Čehija sagādā norvēģiem īstu murgu; amerikāņi atstāj sausā Franciju
Čehijas izlases uzbrukums mačā ar norvēģiem pretiniekiem neatstāja ne mazākās cerības.
2016. gada 12. maijs, 18:38

Čehija sagādā norvēģiem īstu murgu; amerikāņi atstāj sausā Franciju

Jauns.lv

Čehijas un ASV hokeja izlases ceturtdien izcīnīja pārliecinošas "sausās" uzvaras Krievijā notiekošā pasaules čempionāta spēlēs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Maskavā notiekošā A apakšgrupas turnīra spēlē čehi ar 7:0 (3:0, 4:0, 0:0) pieveica Norvēģiju.

Dominiks Furhs Čehijas izlases vārtos atvairīja visas 26 norvēģu mestās ripas, otro reizi šajā turnīrā paliekot nepārspēts. Furhs "sausā" nostāvēja arī čempionāta pirmajā mačā, kad Čehija ar 3:0 apspēlēja Krieviju.

Spēles pirmajā periodā ar precīziem metieniem izcēlās Romans Červenka, Tomāšs Zohorna un Roberts Kousals. Otrās trešdaļas pirmajā pusē pa vārtu guvumam savā kontā ierakstīja arī Lukāšs Kašpars un Radims Šimeks, kā dēļ norvēģiem nācās veikt vārtsargu maiņu.

Tiesa, perioda otrajā pusē Čehija raidīja vēl divas ripas Norvēģijas izlases vārtos, precīziem esot Mihalam Ržepīkam un Kašparam. Trešajā trešdaļā norvēģi sakārtoja savu spēli, tomēr tas netraucēja čehiem svinēt pārliecinošu uzvaru ar rezultātu 7:0.

Vēl vienā A apakšgrupas mačā mājiniece Krievija ceturtdien spēkosies ar Dāniju.

A apakšgrupas kopvērtējumā vadībā ar četrās spēlēs gūtiem 11 punktiem ir Čehija, kamēr astoņus punktus tikpat spēlēs iekrājusi Zviedrija. Trešā ar septiņiem punktiem ir Šveice, kam ar sešiem punktiem seko Krievija, kamēr piekto pozīciju ar pieciem punktiem ieņem Norvēģija. Četrus punktus guvusi Dānija, kamēr pa diviem punktiem ir Latvijai un Kazahstānai.

Kā vēstīts, Latvijas izlase šo čempionātu sāka atzīstami, trīs mačos pret spēcīgiem pretiniekiem gūstot divus punktus. Turnīra pirmajā mačā ar 1:2 papildlaikā tika piedzīvota neveiksme pret Zviedriju, bet pēc tam ar 3:4 pēcspēles metienos nācās piekāpties arī Čehijai. Savukārt pirmdien Latvija ar 0:4 kapitulēja Krievijas priekšā. Savukārt trešdien Latvija ļoti dramatiskā duelī ar 4:5 piekāpās Šveicei, mača laikā spējot atspēlēties no 0:3 deficīta.

Turpinājumā Latvijas izlase piektdien un sestdien samēros spēkus ar Dāniju un Kazahstānu, bet grupu turnīra noslēgumā nākamajā otrdienā spēlēs pret Norvēģiju.

Tikmēr Sanktpēterburgā notiekošā B apakšgrupas turnīra mačā ASV ar 4:0 (0:0, 3:0, 1:0) pieveica Franciju.

Amerikāņu vārtsargs Maiks Kondons šajā mačā atvairīja visas 19 franču mestās ripas.

Cīņas pirmajā trešdaļā komandas vārtus neguva, bet otrā perioda 15.minūtē Kriss Vaidemens atklāja spēles rezultātu. Divas minūtes vēlāk precīzs bija Konors Mērfijs, bet piecas sekundes pirms trešdaļas beigām trešos vārtus amerikāņu labā guva Džozefs Komfers. Trešā perioda otrajā minūtē Bredijs Šeijs guva vēl vienus vārtus, bet ASV izcīnīja uzvaru ar 4:0.

Vēl vienā B apakšgrupas spēlē Kanāda šovakar cīnīsies ar Vāciju.

B apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar maksimāli iespējamiem 12 punktiem četrās spēlēs ir Somija, kamēr deviņus punktus iekrājusi trīs spēles aizvadījusī Kanāda. Pa sešiem punktiem guvušas Slovākija un ASV, bet tām ar pieciem punktiem seko Francija, kamēr Vācija guvusi četrus punktus. Trīs punkti ir Baltkrievijas rēķinā, kamēr Ungārija četros mačos pie punktiem nav tikusi.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas izlasēm apakšgrupas sacensībās garantē pa septiņām spēlēm. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 17.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām. Jau pašlaik ir skaidrs, ka augstāko divīziju pametīs A apakšgrupas vājākā komanda un tās vietā nāks Slovēnija, bet no B apakšgrupas nevar izkrist Vācija un Francija, kas pasaules čempionātu uzņems nākamajā gadā. Ja B grupā pēdējā vietā nepaliks Vācija vai Francija, vietu nākamās sezonas augstākās divīzijas turnīrā nodrošinās arī Itālija.

Pasaules čempionātu vēsturē zelta medaļām bagātākā ir Krievijas izlase (iepriekš - PSRS), kas medaļas kaklā kārusi 44 reizes - 27 zelta, desmit sudraba un septiņas bronzas. Hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvji iekrājuši 47 medaļas (25 zelta, 13 sudraba un deviņas bronzas), bet trešajā vietā ar 46 godalgām atrodas Čehija (agrāk - Čehoslovākija), kas izcīnījusi 12 zelta, 13 bronzas un 21 bronzas medaļu.

Pērn pasaules čempionāta finālā Kanādas izlase ar 6:2 uzvarēja Krieviju, bet pie bronzas tika ASV.

Kopš 1993.gada, kad PSRS un Čehoslovākijas vairs nebija uz pasaules kartes, līdz pat 2013.gadam pie medaļām pasaules čempionātos tikušas tikai septiņas valstis - Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija un Slovākija -, taču tad šo kārtību izjauca Šveice, kas bija otrā.


LETA/Foto: AFP/LETA