Citi sporta veidi
2017. gada 29. maijs, 17:39

Gulbis zaudē gan spēli, gan Latvijas labākā tenisista titulu

LETA

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis sev ļoti svarīgā Francijas atklātā čempionāta pirmās kārtas pirmdien ar rezultātu 3-6, 3-6, 3-6 piekāpās planētas astotajai raketei Marinam Čiličam no Horvātijas, kurš turnīrā izlikts ar septīto numuru, līdz ar to pēc divām nedēļām viņš pasaules rangā atkritīs uz sesto simtu.

Ernests Gulbis spēkojas ar planētas astoto raketi Marinu Čiliču no Horvātijas

gallery icon
16

Kaut Gulbis dažbrīd pretiniekam izrādīja sīvu pretestību, mača gaitā pie breikbumbām latvietim tā arī neizdevās tikt.

Gulbis ATP rangā ir vien 230.pozīcijā, kas viņam ir zemākā kopš profesionālās karjeras paša sākuma. Pērn tenisists šajā turnīrā aizkļuva līdz ceturtajai kārtai, kas nozīmē, ka tagad viņam bija jāaizstāv 180 ranga punkti, ko latvietim neizdevās paveikt un viņš saņems vien desmit punktus. Tāpat viņš zaudēs arī Latvijas pirmās raketes godu, ko tagad saņems Miķelis Lībietis. Tomēr Gulbis ir ļoti tuvu, lai arī Vimbldonas čempionātā iekļūtu starp pamatturnīra dalībniekiem, kas dos vēl vienu labu iespēju papildināt ranga punktu skaitu.

Mača ievadā, neskatoties uz milzīgo atšķirību rangā, abi tenisisti demonstrēja līdzvērtīgu sniegumu. Trešajā geimā Gulbis pie pretinieka serves spēja divreiz tikt līdz rezultātam "vienādi", bet ceturtajā geimā Čiličs ieguva pirmo breikbumbu mačā, ko gan latvietis atspēlēja ar lielisku servi.

Kaut arī Čiličam neklājās viegli pie latvieša serves, sestajā geimā viņš ieguva vēl vienu breikbumbu un šoreiz to Gulbis ieservēja ļoti neveiksmīgi, nokļūstot iedzinējos ar 2-4, bet turpinājumā pirmajā setā vairs neizrādīja nopietnu pretestību konkurentam.

Otrajā setā arī sākotnēji dominēja servētāji, bet piektajā geimā Čiličs ieguva pirmo breikbumbu un realizēja to. Kopumā šajā laikā Gulbis zaudēja astoņās izspēlēs pēc kārtas, tomēr nepadevās un nākamo geimu pie savas serves paņēma. Astotajā geimā Gulbis atspēlēja vienu breikbumbu, kas reizē bija arī setbumba, bet otrās izspēles laikā saīsināto bumbiņu ieraidīja tīklā, vēlreiz piedzīvojot neveiksmi ar 3-6. Iesaistīties par uzvaru viņam nebija cerību, jo pie savas serves Čiličs šajā setā zaudēja vien trijās izspēlēs.

Kaut trešā seta ievadā pat pārliecinošāk izskatījās Gulbis, sestajā geimā pēc divām uzvarētām izspēlēm pie savas serves nākamās divas viņš muļķīgās epizodēs ieraidīja tīklā un arī pēc tam darbojās nepārliecinoši, zaudējot geimā un nokļūstot iedzinējos ar 2-4.

Gulbis februārī atgriezās kortā pēc ilgstošas traumas ārstēšanas. Ja pirmajā mačā latvietis spēja gūt uzvaru, nākamajos nu jau sešos dueļos viņš piedzīvojis zaudējumus. Iepriekšējo maču latvietis aizvadīja 29.aprīlī, kad, cīnoties ar kājas muskuļa traumu, nepārvarēja Ešturilas ATP "World Tour 250" sērijas turnīra kvalifikācijas pirmo kārtu. Ar ranga pirmā simtnieka tenisistiem viņš iepriekš šosezon bija spēlējis tikai reizi, Barselonā piekāpjoties Dienvidkorejas tenisistam Hjonam Čunam, kurš tobrīd bija pasaules 97.rakete.

Gulbis Francijas atklātā čempionāta pamatturnīrā tika, jo traumu dēļ viņam ir iespēja atrasties "aizsargātajā rangā", kas uz dalību turnīros ļauj pretendēt, ņemot vērā vietu, kas ATP rangā bijusi pirms savainojuma gūšanas. Tāpat Gulbis Tenisa profesionāļu asociācijas (ATP) mājaslapā norādījis, ka viņa treneris pašlaik ir kādreizējais Latvijas tenisists Pjotrs Ņečajevs, līdz ar to sportists pārtraucis sadarbību ar pieredzējušo amerikāņu speciālistu Leriju Stefanki.

Gulbis un Čiličs tikās sesto reizi, ceturto uzvaru svinot horvātam. Iepriekšējā spēkošanās reize abiem bija pērn maijā Ženēvas ATP "World Tour 250" sērijas turnīra otrajā kārtā, kur latvietis cieta zaudējumu ar rezultātu 4-6, 6-7 (5:7). Tāpat 2014.gadā, atrodoties karjeras labākajā sportiskajā formā, Gulbis uzvarēja Madrides turnīrā, bet pirmie trīs mači risinājās tālajos 2006. un 2007.gadā.

Tieši Francijas atklātajā čempionātā Gulbis guvis karjeras lielāko panākumu, 2014.gadā aizkļūstot līdz pusfinālam un ielaužoties ranga pirmajā desmitniekā. Tāpat viņš 2008.gadā Parīzē tika līdz ceturtdaļfinālam, bet pirmajā kārtā latvietis iepriekšējo reizi zaudēja 2012.gadā.

Pret ranga pirmā desmitnieka spēlētājiem Gulbim "Grand Slam" turnīros pēc šī mača ir neitrāla bilance - septiņas uzvaras un 14 neveiksmes, bet tieši Parīzē pirms šīs cīņas viņš iepriekš no pirmā desmitnieka sportistiem bija zaudējis vienīgi Novākam Džokovičam.

Čiličs šosezon tieši uz māla seguma triumfēja Stambulas "ATP World Tour 250" sērijas turnīrā, izcīnot 17. ATP titulu karjerā, bet savā iepriekšējā turnīrā Romā horvāts apstājās ceturtdaļfinālā, zaudējot Džonam Isneram. Kaut vienu titulu Čiličs ieguvis katru sezonu kopš 2008.gada.

Horvātu tenisists ir 2014.gada "US Open" čempions. 2005.gadā Parīzē viņš triumfēja Francijas atklātā čempionāta junioru turnīrā.

Otrajā kārtā Čiličs tiksies ar argentīnieti Federiko Delvoni (ATP 139.) vai krievu Konstantīnu Kravčuku (ATP 129.).

Dāmu vienspēļu turnīra pirmajā kārtā Aļona Ostapenko svētdien ar 4-6, 6-3, 6-2 vairāk nekā divas stundas ilgā cīņā apspēlēja ASV tenisisti Luisu Čiriko, gūstot pirmo uzvaru karjerā šajā turnīrā.

Tikmēr Anastasija Sevastova vienspēļu pirmajā kārtā tiksies ar vācieti Anniku Beku, šo maču sportistēm aizvadot otrdien.