Krievija pārliecinoši apspēlē Zviedriju, Somija šokē galveno favorīti Kanādu
2016. gada 17. maijs, 22:40

Krievija pārliecinoši apspēlē Zviedriju, Somija šokē galveno favorīti Kanādu

Jauns.lv

Krievijas un Somijas hokeja izlases otrdien izcīnīja uzvaras pasaules čempionāta grupu turnīra noslēdzošajos mačos, noskaidrojot visus ceturtdaļfināla pārus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ceturtdien gaidāmajos ceturtdaļfināla mačos Somija tiksies ar Kanādu, Čehija ar ASV, Krievija spēlēs pret Vāciju, bet Zviedrija spēkosies ar Kanādu.

Izšķirošajā mačā par pirmo vietu B apakšgrupā otrdien Somija ar 4:0 (0:0, 3:0, 1:0) sagrāva Kanādu, kas zaudēja pirmos punktus turnīrā. Uzvarētājiem pa reizei izcēlās Tomijs Kivisto, Leo Komarovs, Mika Pierele un Jarno Koskiranta.

Pirms šī mača abām komandām bija pa sešām uzvarām sešos mačos un tagad tās noskaidroja apakšgrupas uzvarētāju.

Pirms tam otrdien B grupā spēlē Baltkrievijas izlase ar rezultātu 3:0 (0:0, 2:0, 1:0) pārspēja Franciju, kas nozīmēja, ka augstākā divīzija būs jāatstāj Ungārijas valstsvienībai. Šeit divus vārtus iemeta Andrejs Stass, bet reizi izcēlās Džefs Plets.

Lai saglabātu vietu augstākajā divīzijā, Baltkrievijai šajā mačā vajadzēja izcīnīt vismaz vienu punktu. Kā zināms, sestdien Baltkrievija ar rezultātu 2:5 piekāpās apakšgrupas pastarītei Ungārijai, kas līdz ar to iesaistījās cīņā par vietas saglabāšanu spēcīgāko vienību saimē.

Ungāri 2008.gadā uzvarēja pēc spēka otrās divīzijas turnīrā, pirmo reizi kopš 1939.gada nodrošinot vietu elitē. Lielu artavu ceļazīmes izcīnīšanā deva komandas kapteinis Gābors Očkai, kurš neilgi pirms 2009.gada čempionāta mira ar sirdstrieku. Palikuši bez kapteiņa ungāri zaudēja vietu spēcīgāko komandu pulkā, kur atgriezties izdevās, vien pateicoties pērn izcīnītajai otrajai vietai pirmās divīzijas A grupā.

Baltkrievijas hokeja izlase pasaules čempionāta augstākajā divīzijā spēlējusi ikreiz kopš 2005.gada.

Savukārt vēl vienā B apakšgrupas mačā otrdien Slovākija ar 3:2 (1:0, 0:1, 1:1, 1:0) pagarinājumā uzvarēja ASV izlasi, kas gan tai tik un tā nedeva vietu ceturtdaļfinālā. Uzvaru nesošos vārtus jau papildlaika 59.sekundē guva Marko Dano, taču tie vairs neko neizšķīra.

Lai sasniegtu ceturtdaļfinālu, slovākiem šis mačs bija jāuzvar pamatlaikā.

Jau iepriekš dalību ceturtdaļfinālā bija garantējusi Vācija, kas tajā spēlēs pēc piecu gadu pārtraukuma. 2011.gadā Vācija izcīnīja septīto vietu, bet vēl gadu pirms tam savu skatītāju priekšā aizkļuva līdz pusfinālam, taču finišēja ceturtā, kas ir izlases labākais sasniegums kopš 1953.gada. Šajā rudenī Vācijas izlase būs Latvijas galvenā konkurente olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā.

B apakšgrupā ar 21 punktu septiņās spēlēs triumfēja Somija, kurai ar 18 punktiem sekoja Kanāda. Tikmēr trešā ar 13 punktiem septiņās spēlēs palika Vācija, bet par trim punktiem mazāk iekrāja ASV. Piektā ar astoņiem punktiem bija Slovākija, pie sešiem punktiem tika Francija, bet trīs punktus ieguva Ungārija.

Tikmēr noslēdzošajā A apakšgrupas spēlēs Krievija ar 4:1 (2:0, 2:0, 0:1) pieveica Zviedriju. Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētajiem mājiniekiem pa vieniem vārtiem iemeta Jevgēņijs Dadonovs, Artēmijs Panarins, Pāvels Dacjuks un Romāns Ļubimovs, bet zviedriem vairākumu realizēja Matīass Ēkholms.

Kā ziņots, A apakšgrupā turnīru ar zaudējumu otrdien noslēdza Latvijas izlase, kas ar rezultātu 1:3 (1:1, 0:2, 0:0) piekāpās Norvēģijai, vienīgos vārtus iemetot Mikam Indrašim. Līdz ar to Latvijas izlase čempionātu noslēdza 13.vietā.

Latvijas izlase pasaules čempionāta pirmajā desmitniekā, kas pirms turnīra bija federācijas izvirzītais uzdevums, nav spējusi iekļūt jau četrus gadus pēc kārtas, bet iepriekšējo sešu čempionātu laikā to paveikusi tikai reizi, kad 2012.gadā meistarsacīkstes noslēdza tieši desmitajā pozīcijā.

Citā spēlē ceturtdaļfinālu nespēja sasniegt 2013.gada pasaules vicečempione Šveice, spraigā duelī ar 4:5 (1:1, 0:1, 3:3) piekāpjoties Čehijas valstsvienībai, kas tikmēr izcīnīja pirmo vietu grupā.

Lai gan spēles 12.minūtē Šveici vadībā izvirzīja Deniss Holenšteins, turpinājums šai vienībai nebija tik sekmīgs, jo līdz trešā perioda sākumam tā nonāca iedzinējos ar 1:3, kā arī pēcāk ar 2:5. Šveices valstsvienība tā arī nepaguva atspēlēties, lai gan tā to mēģināja izdarīt ar pēdējo piecu minūšu laikā gūtiem diviem vārtiem.

Lai gan Šveice 2013.gadā spēlēja pasaules čempionāta finālā, tā jau otro reizi pēdējo trīs gadu laikā nav kvalificējusies turnīra ceturtdaļfinālam. Savukārt šveiciešu neveiksme ceturtdaļfinālu otro reizi vēsturē ļāvusi sasniegt Dānijai.

A apakšgrupas kopvērtējumā Čehija septiņās spēlēs ieguva 18 punktus un izcīnīja pirmo vietu. Pie 18 punktiem tika arī Krievija, bet 13 punktus iekrāja Zviedrija. Dānija ieguva ceturto vietu ar 11 punktiem, tai ar astoņiem punktiem sekoja Norvēģija un Šveice, Latvijas izlase septiņos mačos ieguva sešus punktus, bet kopvērtējumu ar diviem punktiem noslēdza Kazahstāna.

Turnīrā startējošās 16 komandas bija sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas izlasēm apakšgrupas sacensībās garantēja pa septiņām spēlēm. Pēc viena apļa grupu spēlēm katras apakšgrupas četras labākās komandas iekļuva ceturtdaļfinālā, kur turpinās cīņu par medaļām. Augstāko divīziju pametīs grupu vājākās komandas Kazahstāna un Ungārija, kuru vietā nāks Slovēnija un Itālija. Iepriekš bija zināms, ka no augstākās divīzijas nevar izkrist Vācija un Francija, kas uzņems nākamā gada meistarsacīkstes.

LETA / Foto: Reuters/Scanpix/LETA