foto: ITAR-TASS/Scanpix/LETA
Aptuveni desmit vieglatlēti pirms Dimanta līgas posma ASV nav saņēmuši ieceļošanas vīzas
2015. gada pasaules čempions 110 metru barjerskrējienā Sergejs Šubenkovs.
Citi sporta veidi
2017. gada 27. maijs, 14:09

Aptuveni desmit vieglatlēti pirms Dimanta līgas posma ASV nav saņēmuši ieceļošanas vīzas

LETA

Aptuveni desmit vieglatlēti, tostarp 2015.gada pasaules čempions 110 metru barjerskrējienā Sergejs Šubenkovs no Krievijas, nav saņēmuši ASV vīzas, tāpēc nevar piedalīties šīs valsts pilsētā Jūdžinā notiekošajā Dimanta līgas trešajā posmā.

Vīzas nav izsniegtas, vai vīzu pieprasījuma iesnieguma izskatīšana aizkavējusies ne tikai Šubenkovam, bet arī virknei sportistu, pārsvarā no Āfrikas valstīm, paziņojis "Prefontaine Classic" sacensību, kas ir Dimanta līgas trešais posms, direktors Toms Džordans.

"Mums daudzus gadus nebija nekādu problēmu ar vīzām, taču šogad ir vismaz desmit atlēti, kuri netika ielaisti valstī, vai arī viņu vīzu pieprasījumu izskatīšana tika aizkavēta," atzina Džordans.

Sacensību direktors atturējās apstiprināt, vai tas ir saistīts ar ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas ieviesto jauno imigrācijas politiku, jo neviens no sportistiem, kurš laikā netika pie vīzas, nepārstāv tās valstis (Irānu, Lībiju, Somāliju, Sudānu, Sīriju un Jemenu), pret kuru pilsoņiem ir noteikts aizliegums iebraukšanai ASV.

"Neviens no sportistiem nav no valstīm, kurām ir noteikts ieceļošanas aizliegums. Tas nevarētu būt par iemeslu, tāpēc tā nav Trampa lieta. Tomēr mums jāatzīst, ka kaut kas ir nogājis greizi," sacīja Džordans.

Viņš skaidroja, ka Šubenkovam sākotnēji paziņots, ka viņa vīzas pieteikums tiks izskatīts vien jūnijā, tāpēc viņš atteicās doties uz sacensībām. "Mēs Šubenkovu aizstājām ar citu atlētu, taču ceturtdien pēkšņi tika paziņots, ka viņam ir piešķirta vīza. Protams, sportists vairs nevar pagūt ierasties uz sacensībām no pasaules otras puses," neizpratnē par imigrācijas dienesta lēmumiem bija Džordans.

"Mēs mācīsimies no šīs pieredzes, lai saprastu, kas notiek un nākotnē vairs šādas lietas nepieļautu. Pie mums startē pasaules labākie atlēti, kuri arī iepriekš ir piedalījušies sacensībās ASV, bez problēmām tiekot pie ieceļošanas atļaujām," piebilda sacensību direktors.

To, ka ASV imigrācijas politika ir mainījusies un ieceļošana šajā valstī ir kļuvusi grūtāka, uz savas ādas izbaudījis arī četrkārtējais olimpiskais čempions garajās distancēs Mo Farahs no Lielbritānijas, jo viņa treniņu partnerim Abdi Baširam, kurš dzimis Somālijā, bet pārstāv Beļģiju, bijušas grūtības iekļūt valstī.

"Parasti Abdi varēja iekļūt ASV bez problēmām, taču tagad viņu atgrieza atpakaļ un ilgu laiku izprašņāja. Iekļūšana ASV ir kļuvusi krietni sarežģītāka," atzina Farahs.

Jau ziņots, ka piektdien Dimanta līgas trešajā posmā Jūdžinā sesto vietu šķēpmešanā dāmām izcīnīja Latvijas rekordiste Madara Palameika, kura šķēpu raidīja 62,14 metrus tālu.