Īriju pārstāvošā latviete Sanita Pušpure izcīna ceļazīmi uz Riodežaneiro
Sanita Pušpure jau startēja 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs, kur viņa ieņēma 13.vietu.
Citi sporta veidi
2016. gada 24. maijs, 19:12

Īriju pārstāvošā latviete Sanita Pušpure izcīna ceļazīmi uz Riodežaneiro

Jauns.lv

Latvijas sportistei Elzai Gulbei otrdien Šveices pilsētā Lucernā Eiropas olimpiskajā kvalifikācijas regatē akadēmiskajā airēšanā neizdevās kvalificēties Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, savukārt to paveica Īriju pārstāvošā latviete Sanita Pušpure.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Fināla braucienā 2000 metrus garajā distancē startēja sešas dalībnieces, no kurām četras labākās izcīnīja ceļazīmi uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Gulbe finišēja sestā, no ceturtās vietas atpaliekot par 17 sekundēm.

Savukārt otrā finišēja Pušpure, kura nedaudz vairāk par sekundi zaudēja brauciena uzvarētājai Emmai Tvigai no Jaunzēlandes, kura ir 2014.gada pasaules čempione.

Sākotnēji tika ziņots, ka pie olimpiskajām ceļazīmēm tiks trīs labākās sacensību dalībnieces, tomēr pirmdien Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) pārstāve Marita Vilciņa aģentūru LETA informēja, ka ceļazīmes uz Olimpiādi iegūs četras labākās sacensību dalībnieces.

Starptautiskā Airēšanas federācija (FISA) paziņojusi, ka nav izmantota viena eksotisko valstu kvota ("tripartite"), līdz ar to nolemts, ka šī kvota tiks ceturtās vietas ieguvējai pēdējās atlases sacensībās.

Kā zināms, pirms tam svētdien Gulbe un Pušpure pārliecinoši aizvadīja priekšsacīkstes, izvairoties no dalības gandarījuma sacensībās.

Tikmēr pirmdien gandarījuma braucienā startēja Latvijas pārairu divnieks Dairis Adamatis un Gints Zunde, kuri četru laivu konkurencē palika pēdējie, netiekot starp divām labākajām šī brauciena ekipāžām, kuras iekļuva finālā. Uzvaru braucienā svinēja Argentīnas duets, bet otrie bija ASV airētāji, no kuriem latvieši atpalika par nepilnām septiņām sekundēm.

Jau ziņots, ka svētdien savā priekšbraucienā Adamaitis un Zunde ieņēma piekto vietu sešu laivu konkurencē. Braucienā uzvarējušie Norvēģijas airētāji iekļuva finālā, bet pārējie dalībnieki bija spiesti sacensties gandarījuma braucienos.

Pirmās ceļazīmes uz Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm tika sadalītas pagājušā gada pasaules čempionātā, bet sportistiem, kuriem tajā neveicās, pie olimpiskajām ceļazīmēm ir iespējams tikt Eiropas olimpiskajā kvalifikācijā - Lucernas regatē, kur drīkst startēt arī ASV, Kanādas, Jaunzēlandes un Austrālijas airētāji.

Jau ziņots, ka maija sākumā Vācijā Gulbe izcīnīja Eiropas čempionāta sudraba medaļu, bet Pušpure bija trešā. Tas bija līdz šim lielākais panākums 22 gadus vecās Gulbes karjerā. Pirms tam viņai sekmīgs bija 2013.gads, kad tika izcīnīta bronza pasaules Universiādē un arī pasaules čempionātā U-23 vecuma grupā. Savukārt Pušpure 2014.gadā izcīnīja trešo vietu Eiropas čempionātā un ceturto vietu pasaules meistarsacīkstēs.

Pušpure jau startēja 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs, kur viņa ieņēma 13.vietu.

LETA/Foto: EPA/LETA

Tēmas