foto: AP/Scanpix/LETA
Mūsu Aļona Ostapenko vēlreiz pieveic pasaules tenisa superzvaigzni Vozņacki
Šā brīža pasaules 50. labākā tenisiste Aļona Ostapenko pieveikusi planētas 11. numuru dānieti Karolīnu Vozņacki.
Citi sporta veidi
2017. gada 3. maijs, 19:40

Mūsu Aļona Ostapenko vēlreiz pieveic pasaules tenisa superzvaigzni Vozņacki

LETA

Latvijas tenisiste Aļona Ostapenko trešdien Prāgas WTA "International" sērijas turnīra otrās kārtas mačā sīvā trīs setu cīņā uzvarēja kādreizējo pasaules ranga līderi Karolīnu Vozņacki no Dānijas, kurai viņa savstarpējos mačos ne reizi vēl nav zaudējusi.

Latvijas tenisiste guva panākumu ar rezultātu 5-7, 6-3, 7-6 (7:5), sasniedzot turnīra ceturtdaļfinālu, kā arī nopelnot 60 WTA vienspēļu ranga punktus.

Ostapenko, kura līdz šim Vozņacki bija uzvarējusi divās savstarpējās cīņās, maču sāka ar izcīnītu punktu pretinieces servē, taču turpinājumā Latvijas tenisiste nespēja breiku nosargāt, otrajā geimā ļaujot pretiniecei panākt izlīdzinājumu, bet pēc tam arī izvirzīties vadībā ar 3-1. Arī turpinājumā labākas bija servju uzņēmējas, taču desmitajā geimā Ostapenko beidzot tika pie punkta ar savu servi, panākot izlīdzinājumu 5-5. Diemžēl seta beigās labāka bija pieredzējusī dāniete, kura 12.geimā ar trešo setbumbu Ostapenko servē guva punktu, realizējot piekto breikbumbu spēlē.

Tikmēr otrajā setā pirmajos sešos geimos labākas jau bija servētājas, savukārt septītajā geimā, kurš bija ļoti garš, Ostapenko ar piekto breikbumbu guva punktu, jo pretiniece iesita bumbiņu tīklā. Arī nākamajos divos geimos pārāka bija Ostapenko, kura šajā setā izmantoja divas breikbumbas, kamēr Vozņacki neizmantoja vienu šādu iespēju.

Izšķirošā trešā seta trešajā geimā Ostapenko zaudēja savu servi, taču tūdaļ breika deficītu atspēlēja, savukārt astotajā geimā vēl vienu reizi lauza pretinieces servi un panāca daudzsološo 5-3. Pēc tam Latvijas tenisiste desmitajā geimā, esot vadībā ar 5-4, pie savas serves ieguva vadību 40:15, tomēr pirmās divas mačbumbas palika neizmantotas, kā arī vēl viena, kad Ostapenko bija ieguvusi vairāk, ļaujot pretiniecei vienu punktu atspēlēt un pēc tam panākt neizšķirtu 5-5. Tikmēr 12.geimā jau Vozņacki neizmantoja vienu mačbumbu. Uzvarētāju nācās noskaidrot taibreikā, kurā labāka bija Ostapenko. Viņa uzvarēja pirmajās trīs izspēlēs, pēc tam bija vadībā ar 6:3, beigās ar savu sesto mačbumbu spēlē nodrošinot uzvaru.

Pašlaik WTA rangā Ostapenko atrodas 50.pozīcijā, kamēr Vozņacki ir 11.vietā un sacensībās bija izlikta ar otro numuru.

Pirms tam otrdien pirmajā kārtā Ostapenko ar 6-4, 6-3 uzvarēja rangā 44.vietā esošo ukrainieti Ļesju Curenko, kas zaudēja sestajā mačā pēc kārtas, kamēr Vozņacki ar 6-0, 7-5 pārspēja japānieti Misaki Doi.

Ceturtdaļfinālā Ostapenko pretim stāsies talantīgā horvātiete Ana Konjuha, kura turnīrā izlikta ar septīto numuru. Konjuha, kura rangā ieņem 33.vietu, otrās kārtas cīņā ar 6-4, 7-6 (7:2) uzvarēja planētas 115.raketi čehieti Markētu Vondrušovu, kura dalībai pamatturnīrā saņēma speciālo ielūgumu jeb "wild card".

Vozņacki pēdējos mēnešos labi iepazinusi Latvijas tenisistes. Vispirms pērn augustā viņa Ņūheivenas WTA "Premier" sērijas turnīra pirmajā kārtā ar 5-7, 2-6 piekāpās Ostapenko, bet tieši divas nedēļas vēlāk ASV atklātā čempionāta ceturtdaļfinālā ar 6-0, 6-2 sagrāva Sevastovu, kura gan jau pašā cīņas sākumā guva traumu.

Savukārt februārī Dubaijas turnīra pusfinālā Vozņacki uzveica Sevastovu ar 6-3, 6-4, bet aprīļa pirmajā pusē Ostapenko otro reizi uzvarēja dānieti, Čārlstonas WTA "Premier" sērijas turnīra pusfinālā esot labāka ar 6-2, 6-4.

Pēc šī mača Vozņacki pauda, ka, ja Ostapenko tik labi spēlēs katrā mačā, viņa kādreiz būs pasaules ranga līdere.

Pagājušo gadu Dānijas tenisiste iesāka ranga 17.pozīcijā, bet potītes traumas dēļ nepiedalījās nevienā turnīrā uz māla seguma, tādējādi rangā sasniedzot sliktāko rezultātu kopš 2008.gada un brīdī, kad pirmoreiz tikās ar Ostapenko, bija vien 51.pozīcijā. Tomēr tā arī ir bijusi līdz šim pēdējā reize, kad Vozņacki kādā turnīrā guvusi mazāk par divām uzvarām. Pērnā gada nogalē viņa triumfēja sacensībās Tokijā un Honkongā, bet šogad trīs reizes spēlējusi finālos "Premier" kategorijas sacensībās Dohā, Dubaijā un Maiami, tomēr visos titula mačos zaudējusi.

Ja skaita tikai šī gada rezultātus, Vozņacki ir pasaules otrā labākā tenisiste, atpaliekot vienīgi no čehietes Karolīnas Plīškovas.

Zīmīgi, ka otrdienas mačs pret Doi dānietei bija pirmais kopš zaudējuma Ostapenko Ņūheivenā.

Vozņacki 2009. un 2014.gadā spēlēja ASV atklātā čempionāta finālā, bet abas reizes zaudēja. Karjeras laikā Vozņacki izcīnījusi 25 WTA titulus un no 2010.gada oktobra līdz 2012.gada janvārim dāniete tikai uz vienu nedēļu bija zaudējusi WTA ranga līderpozīciju. Ranga pirmajā divdesmitniekā viņa noslēgusi katru sezonu kopš 2008.gada.

Ostapenko šo turnīru sagaidīja labā noskaņojumā, jo viņa vēl tikai svētdien pāri ar pieredzējušo amerikānieti Rakelu Atavo triumfēja Štutgartes WTA "Premier" sērijas turnīra dubultspēļu sacensībās.

Tāpat Ostapenko veiksmīgi māla sezonu iesākusi arī vienspēlēs, jo aprīļa sākumā sasniedza Čārlstonas turnīra finālu, kurā gan piedzīvoja fiasko pret savu vienaudzi Darju Kasatkinu no Krievijas, zaudējot ar 3-6, 1-6. Pēc tam viņa izcīnīja arī trīs uzvaras Štutgartes sacensību kvalifikācijā, bet pamatturnīra pirmajā kārtā ļoti sīvā cīņā ar 6-7 (3:7), 6-7 (3:7) zaudēja ASV dāmu tenisa ceturtajai raketei Koko Vandevejai. Skaitot arī pceturtdaļfināla sasniegšanu Prāgā, viņa šosezon uz māla seguma laukumiem izcīnījusi desmit uzvaras 12 mačos, lai gan līdz šai sezonai Ostapenko uz šī seguma WTA turnīru pamatsacensībās bija guvusi vien divus panākumus un abus pērn Romas "Premier" turnīrā.

Šosezon WTA pamatturnīros Ostapenko ir izcīnījusi 15 uzvaras 24 mačos, gada sākumā sasniedzot arī Oklendas "International" turnīra pusfinālu, bet Austrālijas atklātajā čempionātā tiekot līdz trešajai kārtai, kas viņai "Grand Slam" turnīros vēl nebija izdevies.

Pērn Prāgas turnīrā Ostapenko zaudēja jau pirmajā kārtā, bet debiju šajās sacensībās tenisiste piedzīvoja vēl sezonu iepriekš, apstājoties kvalifikācijas izšķirošajā kārtā.