Kanādas hokejisti dramatiskā cīņā atspēlējas pret ASV un iekļūst finālā
Kanāda tieksies pēc otrā čempionu titula pēc kārtas un 26.vēsturē.
2016. gada 21. maijs, 22:45

Kanādas hokejisti dramatiskā cīņā atspēlējas pret ASV un iekļūst finālā

Jauns.lv

Kanādas hokeja izlase sestdien aizraujošā cīņā ar rezultātu 4:3 (2:0, 1:3, 1:0) pārspēja ASV un sasniedza pasaules čempionāta finālu.

Pusfināla spēles otrajā trešdaļā ASV izlase iemeta trīs vārtus pēc kārtas un spēja iegūt vadību ar 3:2, tomēr potenciālā mača favorīte Kanāda atspēlējās, uzvaras vārtus trešās trešdaļas ievadā iemetot Raienam Elisam.

Līdz ar to svētdien gaidāmajā finālspēlē Kanāda spēkosies ar Somiju, cenšoties titulu iegūt otro gadu pēc kārtas, bet mačā par trešo vietu ASV spēlēs pret sacensību saimnieci Krieviju.

Spēle iesākās uzmanīgā cīņā, tomēr trešdaļas vidū Kanāda pārņēma iniciatīvu, ilgstoši iespieda ASV izlasi savā zonā un arī atklāja rezultātu - Būns Dženers meta ripu uz vārtu priekšu un Brendans Galagers to iestūma vārtos. Savukārt pirmās trešdaļas beigās pretuzbrukumā Breds Maršends pēc saspēles ar Koudiju Sisī iemeta no nulles leņķa un panāca 2:0 Kanādai.

Otrās trešdaļas pašā sākumā vairākumā 18 gadus vecais Astons Metjūzs samazināja amerikāņu deficītu, bet drīz vien Deivids Varsovskis raidīja ripu zem pārliktņa un panāca 2:2. Turklāt amerikāņi neapstājās un trešdaļas vidū pēc Dilana Larkina metiena Tailers Mots no vārtu priekšas jau deva vadību.

Izlīdzinājumu 3:3 gan Kanāda panāca vēl otrajā trešdaļā, kad Deriks Brasārs savāca atlēkušo ripu un ieraidīja to tukšajā stūrī. Savukārt trešās trešdaļas sākumā ar spēcīgu metienu tuvējā stūrī jau kanādiešiem vadību atguva Eliss. Atlikušajā mača gaitā pārsvars piederēja amerikāņiem, tomēr Kanādai izdevās noturēt uzvaru.

Līdz ar to svētdien Kanāda tieksies pēc otrā čempionu titula pēc kārtas un 26.vēsturē. Tikmēr pērnā gada bronzas medaļniece ASV centīsies pie medaļām divus čempionātus pēc kārtas tikt pirmoreiz kopš 1950.gada.

Kā ziņots, pirms tam pirmajā pusfinālā sestdien Somijas hokeja izlase ar rezultātu 3:1 (0:1, 3:0, 0:0) pieveica Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenēto Krieviju.

Spēles ievadā pārliecinošāk darbojās krievi, kas arī jau trešajā minūtē atklāja rezultātu - vārtsargs Miko Koskinens atsita ripu vārtu priekšā un Sergejs Širokovs realizēja atkārtotu metienu. Ja pirmās trešdaļas pirmajā pusē dominēja krievi, otrajā pusē jau labāki bija somi, kas savu dominanci pilnībā pierādīja otrajā trešdaļā, kad guva trīs vārtus - divas reizes vairākumā izcēlās Somijas U-20 izlases spēlētājs Sebastians Aho, bet vienreiz Jusi Jokinens.

Spēles beigu daļā krievi centās uzbrukt vairāk, tomēr Somija darbojās ļoti droši un noturēja uzvaru.

Līdz ar to Krievijai neizdevās finālu sasniegt trešo gadu pēc kārtas. Pērn Krievija finālā ar 1:6 zaudēja Kanādai, bet 2014.gadā Minskā kļuva par pasaules čempioniem, to izdarot pirmajā sezonā ar Znaroku pie vadības grožiem. Zīmīgi, ka tituls tika izcīnīts tieši pret Somiju, finālā viņus uzvarot ar 5:2.

Savukārt Somija čempionu titulu iepriekšējo reizi ieguva 2011.gadā.

Somijas izlase ir vienīgā, kura šajā čempionātā vēl nav zaudējusi, jo tā uzvarēja visos septiņos B apakšgrupas mačos, savukārt ceturtdaļfinālā ar 5:1 uzveica Dānijas izlasi.

Jau ziņots, ka Latvijas izlase otrdien pasaules čempionātu noslēdza ar ieņemtu 13.vietu, šajā pozīcijā ierindojoties jau otro turnīru pēc kārtas. Septiņās spēlēs Leonīda Beresņeva vadītā komanda izcīnīja tikai vienu uzvaru, taču vēl trīs mačos tika pie viena punkta, zaudējot vai nu papildlaikā, vai pēcspēles metienos.

Turnīrā startējošās 16 komandas bija sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas izlasēm apakšgrupas sacensībās garantēja pa septiņām spēlēm. Pēc viena apļa grupu spēlēm katras apakšgrupas četras labākās komandas iekļuva ceturtdaļfinālā. Augstāko divīziju pēc šī turnīra pamet grupu vājākās komandas - Kazahstāna un Ungārija, kuru vietā nāks Slovēnija un Itālija. Iepriekš bija zināms, ka no augstākās divīzijas nevar izkrist Vācija un Francija, kas uzņems nākamā gada meistarsacīkstes.

LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA