Lai Austrālijas olimpieši nesaķertu Zikas vīrusu, viņiem izsniegs īpašus prezervatīvus
Prezervatīvi nodrošinot "gandrīz pilnīgu" aizsardzību pret bīstamo vīrusu.
Citi sporta veidi
2016. gada 16. maijs, 10:19

Lai Austrālijas olimpieši nesaķertu Zikas vīrusu, viņiem izsniegs īpašus prezervatīvus

Jauns.lv

Austrālijas olimpiešiem uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm tiks izsniegti īpaši prezervatīvi, kas domāti aizsardzībai pret Zikas vīrusu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pretvīrusu "divkāršās aizsardzības" prezervatīvi tiek slavēti par spēju aizsargāt pret inficēšanos ar Zikas vīrusu seksuāli transmisīvā ceļā, paziņojusi Austrālijas farmācijas kompānija "Starpharma" un Austrālijas firma "Ansell", kas ir otrs lielākais prezervatīvu ražotājs pasaulē.

"Starpharma" norādīja, ka prezervatīvi nodrošina "gandrīz pilnīgu" aizsardzību pret bīstamo vīrusu.

Austrālijas olimpiskās komandas vadītāja Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm Kitija Čillere paziņoja, ka šādu prezervatīvu izsniegšana ir "veselā saprāta diktēta pieeja ļoti nopietnām problēmām, ar kurām mēs saskarsimies Rio".

Riodežaneiro olimpiskās spēlēs sāksies 5.augustā.

Zikas vīruss pirmoreiz tika konstatēts 1947.gadā Āfrikā, bet tika uzskatīts par relatīvi vieglu slimību, līdz pērn tika paziņots par tā pašreizējo uzliesmojumu Latīņamerikā.

Brazīlija ir viena no vīrusa vissmagāk skartajām valstīm. Veselības ministrijas aprēķini liecina, ka ar Zikas vīrusu varētu būt saslimuši 1,5 miljoni cilvēku.

Biežākie Zikas vīrusa slimības simptomi ir drudzis, izsitumi, locītavu sāpes, iekaisušas acis, var būt arī galvassāpes, acu sāpes, vemšana un neiroloģiskas komplikācijas. Simptomi ilgst no dažām dienām līdz nedēļai. Smagas slimības formas gadījumā nepieciešama hospitalizācija.

Pret Zikas vīrusu līdz šim nav izstrādāta vakcīna vai zāles, un Pasaules Veselības organizācija (PVO) norādījusi, ka vakcīnas izstrādāšanai, visticamāk, būtu nepieciešams vismaz gads.


LETA / Foto: Reuters/Scanpix/LETA