BMX riteņbraucējam Treimanim piektā vieta pasaules čempionātā; Štrombergs netiek finālā
Edžus Treimanis izcīnījis augsto piekto vietu Kolumbijā notikušajā pasaules čempionātā.
Citi sporta veidi
2016. gada 30. maijs, 10:52

BMX riteņbraucējam Treimanim piektā vieta pasaules čempionātā; Štrombergs netiek finālā

Jauns.lv

Latvijas BMX riteņbraucējs Edžus Treimanis svētdien izcīnīja piekto vietu Kolumbijā notikušajā pasaules čempionātā, kamēr divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs nepārvarēja pusfināla barjeru.

Sacensību norisi arī svētdien pamatīgi ietekmēja laika apstākļi, jo lietus dēļ ievērojami aizkavējās starti.

Vīriešu elites grupā automātiski astotdaļfinālam no Latvijas sportistiem kvalificējās Treimanis, bet sekmīgi pārvarot pirmo pamatsacensību kārtu, tajā iekļuva arī Štrombergs, Kristens Krīgers un Rihards Veide.

Pēcāk astotdaļfinālā Štrombergs un Krīgers startēja vienā braucienā. Divkārtējais olimpiskais čempions guva drošu uzvaru, kamēr Krīgers ierindojās sestajā vietā un ceturtdaļfinālam nekvalificējās. Citos astotdaļfinālos sekmīgi startēja abi pārējie mūsu elites braucēji, jo Treimanis savā braucienā izcīnīja uzvaru, bet Veide bija otrais.

Savā ceturtdaļfināla braucienā Treimanis trases pirmajā daļā atradās ceturtajā vietā, bet beigu daļā viņš jau izvirzījās trešajā pozīcijā, kuru arī nosargāja un iekļuva pusfinālā. Uzvarot savā braucienā, pusfinālistu pulkam kvalificējās arī Štrombergs. Tikmēr Veide pēc ne pārāk sekmīga starta finiša līniju šķērsoja sestajā pozīcijā, kas lika noslēgt pasaules čempionātu.

Štrombergs un Treimanis pēc tam startēja vienā pusfināla braucienā. Pēc starta abi Latvijas sportisti nebija labāko četriniekā, tomēr, veicot lielisku trases otro daļu, labāko kvartetā spēja ielauzties Treimanis, kurš kā ceturtais iekļuva lielajā finālā. Tikmēr Štrombergs finišēja astotajā vietā, finālā netiekot.

Zīmīgi, ka šo pusfināla braucienu nepārvarēja arī titulētais austrālietis Sems Vilobijs un brits Laiems Filipss.

Sacensību finālā Treimanis startēja no astotā celiņa, taču sacensību gaitā latvietis starp līderiem nebija. Noslēgumā viņš finišēja piektajā vietā, kas ir viņa labākais sasniegums līdzšinējā karjerā pasaules čempionātos. Par jauno čempionu kļuva francūzis Žoriss Dodē, kurš savas karjeras laikā izcīnījis otro pasaules čempiona titulu elites grupā.

Tikmēr pie sudraba tika pagājušā gada pasaules čempions Nīks Kimmans no Nīderlandes, kamēr bronza bija amerikānim Nikam Longam.

Treimanis gadu ziņā bija vecākais dalībnieks finālā.

Sieviešu elitē Sandra Aleksejeva kā ceturtā pārvarēja pirmo pamatsacensību kārtu, bet ceturtdaļfinālā viņa savā braucienā finišēja sestajā vietā, pusfinālā neiekļūstot.

Junioru konkurencē Helvijs Babris sasniedza pusfinālu, kurā gan piedzīvoja kritienu un braucienā bija spiests samierināties ar septīto vietu.

Tikmēr starp junioru meitenēm sekmīgi pirmo kārtu pārvarēja Vineta Pētersone. Savukārt pusfinālā jaunā sportiste līdz trases vidusdaļai bija ceturtajā pozīcijā, tomēr beigu daļā viņa zaudēja vienu vietu, paliekot uzreiz aiz finālistu skaita.

Jau vēstīts, ka sestdien Štrombergs izcīnīja bronzu pasaules čempionāta individuālajā braucienā.

Jau ziņots, ka 2014.gada jūnijā BMX riteņbraucējiem sākās Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācija, kas oficiāli noslēgsies otrdien, taču pēdējos punktus sportisti sadalīja pasaules čempionātā.

Kvalifikācijas ciklā sportisti pelnīja UCI ranga punktus, kas tālāk veido arī Nāciju rangu. Tieši Nāciju rangs ir kritērijs, pēc kura noskaidro, cik vietu olimpiskajās spēlēs pienākas valstīm. Maksimums, ko var iegūt katra nācija, ir trīs vietas, tomēr šoreiz tās saņems tikai četras, nevis piecas valstis, kā tas bija iepriekš.

Vēl pēc rezultātiem 5.-7.vieta saņems divas ceļazīmes, bet 8.-13.vieta - vienu.

Latvija olimpiskajā rangā ieņem sesto vietu.

Riodežaneiro olimpiskās spēles notiks no 5. līdz 21.augustam, bet tajās kā viena no Latvijas lielākajām cerībām ir Māris Štrombergs, kurš ir divkārtējs Olimpiādes čempions. Štrombergs maija sākumā izcīnīja uzvaru Pasaules kausa trešajā posmā Nīderlandē.

LETA/Foto: Ieva Lūka/LETA