Turcijas futbola izlases sastāvā arī ilgu laiku nespēlējušais Arda Turans
Turcijas futbola pēdējo gadu spilgtākā zvaigzne Arda Turans.
Futbols
2016. gada 19. maijs, 14:43

Turcijas futbola izlases sastāvā arī ilgu laiku nespēlējušais Arda Turans

Jauns.lv

Turcijas futbola izlases kandidātu sarakstā pirms gaidāmā Eiropas čempionāta finālturnīra iekļautas arī lielākās ārvalstu klubos spēlējošās zvaigznes Arda Turans un Hakans Čalhanoglu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Izlases galvenais treneris Fatihs Terims trešdien nosaucis 31 kandidātu, bet līdz 31.maijam saraksts būs jāsaīsina līdz 23 futbolistiem. Kā izteicies Terims, viņš no izlases sagaida daudz.

Turcijas komandas lielākā zvaigzne ir kapteinis Turans, kurš pagājušajā vasarā no cita Madrides "Atletico" pārcēlās uz citu Spānijas vienību "Barcelona", tomēr Barselonas komandai par pārkāpumiem transfēros bija aizliegts reģistrēt jaunus futbolistus, tāpēc viņš laukumā nedrīkstēja doties līdz janvārim, bet pēc tam pārsvarā sēdējis uz rezervistu soliņa.

Savukārt Čalhanoglu ikdienā pārstāv Vācijas bundeslīgas komandu Leverkūzenes "Bayer" un ir viens no tikai dažiem Vācijā dzimušajiem turku izcelsmes futbolistiem, kas izvēlējies pārstāvēt Turciju.

Turcijas izlasē vairs vieta nav atradusies ilggadējam vārtsargam Volkanam Demirelam, bet pamatvārtsarga lomu varētu aizņemt Volkans Babadžans, kurš aizvadījis lielisku sezonu Stambulas "Bašakšehir" vienībā. Savukārt uzbrukumā lielu lomu varētu spēlēt Dženks Tosuns, kurš šomēnes palīdzēja Stambulas "Bešiktaš" izcīnīt pirmo Turcijas čempionu titulu kopš 2009.gada. Tāpat sastāvā iekļauts pieredzējušais uzbrucējs Buraks Jilmazs, saistībā ar kuru ir bažas, ka viņš varētu būt zaudējis sportisko formu kopš pārejas uz Ķīnas komandu Pekinas "Guoan".

Vēl Turcijas izlases sastāvā iekļuvis vien 18 gadus vecais Emre Mors, kurš dzimis Dānijā un pārstāv šīs valsts komandu "Nordsjaelland". Viņš vēl pērn spēlēja Dānijas jaunatnes izlasēs, bet tagad izvēlējies turpmāk pārstāvēt Turciju.

"Izlēmu viņam dot iespēju, un Turcija var iegūt ļoti interesantu spēlētāju," stāstīja Terims, kurš kā mērķi izvirzījis uzvaru Eiropas čempionātā. "Spēlēšana finālturnīrā man nav panākums. Mēs centīsimies sasniegt ļoti augstus mērķus."

Tiesa, Turcija ielozēta grupā ar Spāniju, Horvātiju un Čehiju, ko var arī dēvēt par "nāves grupu". Arī Terims atzinis, ka šī ir viena no divām spēcīgākajām apakšgrupām turnīrā.

Jau šajā nedēļas nogalē Turcijas izlase pārbaudes spēlē sacentīsies ar Angliju, bet pēc tam gaidāmas cīņas arī ar Melnkalni un Slovēniju.

Turciju no kvalificēšanās 2004.gada Eiropas čempionātam apturēja Latvija, četrus gadus vēlāk tā aizkļuva līdz pusfinālam, bet 2012.gada finālturnīram atkal nespēja kvalificēties. Savukārt Pasaules kausa finālturnīros tā nav piedalījusies kopš 2002.gada, kad izcīnīja trešo vietu.

Eiropas čempionāts Francijā norisināsies no 10.jūnija līdz 10.jūlijam.

Turcijas izlases paplašinātais sastāvs Eiropas čempionātam:

vārtsargi - Volkans Babadžans (Stambulas "Bašakšehir"), Onurs Redžeps Kivraks (Trabzonas "Trabzonspor"), Ali Šašals Vurals (Eskišehiras "Eskišehirspor"), Haruns Tekins (Bursas "Bursaspor");

aizsargi - Gekhans Genils, Šeners Ezbajrakli, Džaners Erkins, Mehmets Topals (visi - Stambulas "Fenerbahce"), Čaglars Sejindži (Izmiras "Altinordu"), Hakans Kadirs Balta, Semihs Kaja (abi - Stambulas "Galatasaray"), Serdars Azizs ("Bursaspor"), Ismails Kejbaši (Stambulas "Bešiktaš"), Ahmets Jilmazs Čaliks (Ankaras "Genčlerbirligi);

pussargi - Selčuks Inans, Jasins Eztekins (abi - "Galatasaray"), Emre Mors (Fārumas "Nordsjaelland", Dānija), Ozans Tufans, Alpers Potuks, Volkans Šens (visi - "Fenerbahce"), Oguzhans Ezjakups, Oldžajs Šahans, Gekhans Tere (visi - "Bešiktaš"), Hakans Čalhanoglu (Leverkūzenes "Bayer", Vācija), Nuri Šahins (Dortmundes "Borussia", Vācija), Mahmuts Tekdemirs ("Bašakšehir"), Arda Turans ("Barcelona", Spānija);

uzbrucēji - Buraks Jilmazs (Pekinas "Guoan", Ķīna), Dženks Tosuns ("Bešiktaš"), Junuss Malli ("Mainz 05", Vācija), Mevlits Erdinčs ("Guingamp", Francija).

LETA/Foto: EPA/LETA