Čehi apspēlē Kazahstānu; ungāri bezspēcīgi pret ASV
2016. gada 13. maijs, 19:26

Čehi apspēlē Kazahstānu; ungāri bezspēcīgi pret ASV

Jauns.lv

Čehijas hokeja izlase Krievijā notiekošā pasaules čempionāta (PČ) mačā piektdien uzvarēja Kazahstānu, ar kuru sestdien spēkosies Latvija, kamēr ASV pieveica Ungāriju.

Maskavā notiekošā A apakšgrupas turnīra spēlē čehi uzvarēja ar rezultātu 3:1 (1:0, 0:0, 2:1).

Ar diviem gūtiem vārtiem uzvarētāju labā izcēlās Tomāšs Plekanecs, kurš tikpat ripu iemeta arī Latvijas izlases vārtos, kad čehi sestdien uzvarēja ar 4:3.

Pirmajā periodā liels pārsvars piederēja Čehijas izlasei, un septītajā minūtē arī izdevās atklāt rezultātu, kad Plekanecs bija pirmais pie ripas vārtu priekšā. Turpinājumā Latvijas izlases pāridarītājs guva vārtus arī trešās trešdaļas sākumā, panākot 2:0.

Neskatoties uz čehu pārsvaru, četrarpus minūtes pirms pamatlaika beigām Kazahstānas naturalizētais kanādietis Naidžels Douss vienus vārtus atguva. Mēģinot panākt neizšķirtu, trešā perioda priekšpēdējā minūtē kazahi nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, bet Roberts Kousals raidīja ripu tukšos vārtos un panāca 3:1 Čehijas labā.

Vēl vienā A apakšgrupas spēlē Latvija šovakar plkst.20.15 tiekas ar Dāniju.

A apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar piecās spēlēs gūtiem 14 punktiem ir Čehija, bet tai ar deviņiem punktiem seko četrus mačus aizvadījusī Krievija. Trešā ar astoņiem punktiem ir Zviedrija, bet ceturtā ar septiņiem punktiem ir Šveice. Piekto pozīciju ar pieciem punktiem ieņem Norvēģija, četrus punktus guvusi Dānija, kamēr pa diviem punktiem ir Latvijai un Kazahstānai.

Kā vēstīts, Latvijas izlase šo čempionātu sāka atzīstami, trīs mačos pret spēcīgiem pretiniekiem gūstot divus punktus. Turnīra pirmajā mačā ar 1:2 papildlaikā tika piedzīvota neveiksme pret Zviedriju, bet pēc tam ar 3:4 pēcspēles metienos nācās piekāpties arī Čehijai. Savukārt pirmdien Latvija ar 0:4 kapitulēja Krievijas priekšā. Savukārt trešdien Latvija ļoti dramatiskā duelī ar 4:5 piekāpās Šveicei, mača laikā spējot atspēlēties no 0:3 deficīta.

Turpinājumā Latvijas izlase piektdien un sestdien samēros spēkus ar Dāniju un Kazahstānu, bet grupu turnīra noslēgumā nākamajā otrdienā spēlēs pret Norvēģiju.

Savukārt Sanktpēterburgā notiekošā B apakšgrupas turnīra mačā ASV ar 5:1 (0:0, 3:0, 2:1) uzveica Ungāriju.

Pirmajā trešdaļā ungāri spēja turēties pretī amerikāņu pārspēkam. Kaut metienu attiecība bija 15:1, rezultāts saglabājās 0:0. Tomēr otrajā periodā ASV desmit minūšu laikā guva trīs vārtus. Vispirms precīzs bija Niks Folinjo, pēc tam vārtus guva Vensāns Hinostroza, bet trešo reizi ripu ungāru vārtos raidīja Dilans Larkins.

Trešajā trešdaļā amerikāņi pievienoja vēl pa diviem gūtiem vārtiem, kad precīzi bija Folinjo un Konors Mērfijs. Tiesa, divas minūtes pirms pamatlaika beigām Ištvāns Sofrons guva goda vārtus Ungārijas izlases labā.

ASV hokejisti šajā spēlē izdarīja 37 metienus pa Ungārijas izlases vārtiem, kamēr ungāri atbildēja vien ar astoņiem raidījumiem.

Citā B apakšgrupas mačā Baltkrievija šovakar spēkosies ar Vāciju.

B apakšgrupas kopvērtējumā četrās spēlēs pa 12 punktiem guvušas Somija un Kanāda, kas tikai apakšgrupu turnīra noslēdzošajā dienā aizvadīs savstarpējo spēli. Deviņus punktus piecos mačos guvusi ASV, seši punkti ir Slovākijai, bet tai ar pieciem punktiem seko Francija, kamēr Vācija guvusi četrus punktus. Trīs punkti ir Baltkrievijas rēķinā, kamēr Ungārija piecos mačos pie punktiem nav tikusi.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas izlasēm apakšgrupas sacensībās garantē pa septiņām spēlēm. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 17.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām. Jau pašlaik ir skaidrs, ka augstāko divīziju pametīs A apakšgrupas vājākā komanda un tās vietā nāks Slovēnija, bet no B apakšgrupas nevar izkrist Vācija un Francija, kas pasaules čempionātu uzņems nākamajā gadā. Ja B grupā pēdējā vietā nepaliks Vācija vai Francija, vietu nākamās sezonas augstākās divīzijas turnīrā nodrošinās arī Itālija.

Pasaules čempionātu vēsturē zelta medaļām bagātākā ir Krievijas izlase (iepriekš - PSRS), kas medaļas kaklā kārusi 44 reizes - 27 zelta, desmit sudraba un septiņas bronzas. Hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvji iekrājuši 47 medaļas (25 zelta, 13 sudraba un deviņas bronzas), bet trešajā vietā ar 46 godalgām atrodas Čehija (agrāk - Čehoslovākija), kas izcīnījusi 12 zelta, 13 bronzas un 21 bronzas medaļu.

Pērn pasaules čempionāta finālā Kanādas izlase ar 6:2 uzvarēja Krieviju, bet pie bronzas tika ASV.

Kopš 1993.gada, kad PSRS un Čehoslovākijas vairs nebija uz pasaules kartes, līdz pat 2013.gadam pie medaļām pasaules čempionātos tikušas tikai septiņas valstis - Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija un Slovākija -, taču tad šo kārtību izjauca Šveice, kas bija otrā.


LETA / Foto: Sputnik/Scanpix/LETA