Kādreizējais Latvijas izlases kapteinis Astafjevs atstāj futbola kluba "Jelgava" galvenā trenera amatu
Vitālija Astafjeva vadībā vieni no Latvijas virslīgas galvenajiem favorītiem "Jelgava" sezonu iesāka ļoti blāvi.
Futbols
2016. gada 17. maijs, 10:52

Kādreizējais Latvijas izlases kapteinis Astafjevs atstāj futbola kluba "Jelgava" galvenā trenera amatu

Jauns.lv

Pēc paša vēlēšanās, bet uz abpusējas vienošanās pamata darbu futbola klubā "Jelgava" noslēdzis galvenais treneris Vitālijs Astafjevs, otrdien paziņoja komanda.

"Jelgava" neveiksmīgi sākusi "SynotTip" Latvijas futbola virslīgas sezonu, pirmajos astoņos mačos piedzīvojot piecus zaudējumus, tādējādi komanda kopvērtējumā ieņem pirmspēdējo vietu, taču pirms sezonas klubs pauda apņemšanos cīnīties par medaļām.

Par komandas galvenā trenera vietas izpildītāju kļuvis līdzšinējais asistents Dāvis Caune, kuram palīdzēs Andrejs Piedels un Dmitrijs Kalašņikovs.

Astafjeva vadībā "Jelgavas" klubs izcīnīja virslīgas bronzas medaļas 2014.gadā, pērn uzvarēja Latvijas kausa izcīņā, kur arī šogad izdevies sasniegt finālu.

"Jelgavas" kluba direktors Jānis Vuguls atzīst, ka trenera aiziešana ir ļoti nepatīkama. "Tas ir ļoti skumjš brīdis klubam, ņemot vērā to, kas kopīgi divu gadu laikā ir sasniegts. Vitālijs ar savu darbu no pirmās līdz pēdējai dienai mums iemācīja to, kas ir profesionālais futbols. Vēlam trenerim veiksmi turpmākajā karjerā un ticam, ka tiks izcīnītas vēl daudzas trofejas. Klubs šajā brīdī pilnībā koncentrējas gaidāmajam Latvijas kausa izcīņas finālam svētdien Slokā."

Latvijas kausa izcīņas finālā "Jelgava" svētdien spēkosies ar Jūrmalas "Spartaku". Jelgavnieki šī turnīra finālā spēlēs trešo gadu pēc kārtas.

Vuguls sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka Astafjeva lēmums bijis negaidīts un klubs jau sācis jauna galvenā trenera meklējumus.

"Viss notika neplānoti. Jauns treneris tiek meklēts. Konkrēta kandidāta patlaban nav, bet vairāki varianti tiek apzināti," pastāstīja Vuguls, kurš arī atzina, ka treneru kandidatūras tiek izskatītas gan pašmāju, gan ārzemju speciālistu vidū.

Pēdējo spēli Astafjeva vadībā "Jelgava" aizvadīja sestdien, kad izbraukumā ar 0:1 tika atzīts RFS vienības pārākums.

Virslīgas kopvērtējumā pēc astoņām kārtām līdere ar 18 punktiem ir "Ventspils" komanda, kas par diviem punktiem apsteidz čempioni "Liepāju" un arī "Spartaku". Ceturto pozīciju ar 12 punktiem ieņem "Metta"/LU, desmit punktus sakrājusi RFS, astoņus "Riga", bet septiņus punktus guvusi "Jelgava". Savukārt turnīra tabulu ar trim punktiem noslēdz "Daugavpils".

"Jelgava" ir jau trešā virslīgas komanda, kurā notikušas izmaiņas galvenā trenera postenī. Aprīlī "Riga" paziņoja par sadarbības pārtraukšanu ar galveno treneri Kirilu Kurbatovu, kura vietā stājās Dmitrijs Homuha. Savukārt vēl pirms tam RFS atlaida pieredzējušo Juriju Popkovu.

Pašlaik 45 gadus vecais Astafjevs ir viens no treneriem Latvijas valstsvienībā, kur viņš asistē galvenajam trenerim Marianam Paharam.

Pēc spēlētāja karjeras beigām Astafjevs 2010.gadā sāka strādāt "Skonto" komandas sistēmā, bet 2013.gada janvārī kļuva par Pahara palīgu Latvijas U-21 izlasē.

Astafjevs spēlētāja karjeras laikā valstsvienības rindās guva 16 vārtus. Pussargs bija viens no līderiem spēcīgajā Latvijas izlasē, kas 2004.gadā piedalījās Eiropas čempionāta finālturnīrā.

Spēlētāja karjeras laikā Astafjevs Latvijas izlasē aizvadīja 166 spēles, kas bija Eiropas rekords pēc valstsvienībā aizvadīto spēļu skaita līdz šā gada marta beigām, kad to atkārtoja Spānijas izlases vārtsargs Ikers Kasiljass.

Karjeras spožākos gadus Astafjevs aizvadīja "Skonto" komandā, kuras rindās deviņas reizes kļuva par Latvijas čempionu. Tāpat viņš spēlēja klubos Austrijā, Anglijā un Krievijā.

1995., 1996. un 2007.gadā Astafjevs tika atzīts par Latvijas labāko futbolistu.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA