Zviedriem smaga uzvara pret Norvēģiju; Somija perfekto turnīru turpina pret Franciju
Zviedrija cīņas galotnē nosargāja uzvaru pamatlaikā pār Norvēģiju.
2016. gada 14. maijs, 15:15

Zviedriem smaga uzvara pret Norvēģiju; Somija perfekto turnīru turpina pret Franciju

Jauns.lv

Krievijā notiekošajā pasaules čempionātā (PČ) hokejā sestdien Maskavā A apakšgrupā, kur cīnās arī Latvijas izlase, Zviedrija cīņas galotnē nosargāja uzvaru pamatlaikā pār Norvēģiju, savukārt Sanktpēterburgā B apakšgrupas spēlē Somija pieveica Franciju.

Zviedrijas hokejisti uzvaru guva ar rezultātu 3:2 (0:0, 1:0, 2:2).

Pirmajā periodā zviedri nespēja izmantot četras skaitliskā vairākuma iespējas, taču otrās trešdaļas sākumā Zviedrijas izlasi vadībā izvirzīja Gustavs Nīkvists. Otros vārtus Zviedrijas izlase guva otrā perioda ievadā, kad Martins Lunberjs izcēlās ar precīzu metienu skaitliskajā mazākumā.

Nepilnu minūti vēlāk Norvēģijas izlases labā vārtus guva Matss Roseli Ulsens, taču perioda vidū skaitliskajā vairākumā precīzs bija Roberts Rusēns, gūstot trešos vārtus Zviedrijas valstsvienībai. Norvēģijas izlase vārtsargu nomainīja pret sesto laukuma spēlētāju, kas vainagojās panākumiem, jo divas minūtes pirms pamatlaika beigām Andreāss Martinsens guva vārtus un samazināja starpību līdz minimumam. Tomēr mača galotnē Zviedrijas izlase nosargāja savus vārtus un varēja svinēt uzvaru.

A apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar piecās spēlēs gūtiem 14 punktiem ir Čehija, par trim punktiem mazāk ir Zviedrijai, bet trešā ar deviņiem punktiem četros mačos ir Krievija. Ceturtā ar septiņiem punktiem ir Šveice, kas aizvadījusi četrus mačus. Piecos mačos seši punkti ir Dānijai, bet Norvēģija sakrājusi piecus punktus. Trīs punktus izcīnījusi Latvija, kas par punktu apsteidz savu nākamo pretinieci Kazahstānu.

Vēlāk A apakšgrupas ietvaros Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītā Krievija tiksies ar Šveici, bet vakarā Latvija spēkosies ar Kazahstānu. Uzvaras gadījumā Latvijas izlase nodrošinās palikšanu augstākajā divīzijā.

Tikmēr B apakšgrupas ietvaros Somijas hokejisti ar rezultātu 3:1 (0:0, 3:0, 0:1) pārspēja Franciju.

Otrā perioda sākumā Somijas izlasi vadībā izvirzīja Esa Lindels, gūstot vārtus skaitliskajā vairākumā. Trešdaļas turpinājumā vēl pa reizei ar precīzu metienu izcēlās Aleksandrs Barkovs un 18 gadus vecais Patriks Laine, kuram tie bija jau piektie vārti šajā čempionātā.

Francijas izlasei vienīgos vārtus guva Pjērs Eduārs Belemārs, kurš trešā perioda vidū sekmīgi noslēdza lielo skaitlisko vairākumu, francūžiem spēlējot piecatā pret trim pretiniekiem.

B apakšgrupas kopvērtējumā Somija ir līdere ar 15 punktiem piecos mačos, bet Kanāda ir otrā ar 12 punktiem četrās spēlēs. Šīs abas komandas, kuras vēl nav piedzīvojušas zaudējumu, apakšgrupu turnīra noslēdzošajā dienā aizvadīs savstarpējo spēli. Deviņus punktus piecos mačos guvusi ASV, kamēr septiņi punkti ir Vācijai. Tai ar sešiem punktiem seko Slovākija, bet Francijas kontā ir pieci punkti. Trīs punkti ir Baltkrievijas rēķinā, kamēr Ungārija piecos mačos pie punktiem nav tikusi.

Vēlāk šīs apakšgrupas ietvaros Ungārija spēkosies ar Baltkrieviju, bet Kanāda cīnīsies ar Slovākiju.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas izlasēm apakšgrupas sacensībās garantē pa septiņām spēlēm. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 17.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām. Jau pašlaik ir skaidrs, ka augstāko divīziju pametīs A apakšgrupas vājākā komanda un tās vietā nāks Slovēnija, bet no B apakšgrupas nevar izkrist Vācija un Francija, kas pasaules čempionātu uzņems nākamajā gadā. Ja B grupā pēdējā vietā nepaliks Vācija vai Francija, vietu nākamās sezonas augstākās divīzijas turnīrā nodrošinās arī Itālija.

Pasaules čempionātu vēsturē zelta medaļām bagātākā ir Krievijas izlase (iepriekš - PSRS), kas medaļas kaklā kārusi 44 reizes - 27 zelta, desmit sudraba un septiņas bronzas. Hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvji iekrājuši 47 medaļas (25 zelta, 13 sudraba un deviņas bronzas), bet trešajā vietā ar 46 godalgām atrodas Čehija (agrāk - Čehoslovākija), kas izcīnījusi 12 zelta, 13 bronzas un 21 bronzas medaļu.

Pērn pasaules čempionāta finālā Kanādas izlase ar 6:2 uzvarēja Krieviju, bet pie bronzas tika ASV.

Kopš 1993.gada, kad PSRS un Čehoslovākijas vairs nebija uz pasaules kartes, līdz pat 2013.gadam pie medaļām pasaules čempionātos tikušas tikai septiņas valstis - Kanāda, ASV, Krievija, Zviedrija, Somija, Čehija un Slovākija -, taču tad šo kārtību izjauca Šveice, kas bija otrā.

LETA / Foto: Reuters/Scanpix/LETA