Pasaules hokeja čempionātā šodien - pusfināla cīņas
Somijas izlase ir vienīgā, kura šajā čempionātā vēl nav zaudējusi.
2016. gada 21. maijs, 13:22

Pasaules hokeja čempionātā šodien - pusfināla cīņas

Jauns.lv

Krievijā notiekošajā pasaules hokeja čempionātā šodien Maskavā VTB ledus pilī tiek aizvadītas abas pusfināla cīņas.

Vispirms plkst.16.15 laukumā dosies Somijas un Krievijas izlases, un šo maču tiešraidē translēs televīzijas kanāli TV3 un "Re:TV". Savukārt plkst.20.15 spēkus samēros Kanādas un ASV valstsvienības, kuru sniegumam tiešraidē varēs sekot līdzi televīzijas kanālā TV6.

Somijas izlase ir vienīgā, kura šajā čempionātā vēl nav zaudējusi, jo tā uzvarēja visos septiņos B apakšgrupas mačos, savukārt ceturtdaļfinālā ar 5:1 uzveica Dānijas izlasi. Kari Jalonena trenētajā Somijas izlasē ir sapulcināti pieredzējuši, kā arī gados jauni un ambiciozi spēlētāji. Komandas rezultatīvākais spēlētājs ir tikai 18 gadus vecais Patriks Laine, kurš astoņos mačos ir guvis septiņus vārtus un atdevis četras rezultatīvas piespēles, kamēr Mikaels Granlunds ir izcēlies ar četriem vārtiem un septiņām piespēlēm. Laine šosezon kļuva arī par junioru U-20 pasaules čempionu un viņam tiek prognozēts otrais numurs šīs gada NHL draftā.

Tikmēr Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētā Krievijas izlase turnīru sāka ar zaudējumu 0:3 pret Čehiju, kam sekojušas septiņas uzvaras pēc kārtas, tostarp ar 4:0 pret latviju A apakšgrupas trešajā kārtā. Krievijas hokejisti ceturtdaļfinālā ar 4:1 uzvarēja Vāciju un ir apņēmības pilni trešo gadu pēc kārtas iekļūt finālā, par mērķi izvirzot zelta medaļu izcīnīšanu.

Krievijas izlases uzbrukuma spēku veido trīs hokejisti - Vadims Šipačovs, Artemijs Panarins un Jevgeņijs Dadonovs, kuri trijatā ir nopelnījuši 39 rezultativitātes punktus. Šipačovs ar pieciem precīziem metieniem un 11 piespēlēm ir čempionāta rezultatīvākais spēlētājs, kamēr Panarinam un Dadonovam ir attiecīgi par četriem un pieciem punktiem mazāk.

Krievijas izlase ir vienīgā no A apakšgrupas vienībām, kura iekļuva pusfinālā, jo Čehija, Zviedrija un Dānija nepārvarēja ceturtdaļfināla slieksni.

Pērn Krievija finālā ar 1:6 zaudēja Kanādai, bet 2014.gadā Minskā kļuva par pasaules čempioniem, to izdarot pirmajā sezonā ar Znaroku pie vadības grožiem. Zīmīgi, ka tituls tika izcīnīts tieši pret Somiju, finālā viņus uzvarot ar 5:2.

Kanādas izlase pusfinālā pret ASV lūkos otro gadu pēc kārtas tikt finālā. Kanādieši pagaidām ir piedzīvojuši vienu zaudējumu, kad B apakšgrupas pēdējā cīņā ar 0:4 zaudēja Somijai. Savukārt ceturtdaļfinālā hokeja dzimtenes pārstāvji ar 6:0 sagrāva Zviedriju. Tikmēr ASV apakšgrupu turnīrā uzvarēja vien trīs mačos no septiņiem, piedzīvojot zaudējumus pret potenciāli vājākiem pretiniekiem Slovākiju un Vāciju, taču grupā ieņēma ceturto vietu, bet ceturtdaļfinālā ar 2:1 pēcspēles metienos pārspēja Čehiju.

Pērn un arī 2013.gadā pasaules čempionātos ASV izlase izcīnīja bronzas medaļas.

Kanādas izlases rezultatīvākie spēlētāji ir Deriks Brasārs un Marks Stouns, kuri nopelnījuši pa desmit rezultativitātes punktiem katrs, savukārt amerikāņiem visspilgtāk izcēlies 18 gadus vecais Ostons Metjūzs, kurš ir guvis piecus vārtus un trīs reizes asistējis partneriem. Ceturtdaļfinālā pret Čehiju Metjūzs, kuram paredz pirmo numuru šī gada NHL draftā, pamatlaikā panāca izlīdzinājumu, bet pēc tam realizēja arī uzvaru nesošo "bullīti".

Jau ziņots, ka Latvijas izlase otrdien pasaules čempionātu noslēdza ar ieņemtu 13.vietu, šajā pozīcijā ierindojoties jau otro turnīru pēc kārtas. Septiņās spēlēs Leonīda Beresņeva vadītā komanda izcīnīja tikai vienu uzvaru, taču vēl trīs mačos tika pie viena punkta, zaudējot vai nu papildlaikā, vai pēcspēles metienos.

Latvijas izlase pasaules čempionāta pirmajā desmitniekā, kas pirms turnīra bija federācijas izvirzītais uzdevums, nav spējusi iekļūt jau četrus gadus pēc kārtas, bet iepriekšējo sešu čempionātu laikā to paveikusi tikai reizi, kad 2012.gadā meistarsacīkstes noslēdza tieši desmitajā pozīcijā.

A apakšgrupas kopvērtējumā Čehija septiņās spēlēs ieguva 18 punktus un izcīnīja pirmo vietu. Pie 18 punktiem tika arī Krievija, bet 13 punktus iekrāja Zviedrija. Dānija ieguva ceturto vietu ar 11 punktiem, tai ar astoņiem punktiem sekoja Norvēģija un Šveice, Latvijas izlase septiņos mačos ieguva sešus punktus, bet kopvērtējumu ar diviem punktiem noslēdza Kazahstāna.

B apakšgrupā ar 21 punktu septiņās spēlēs triumfēja Somija, kurai ar 18 punktiem sekoja Kanāda. Tikmēr trešā ar 13 punktiem septiņās spēlēs palika Vācija, bet par trim punktiem mazāk iekrāja ASV. Piektā ar astoņiem punktiem bija Slovākija, pie sešiem punktiem tika Francija, bet trīs punktus ieguva Ungārija.

Turnīrā startējošās 16 komandas bija sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas izlasēm apakšgrupas sacensībās garantēja pa septiņām spēlēm. Pēc viena apļa grupu spēlēm katras apakšgrupas četras labākās komandas iekļuva ceturtdaļfinālā. Augstāko divīziju pēc šī turnīra pamet grupu vājākās komandas - Kazahstāna un Ungārija, kuru vietā nāks Slovēnija un Itālija. Iepriekš bija zināms, ka no augstākās divīzijas nevar izkrist Vācija un Francija, kas uzņems nākamā gada meistarsacīkstes.

LETA/ Foto: Sputnik/Scanpix/LETA