Kanāda atstāj sausā Slovākiju un turpina uzvaru gājienu pasaules čempionātā
Kanādas izlases hokejisti atzīmē vārtu guvumu.
2016. gada 14. maijs, 23:09

Kanāda atstāj sausā Slovākiju un turpina uzvaru gājienu pasaules čempionātā

Jauns.lv

Kanādas izlase sestdien Sanktpēterburgā B apakšgrupas spēlē pārliecinoši pieveica Slovākijas valstsvienību un izcīnīja piekto uzvaru piecos mačos Krievijā notiekošajā pasaules čempionātā.

Kanāda uzvaru guva ar rezultātu 5:0 (2:0, 2:0, 1:0).

Pirmajā periodā vārtus guva Morgans Rīlijs un Mets Dušeins. Otrajā trešdaļā skaitliskajā vairākumā precīzs bija Teilors Hols, bet brīdi vēlāk izcēlās Marks Šaiflī. Savukārt trešā perioda vidū piektos vārtus pasaules čempionu labā guva Deriks Brasārs.

Kanādas izlases vārtsargs Kems Telbots atvairīja visus 28 pretinieku metienus.

Šajā čempionātā Kanādas izlase ir pārliecinoši rezultatīvākā komanda ar 30 gūtiem vārtiem piecos mačos.

Jau ziņots, ka sestdien iepriekš B apakšgrupas ietvaros Ungārijas hokejisti ar rezultātu 5:2 (2:1, 2;1, 1:0) pārspēja Baltkrievijas izlasi, izcīnot pirmo uzvaru pasaules čempionātā augstākajā divīzijā kopš 1939.gada.

Savukārt pirms tam sestdien Somija ar rezultātu 3:1 (0:0, 3:0, 0:1) pārspēja Franciju.

B apakšgrupas kopvērtējumā Somijai un Kanādai katrai ir 15 punkti piecos mačos. Šīs abas komandas, kuras vēl nav piedzīvojušas zaudējumu, apakšgrupu turnīra noslēdzošajā dienā aizvadīs savstarpējo spēli. Deviņus punktus guvusi ASV, kamēr septiņi punkti ir Vācijai. Tai ar sešiem punktiem seko Slovākija, bet Francijas kontā ir pieci punkti. Trīs punkti ir Ungārijas un Baltkrievijas rēķinā.

Savukārt Maskava A apakšgrupā Latvijas izlase sestdien ar 2:1 (0:1, 1:0, 1:0) pārspēja Kazahstānu, saglabājot vietu augstākajā divīzijā, kuru nāksies atstāt kazahiem.

A apakšgrupas dienas pirmajā mačā Zviedrijas hokejisti ar 3:2 (0:0, 1:0, 2:2) nosargāja uzvaru pār Norvēģiju, savukārt Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētā Krievijas izlase panākumu guva ar rezultātu 5:1 (1:0, 1:0, 3:1).

A apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar piecās spēlēs gūtiem 14 punktiem ir Čehija, bet tai ar 12 punktiem seko Krievija. Trešā ar 11 punktiem ir Zviedrija, bet ceturtā ar septiņiem punktiem ir Šveice. Pa sešiem punktiem ir Dānijai un Latvijai, bet septīto pozīciju ar pieciem punktiem ieņem Norvēģija. Tikmēr Kazahstāna ar diviem punktiem ir pēdējā un augstāk pakāpties vairs nevar.

Grupu turnīra noslēdzošajā mačā Latvijas izlasei otrdien būs jāspēkojas ar Norvēģiju. Sekmīga snieguma gadījumā Latvijas izlase joprojām arī saglabā izredzes sasniegt ceturtdaļfinālu.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas izlasēm apakšgrupas sacensībās garantē pa septiņām spēlēm. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 17.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām. Jau pašlaik ir skaidrs, ka augstāko divīziju pametīs A apakšgrupas vājākā komanda un tās vietā nāks Slovēnija, bet no B apakšgrupas nevar izkrist Vācija un Francija, kas pasaules čempionātu uzņems nākamajā gadā. Ja B grupā pēdējā vietā nepaliks Vācija vai Francija, vietu nākamās sezonas augstākās divīzijas turnīrā nodrošinās arī Itālija.

Pasaules čempionātu vēsturē zelta medaļām bagātākā ir Krievijas izlase (iepriekš - PSRS), kas medaļas kaklā kārusi 44 reizes - 27 zelta, desmit sudraba un septiņas bronzas. Hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvji iekrājuši 47 medaļas (25 zelta, 13 sudraba un deviņas bronzas), bet trešajā vietā ar 46 godalgām atrodas Čehija (agrāk - Čehoslovākija), kas izcīnījusi 12 zelta, 13 bronzas un 21 bronzas medaļu.

Pērn pasaules čempionāta finālā Kanādas izlase ar 6:2 uzvarēja Krieviju, bet pie bronzas tika ASV.

Kopš 1993.gada, kad PSRS un Čehoslovākijas vairs nebija uz pasaules kartes, līdz pat 2013.gadam pie medaļām pasaules čempionātos tikušas tikai septiņas valstis

LETA/Foto: AFP/LETA