foto: Reuters/ Scanpix/ LETA
NHL komisārs: "Cilvēkiem jāsamierinās, ka NHL hokejisti uz olimpiskajām spēlēm nebrauks"
Gerijs Betmens otrdien uzsvēra, ka NHL, sūtot savus hokejistus uz Olimpiādi, cieš ievērojamus finansiālos zaudējumus.
Hokejs
2017. gada 22. marts, 15:52

NHL komisārs: "Cilvēkiem jāsamierinās, ka NHL hokejisti uz olimpiskajām spēlēm nebrauks"

LETA

Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji nepiedalīsies 2018.gada ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā, tāpēc cilvēkiem ar šo faktu ir jāsamierinās, otrdien uzstājoties sporta biznesa konferencē sacījis NHL komisārs Gerijs Betmens.

Lai gan joprojām nav pieņemts gala lēmums par NHL spēlētāju līdzdalību Olimpiādē, tomēr Betmens uzsver, ka sarunas ar Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) un Starptautisko Ledus hokeja federāciju (IIHF) kopš februāra nenotiek un pagaidām nav arī plānotas.

Jau vēstīts, ka NHL nespēj atrast kopsaucēju ar SOK un IIHF par spēlētāju apdrošināšanu un ceļa izdevumiem, ko iepriekšējās Olimpiādēs kompensēja SOK, taču tagad olimpiskā komiteja to nevēlas darīt.

Tāpat Betmens otrdien uzsvēra, ka NHL, sūtot savus hokejistus uz Olimpiādi, cieš ievērojamus finansiālos zaudējumus.

"Nekādas sarunas nenotiek. Mēs bijām atvērti jautājumu risināšanā, kuri varētu mazināt mūsu zaudējumus, taču no pretējās puses nebija nekādas reakcijas. Ņemot vērā šā brīža situāciju, cilvēkiem ir jāsamierinās ar to, ka NHL hokejisti uz Phjončhanu nebrauks," norādījis NHL vadītājs.

Viņš arī atklāja, ka NHL piedāvājusi, lai SOK pret līgu attiecas kā pret vienu no vadošajiem sponsoriem, jo tad NHL varētu izmantot olimpiskās kustības zīmolu savās interesēs, taču arī šāds piedāvājums dzirdīgas ausis nav sasniedzis.

"SOK ļoti uzmanīgi izturas pret savām vērtībām, taču to pašu darām arī mēs. Ne jau viss atduras naudā," bildis Betmens, sakot, ka NHL līdz šim no savu spēlētāju sūtīšanas uz olimpiskajām spēlēm ir tikai zaudējusi, nevis ieguvusi.

Līdz šim daudzas NHL zvaigznes publiski ir paudušas, ka vēlas startēt olimpiskajās spēlēs, tomēr Betmens norāda, ka tie ir tikai aptuveni 150 hokejisti, kuriem ir izredzes piedalīties turnīrā, bet lielākajai daļai NHL spēlētāju šis jautājums ir vienaldzīgs. "Ja šobrīd notiktu balsošana, tad 550 spēlētāji būtu pret došanos uz Olimpiādi, kamēr to atbalstītu kādi 150 hokejisti," sprieda NHL komisārs.

Tikmēr IIHF prezidents Renē Fāzels skaidroja, ka starptautiskā federācija no savas puses izdarījusi visu, lai NHL hokejisti spēlētu arī Phjončhanā. "Vēlākais, kad vajadzētu būt skaidrībai par NHL spēlētāju līdzdalību olimpiskajās spēlēs, ir aprīļa beigas. Tas ir svarīgi dalībniecēm, kā arī spēļu rīkotājiem," norādīja Fāzels, kurš Betmena pēdējos izteikumus nodēvējis kā provokāciju, jo izšķirošās sarunas vēl tikai gaidāmas.

"Arī Kanādas un ASV izlasēm jāzina, vai NHL spēlētāji būs pieejami, jo pretējā gadījumā viņām jāveido komandas no tiem, kas šajā līgā nespēlē," piebilda IIHF prezidents, kurš uzskata, ka izredzes redzēt NHL hokejistus Dienvidkorejā joprojām ir 50 pret 50.

Pēc neoficiālas informācijas NHL vēlas no 15 līdz 20 miljonus dolāru (13,8 līdz 18,5 miljoni eiro) lielu kompensāciju par savu spēlētāju sūtīšanu uz Phjončhanu.

NHL hokejisti pirmo reizi olimpiskajās spēlēs piedalījās 1998.gadā Nagano, pēc tam startējot vēl četrās Olimpiādēs, arī 2014.gadā Sočos, kad gala lēmums par līdzdalību tika pieņemts vien 2013.gada jūlijā.

Phjončhanas olimpisko spēļu dalībnieki tika noteikti jau pēc 2015.gada pasaules čempionāta - četrgades prestižākajam notikumam automātiski kvalificējās astoņas labākās tā brīža IIHF ranga izlases Zviedrija, Somija, Kanāda, Krievija, ASV, Čehija, Šveice, Slovākija, kā arī sacensību rīkotāja Dienvidkoreja. Savukārt pārējās trīs komandas septembrī tika noskaidrotas trijos kvalifikācijas turnīros, ceļazīmes iegūstot Vācijai, Slovēnijai un Norvēģijai.

Latvijas izlase bija piedalījusies iepriekšējās četrās olimpiskajās spēlēs, tomēr šoreiz to aiz svītras atstāja Vācija.