"VEF Rīga" uzvar "Valmiera"/ORDO un panāk izlīdzinājumu finālsērijā
"Arēnā Rīga" notikušajā cīņā "VEF Rīga" svinēja panākumu ar 82:77.
Basketbols
2016. gada 25. maijs, 21:57

"VEF Rīga" uzvar "Valmiera"/ORDO un panāk izlīdzinājumu finālsērijā

Jauns.lv

"VEF Rīga" basketbolisti trešdien savā laukumā ar labu sniegumu otrajā puslaikā pārspēja "Valmiera"/ORDO komandu, panākot izlīdzinājumu "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijā, kurā pēc četrām spēlēm abas komandas ir guvušas pa diviem panākumiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Arēnā Rīga" notikušajā cīņā "VEF Rīga" svinēja panākumu ar 82:77 (19:19, 22:21, 26:20, 16:16). Sērijā līdz vienas komandas četrām uzvarām rezultāts pēc trešdienas mača kļuva neizšķirts 2-2.

Pašreizējo Latvijas čempionu "VEF Rīga" labā Francisko Kruss guva 25 punktus, bet Mārtiņš Meiers sameta 15 punktus, kamēr spāņu leģionārs Gilje Ruvio izcēlās ar 14 punktu guvumu. Ruvio šī ir pirmā spēle finālsērijā, jo pirmajos trīs mačos viņš laukumā nedevās.

Tikmēr Vidzemes kluba labā Armands Šķēle un Artūrs Bērziņš sameta pa 14 punktiem katrs, bet pa deviņiem punktiem guva Aigars Šķēle un Akselis Vairogs.

Uzvarētājiem deviņas atlēkušās bumbas zem groziem izcīnīja Džošua Harelsons, kurš gan šoreiz punktus neguva.

Spēles pirmajās minūtēs neliels pārsvars piederēja viesiem, kuri spēja izvirzīties vadībā ar 11:5, piecus punktus gūstot Armandam Šķēlem, taču tūdaļ ar četriem punktiem pēc kārtas atbildēja Ingus Jakovičs, neļaujot "Valmiera"/ORDO komandai atrauties. Savukārt ceturtdaļas beigās iniciatīva jau piederēja rīdziniekiem, kuri spēja panākt 17:13 savā labā, taču arī šoreiz lielāks atrāviens nesekoja un ceturtdaļa noslēdzās neizšķirti 19:19.

Krietni veiksmīgāks "VEF Rīga" izpildījumā bija spēles otrais nogrieznis, jo piecu minūšu laikā pašreizējie valsts čempioni pretiniekiem ļāva gūt tikai divus punktus, panākot vadību 28:21, tomēr puslaika izskaņā, dominējot rezultatīvam basketbolam, atkal aizritēja valmieriešu zīmē, kuri četru minūšu laikā veica izrāvienu 13:4 un atguva vadību. Puslaika pēdējā minūtē abas komandas apmainījās ar precīziem tālmetieniem, bet pēdējās sekundēs valmierieši ar diviem soda metieniem nodrošināja sev minimālu pārsvaru 41:40. Pirmajā puslaikā vadības groži mainījās 12 reizes.

Pēc atpūtas nedaudz labāki uzbrukumā bija laukuma saimnieki, kuri spēja panākt vadību 54:47, jo teicami darbojās Meiers un ar augstu precizitāti grozam turpināja uzbrukt arī Kruss, ļaujot pirms pēdējās ceturtdaļas "VEF Rīga" komandai būt vadībā ar 66:59. Pēdējā cīņas nogrieznī valmierieši spēja pietuvoties arī viena punkta attālumā, tomēr "VEF Rīga" vadības grožus vairs neatdeva. Tiesa spēles izskaņa bija saspringta, jo nepilnas divas minūtes pirms pamatlaika beigām Aigars Šķēle ar tālmetienu rezultātu samazināja līdz vienam precīzam metienam 74:72, tomēr tūdaļ ar to pašu atbildēja arī Kruss. Nākamajos divos uzbrukumos abas komandas bija nesekmīgas, bet atlikušajā minūtē labāk nospēlēja rīdzinieki, svinot uzvaru.

Sērijas piektā spēle piektdien notiks Valmierā, bet sestais mačs svētdien atkal tiks aizvadīts "Arēnā Rīga".

Jau ziņots, ka sēriju ar uzvaru sestdien viesos sāka "VEF Rīga", apspēlējot pretiniekus ar 70:59, bet dienu vēlāk "Valmiera"/ORDO mājās revanšējās, uzvarot ar 73:71 un panākot izlīdzinājumu sērijā. Savukārt otrdien, kad pirmā spēle tika aizvadīta Rīgā, valmierieši guva uzvaru ar 79:70, pārņemot vadību sērijā.

Finālsērijas pirmajā spēlē piedzīvotais zaudējums valmieriešiem nacionālajā čempionātā bija vien otrais galvenā trenera Roberta Štelmahera vadībā, kurš amatā stājās janvārī.

Regulārā turnīra uzvarētāja "Valmiera"/ORDO LBL finālā spēlē pirmo reizi, savukārt "VEF Rīga" izšķirošajos mačos piedalās jau septīto gadu pēc kārtas, lūkojot atkārtot 2011., 2012., 2013.gadā un pērn gūto panākumu, kad kļuva par valsts čempioniem.

Dalību izslēgšanas turnīrā "Valmiera"/ORDO kā pamatturnīra labākā komanda sāka no pusfināla, kurā sērijā līdz trīs uzvarām pārliecinoši ar 3-0 uzvarēja "Liepāja"/"Triobet" basketbolistus. Savukārt "VEF Rīga" izslēgšanas sacensības iesāka no ceturtdaļfināla, tajā ar 3-0 pieveicot "Valka"/"Valga" vienību, bet pēc tam pusfinālā ļoti sīvā cīņā ar 3-2 uzvarēja arī savus principiālos pretiniekus "Ventspils" basketbolistus, kuri regulāro turnīru noslēdza otrajā pozīcijā.

"VEF Rīga" un "Ventspils" komandas LBL finālos savā starpā bija tikušās iepriekšējās piecas sezonas, bet nu kārtība ir izjaukta, jo kopš 1998.gada LBL finālā bija spēlējuši tikai Ventspils un Rīgas klubi.

Regulārajā sezonā "Valmiera"/ORDO un "VEF Rīga" savā starpā tikās divas reizes un abas reizes uzvarēja Vidzemes klubs. Abu vienību pirmais mačs LBL pamatturnīrā tika aizvadīts sezonas sākumā, kad pērnā gada septembra beigās valmierieši viesos uzvarēja ar 79:75. Tobrīd uzvarētāju komandu vēl trenēja Ainars Zvirgzdiņš, kurš pirms gadu mijas darbu zaudēja, bet "VEF Rīga" vadīja Karloss Frade, kurš arī sezonas laikā tika atlaists, kura vietā stājās līdzšinējais palīgs Jānis Gailītis. Savukārt otra spēle tika aizvadīta pirms mēneša, kad "Valmiera"/ORDO uzvarēja ar 66:62, sperot soli pretī uzvarai LBL pamatturnīrā.

Kopš janvāra vidus Valmieras komandu trenē Roberts Štelmahers, kura vadībā "Valmiera"/ORDO vietējā čempionātā pirms tagad ir izcīnījusi 23 uzvaras 26 mačos, februāri zaudējot "Valka"/"Valga" komandai un tagad arī divas reizes "VEF Rīga" basketbolistiem.

LBL regulārajā turnīrā "Valmiera"/ORDO aizvadīja 36 spēles, kuru laikā izcīnīja 30 uzvaras. Tikmēr "VEF Rīga" saistībā ar piedalīšanos VTB Vienotajā līgā nospēlēja 20 mačus, tiekot pie 15 panākumiem.

Tikmēr LBL cīņā par bronzas medaļām pēc divām spēlēm sērijā līdz trīs uzvarām vadībā ar 2-0 negaidīti atrodas "Liepāja"/"Triobet", kas divos mačos ir uzveikusi "Ventspils" komandu un jau nākamajā cīņā var iegūt medaļas.

Šī dueļa pirmajā spēlē pirmdien "Liepāja"/"Triobet" viesos izcīnīja uzvaru ar 83:75, bet otrajā mačā trešdien savā laukumā bija pārāka ar 98:90. Otrajā mačā varenu sniegumu nodemonstrēja liepājnieku amerikāņu leģionārs Kristofers Ričardss, kurš guva 39 punktus, bet 14 punktus uzvarētājiem pievienoja Mikus Sokolovs.

Savukārt "Ventspils" sastāvā 28 punktus sameta Māris Gulbis, kamēr ar 14 izcēlās Demjers Pitss.

LBL regulārajā čempionātā "Ventspils" un "Liepāja"/"Triobet" komandas savā starpā tikās četras reizes, trīs panākumus izcīnot ventspilniekiem, bet reizi uzvarot Liepājas klubam.

"Ventspils" kopš 1996.gada katru sezonu LBL ir spējusi izcīnīt medaļas - deviņas zelta, septiņas sudraba un trīs bronzas.

Savukārt Liepājas komandai LBL vēsturē ir četras godalgas. 1997.gadā startējot ar nosaukumu "Baltika" tika izcīnīts sudrabs, 2000.gadā basketbola klubs "Liepāja" ieguva bronzu, bet 2011. un 2012.gadā pie bronzas tika arī "Liepājas lauvas".

Pagājušā gada pavasarī "VEF Rīga" pēc gada pārtraukuma triumfēja Latvijas čempionātā, finālsērijā ar 4-2 pieveicot "Ventspili".

LETA/ Foto: Edijs Pālens/ LETA