judins ar 4-0 pārspēja ķīnieti Dže Čeņu, kurš pasaules rangā atrodams 121.pozīcijā. Savukārt Tatjana Vasiļjeva ar 0-4 piekāpās Makgilam, kurš rangā ieņem 17.vietu.

Pamatturnīrā ar pirmo numuru bija izlikts šī gada pasaules čempions anglis Marks Selbijs, kurš atsauca dalību no turnīra personīgu iemeslu dēļ. Otrais numurs bija ticis Barijam Haukinsam, bet trešais numurs bija pērnā gada Rīgas turnīra čempionam Nīlam Robertsonam, kuri zaudēja jau pirmās kārtas cīņās.

Latvijā nozīmīgās sacensības snūkerā notika jau sesto gadu pēc kārtas. 2012.gadā Daugavpilī tika aizvadīts Eiropas čempionāts amatieriem, 2013.gada decembrī turpat notika arī pasaules čempionāts amatieriem.

2014. un 2015.gadā "Arēnā Rīga" tika aizvadītas Eiropas tūres sacensības, tomēr šāds seriāls tika likvidēts un pērn Rīgā jau notika pasaules ranga turnīrs, tieši ar to Jāņos sākoties sezonai, kas tradicionāli noslēdzas aprīļa otrajā pusē un maija sākumā ar pasaules meistarsacīkstēm.

Pērn turnīra balvu fonds no 125 000 mārciņu (143 000 eiro) bija palielināts līdz 200 000 mārciņu (229 000 eiro), bet šogad tas bija jau 227 000 mārciņu (259 000 eiro) liels, uzvarētajam tiekot pie 50 000 mārciņām (57 000 eiro).

Visas Rīgā notiekošās spēles norisinājās līdz uzvarām četrās izspēlēs jeb freimos, izņemot pusfinālus un finālu, kur uzvarētājus noskaidroja cīņā līdz piecām uzvarām.

Iepriekšējos trijos gados turnīrā uzvarējuši Selbijs, Haukinss un Robertsons.

Tēmas