foto: AP
Pēc kauna Tbilisi Pahars atkāpies no futbola izlases galvenā trenera amata
Pahars Latvijas izlases galvenā trenera amatu ieņēma kopš 2013.gada vasaras.
Futbols
2017. gada 29. marts, 15:42

Pēc kauna Tbilisi Pahars atkāpies no futbola izlases galvenā trenera amata

LETA

Latvijas futbola izlases galvenais treneris Marians Pahars pēc piedzīvotā kaunpilnā zaudējuma pārbaudes spēlē Gruzijai trešdien iesniedzis atlūgumu, ko Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis pieņēmis.

Kā ziņo LFF, Pahars aprīļa otrajā pusē plāno sasaukt preses konferenci, lai plašāk komentētu pieņemtā lēmuma argumentus un sniegtu atskatu uz valstsvienībā nostrādāto laiku. Organizācija izsaka pateicību Paharam par nostrādāto laiku un ieguldīto darbu ar Latvijas nacionālo izlasi, kā arī novēl veiksmi turpmākajā karjerā.

Latvijas izlase otrdien pārbaudes spēlē kaunpilnā mačā viesos ar 0:5 kapitulēja Gruzijai. Pēc cīņas Pahars izteica gatavību atstāt amatu, bet pats par atkāpšanos nepaziņoja.

Pahars Latvijas izlases galvenā trenera amatu ieņēma kopš 2013.gada vasaras, kad atkāpās Aleksandrs Starkovs. Zīmīgi, ka arī Starkova pēdējais mačs noslēdzās ar rezultātu 0:5, kad Latvijas izlase kapitulēja Bosnijai un Hercegovinai.

Latvijas izlase Pahara vadībā pirmo spēli aizvadīja 2013.gada augustā, kad pārbaudes spēlē cīnījās neizšķirti 1:1 ar Igauniju, bet pirmo uzvaru izcīnīja jau nākamajā mačā pēc nepilna mēneša, kad 2014.gada Pasaules kausa kvalifikācijas spēlē savās mājās ar 2:1 uzvarēja Lietuvu.

Šobrīd 40 gadus vecais Pagars izlasi vadīja 33 oficiālās izlašu spēlēs, kurās tika izcīnītas astoņas uzvaras, desmit reizes nospēlēts neizšķirti un 15 mačos zaudēts, bet vārtu attiecība šajos mačos bija 28:49 par sliktu Latvijai.

Viņa vadībā pārliecinošākā uzvara tika izcīnīta pērn pārbaudes spēlē pret Gibraltāru (5:0), savukārt smagākā neveiksme tika ciesta 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlē pirms trim gadiem, kad viesos pret Nīderlandi tika piedzīvota sagrāve ar 0:6.

Pahara vadībā Latvijas izlase reizi uzvarēja trijos mačos pēc kārtas, 2014.gadā Baltijas kausa izcīņā uzvarot Igauniju un Lietuvu, bet pēc tam septembrī pārbaudes spēlē pieveicot arī Armēniju. Savukārt garākā zaudējumu sērija ir šobrīd, jo otrdien Tbilisi Latvijas izlase piedzīvoja piekto zaudējumu pēc kārtas, iepriekšējās četras neveiksmes ciešot 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā.

Pahars ir viens no visu laiku slavenākajiem Latvijas futbolistiem, kurš pasaules atzinību ieguva Anglijas premjerlīgas klubā "Southampton", kurā debitēja 1999.gadā. Anglijā Pahars aizvadīja vairākas labas sezonas, Southemtonas komandas rindās 137 spēlēs gūstot 43 vārtus. Viņš joprojām tiek uzskatīts par labāko Latvijas futbolistu, kurš jelkad spēlējis futbola dzimtenes augstākajā līgā.

Savukārt Latvijas valstsvienības rindās Pahars savulaik aizvadīja 75 spēles, gūstot 15 vārtus, piedaloties arī 2004.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kur gan nebija pamatsastāva spēlētājs, jo pirms tam viņam nācās ārstēt savainojumu.

Pēc profesionālā futbolista karjeras beigām Pahars 2010.gadā kļuva par titulētā Rīgas "Skonto" trenera asistentu, bet vēlāk arī par galveno treneri. Darbu "Skonto" vienībā speciālists atstāja 2012.gada decembrī, kad Paharu nomainīja gruzīnu speciālists Tamazs Pertija.

Kopš Latvijas neatkarības atgūšanas Pahars kļuva par sesto valstsvienības galveno treneri. Latvijas izlase starptautiskā apritē atgriezās Jāņa Giļa vadībā, pēc tam komandu vadīja gruzīns Revazs Džodzuašvili un brits Gērijs Džonsons, savukārt 2001.gadā amatu ieņēma Starkovs, kura vietā 2004.gadā stājās Jurijs Andrejevs. Tiesa, Starkovs pie izlases stūres atgriezās 2007.gadā, līdz viņu nomainīja Pahars. Zīmīgi, ka pērn februārī Starkovs atgriezās izlasē kā Pahara palīgs.

Pasaules kausa kvalifikācija atsāksies vasarā, kad Latvijas izlase 9.jūnijā uzņems pašreizējo Eiropas čempioni Portugāli.