foto: Reuters/Scanpix/LETA
20 gadus vecais Makdeivids kļuvis par NHL regulārās sezonas rezultatīvāko spēlētāju
Konors Makdeivids jau savā otrajā sezonā NHL ticis pie iespaidīgas statiskas un individuālajām trofejām.
Hokejs
2017. gada 10. aprīlis, 13:22

20 gadus vecais Makdeivids kļuvis par NHL regulārās sezonas rezultatīvāko spēlētāju

LETA

Talantīgais Edmontonas "Oilers" uzbrucējs Konors Makdeivids savā otrajā Nacionālās hokeja līgas (NHL) sezonā kļuvis par regulārā čempionāta rezultatīvāko spēlētāju, savā īpašumā iegūstot Ārta Rosa vārdā nosaukto balvu, kuru katru sezonu piešķir labākajam punktu guvējam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Makdeivids svētdien "Oilers" noslēdzošajā regulārā čempionāta spēlē izdarīja divas rezultatīvas piespēles, līdz ar to 20 gadu vecumā kļūstot par sesto jaunāko spēlētāju, kurš sezonas laikā ticis pie 100 punktiem. 2015.gada drafta pirmais numurs šosezon iemeta 30 vārtus un 70 reizes asistēja partneriem.

Par Makdeividu jaunāki, sasniedzot 100 punktu robežu sezonā, savulaik bija Sidnijs Krosbijs, Deils Haveručuks, Veins Greckis, Mario Lemjē un Džimijs Kārsons.

"Ja godīgi, vēl neapzinos, ko esmu sasniedzis, taču man šis panākums nozīmē ļoti daudz. Tomēr es nebūtu ieguvis šo balvu, ja nebūtu manu komandas biedru, jo īpaši Leona Draizaitla un Patrika Marūna, ar kuriem spēlēju kopā visu sezonu," partneriem pateicās Makdeivids, kurš pērn traumu dēļ aizvadīja vien 45 spēles.

"Oilers" svētdien ar 5:2 (1:0, 2:1, 2:1) mājās uzvarēja Vankūveras "Canucks", bet ar "hat-trick" šajā mačā izcēlās Džordans Eberle.

Cīņā par Ārta Rosa balvu Makdeivids pārspēja "Penguins" kapteini Krosbiju un Čikāgas "Blackhawks" līderi Patriku Keinu, kuri katrs nopelnīja pa 89 rezultativitātes punktiem. Pērn šo balvu ieguva Keins, savācot 106 punktus.

Tikmēr Krosbijs ar 44 precīziem metieniem otro reizi karjerā kļuvis par Morisa Rišāra vārdā nosauktās balvas īpašnieku, kura pienākas regulārā čempionāta labākajam snaiperim. Pirmo reizi viņš šo trofeju izcīnīja 2009./2010.gada sezonā, kad iemeta 51 ripu, labākā godu dalot ar Tampabejas "Lightning" uzbrucēju Stīvenu Stemkosu.

Šosezon Krosbijs aiz sevis atstāja NHL debitantu Ostonu Metjūsu no Toronto "Maple Leafs" vienības un "Lightning" krievu uzbrucēju Ņikitu Kučerovu, kuri pretinieku vārtsargus pārspēja pa 40 reizēm.

Iepriekšējos četrus gadus Morisa Rišāra balvu ieguva Vašingtonas "Capitals" līderis Aleksandrs Ovečkins, kurš šosezon ar 33 precīziem metieniem bija līgas 13.labākais snaiperis.

Savukārt 2016.gada drafta pirmais numurs Metjūss kļuva par līgas rezultatīvāko debitantu, savācot 69 (40+29) punktus. Viņš par pieciem punktiem pārspēja pērnā gada drafta otro numuru Patriku Laini, jo somu hokeja talants Vinipegas "Jets" rindās izcēlās ar 64 (36+28) punktiem.

Tikmēr "Capitals" vārtsargs Breidens Holtbijs un "Oilers" ripu ķērājs Kems Telbots izcīnīja pa 42 uzvarām, kas bija šīs sezonas labākais rādītājs, apsteidzot Sergeju Bobrovski no Kolumbusas "Blue Jackets" un Devenu Dubniku no Minesotas "Wild", kuri izcīnīja attiecīgi 41 un 40 uzvaras.

Pēc svētdien aizvadītajām pēdējām regulārā čempionāta spēlēm noskaidrojās visi Stenlija kausa izcīņas pirmās kārtas pāri.

Austrumu konferences ceturtdaļfinālā pēdējo divu gadu labākā regulārā čempionāta vienība Vašingtonas "Capitals" spēkosies ar Toronto "Maple Leafs". Tikmēr Pitsburgas "Penguins" pērn izcīnītā Stenlija kausa aizstāvēšanu sāks ar dueli pret Kolumbusas "Blue Jackets", Monreālas "Canadiens" tiksies ar Ņujorkas "Rangers", bet Otavas "Senators" spēlēs pret Bostonas "Bruins".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Savukārt Rietumu konferences labākā komanda Čikāgas "Blackhawks" spēlēs pret Nešvilas "Predators", Minesotas "Wild" cīnīsies ar Sentluisas "Blues", Anaheimas "Ducks" mērosies spēkiem ar Kalgari "Flames", bet Edmontonas "Oilers", kas izslēgšanas spēlēs piedalīsies pirmo reizi kopš 2006.gadā, tiksies ar Sanhosē "Sharks".

Ja pērn Stenlija kausa izcīņā nepiedalījās neviens Kanādas klubs, tad šosezon par prestižo trofeju cīnīsies pieci no septiņiem hokeja dzimtenes klubiem.

Svētdien aizvadītajos šīs sezonas pēdējos regulārā čempionāta mačos tika piedzīvoti divi ļoti emocionāli brīži. Tā titulētā Detroitas "Red Wings" komanda aizvadīja pēdējo spēli "Joe Louis Arena", kur tā spēlēja kopš 1979.gada. No nākamās sezonas "Red Wings" mājvieta būs jaunuzceltā "Little Caesars" halle. Atvadās no vecās arēnas Detroitas klubs ar 4:1 (2:0, 1:0, 1:1) uzvarēja Ņūdžersijas "Devils", bet mājinieku komandas kapteinis Henriks Seterberjs aizvadīja 1000.spēli NHL karjerā, izceļoties ar vārtu guvumu un piespēli.

Savukārt Filadelfijā 31 gada vecumā pēdējo maču hokejista karjerā aizvadīja Karolīnas "Hurricanes" uzbrucējs Braiens Bikels, kuram konstatēta izkaisītā skleroze.

Divkārtējais Stenlija kausa ieguvējs Bikels no hokeja atvadījās izcilā veidā, jo viņš realizēja uzvaru nesošo pēcspēles metienu, nodrošinot "Hurricanes" uzvaru pār Filadelfijas "Flyers" ar 4:3 (1:0, 0:1, 2:2, 0:0, 1:0).

LETA jau ziņoja, ka svētdien šīs sezonas pēdējo NHL spēli aizvadīja Latvijas hokejists Zemgus Girgensons, kura pārstāvētā Bufalo "Sabres" komanda palika pirmspēdējā vietā Austrumu konferencē.

Šosezon Girgensons 75 mačos izcēlās ar septiņiem vārtiem un deviņām rezultatīvām piespēlēm, kā arī negatīvu lietderības koeficientu -7. Šī bija viņa mazrezultatīvākā NHL sezona karjerā, no iepriekšējās sezonas, kas arī nebija pārāk veiksmīga, atpaliekot par diviem punktiem.

Sagaidāms, ka tuvākajās nedēļās Girgensons papildinās Latvijas izlases rindas, kas pašlaik gatavojas pasaules čempionātam.

"Sabres" Stenlija kausa izcīņā nav piedalījusies kopš 2011.gada, līdz ar to Girgensons, kuram šī bija ceturtā sezonas pasaules labākajā hokeja līgā, NHL izslēgšanas spēļu gaisotni vēl nav izbaudījis.