Citi sporta veidi
2016. gada 31. maijs, 15:18

Latvija BMX olimpiskajā rangā paliek sestā un nopelna 2 ceļazīmes uz Rio

Jauns.lv

Latvijas BMX riteņbraucēji divus gadus ilgo cīņu par olimpiskajām ceļazīmēm noslēguši ranga sestajā vietā, un līdz ar to valsti Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs varēs pārstāvēt divi vīru braucēji.

BMX riteņbraucējiem Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācija sākās 2014.gada 31.maijā un ilga līdz pirmdienai. Šajā kvalifikācijas ciklā sportisti pelnīja UCI ranga punktus, kas tālāk veidoja arī Nāciju rangu. Tieši Nāciju rangs ir kritērijs, pēc kura noskaidro, cik vietu olimpiskajās spēlēs pienāksies valstīm. Maksimums, ko var iegūt katra nācija, ir trīs vietas, tomēr šoreiz tās saņems tikai četras, nevis piecas valstis kā iepriekš.

Vēl 5. līdz 7.vietā palikušās valstis saņems pa divām olimpiskajām ceļazīmēm, bet 8.-13.vieta - pa vienai.

Rangā ar 5926 punktiem triumfēja ASV, kurai ar 5678 punktiem sekoja Nīderlande, bet trešā ar 5612 punktiem palika Austrālija, kas uz šo pozīciju atkāpās vien pēc pagājušajā nedēļā notikušā pasaules čempionāta.

Vēl trīs ceļazīmes izcīnīja arī Francija, kas ar 5258 punktiem guva ceturto vietu, bet piektā un sestā palika Lielbritānija un Latvija ar attiecīgi 4718 un 4635 punktiem.

Jau atlases sākumā Latvijas puse minēja, ka būs grūti tikt pie trim olimpiskajām ceļazīmēm, turklāt tās laikā komanda kādu laiku bija pat tikai septītajā vietā. Šī mēneša sākumā divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs uzvarēja Pasaules kausa izcīņas Superkrosā posmā un Latvija pietuvojās četriniekam, tomēr pagājušajā nedēļas nogalē pasaules čempionātā viņš nespēja pārvarēt pusfinālu, finālā iekļūstot vienīgi Edžum Treimanim, kurš guva piekto vietu.

Paredzams, ka tieši Štrombergs un Treimanis pārstāvēs Latviju Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs. Pirms četriem gadiem Londonā kopā ar viņiem brauca arī Rihards Veide. Tāpat Latvijai trīs ceļazīmes bija arī 2008.gadā Pekinā, kad BMX riteņbraukšana debitēja olimpiskajā programmā.

Pašlaik UCI rangā Treimanis ieņem 12.vietu, Štrombergs ir 29.pozīcijā, bet Veide un jaunais Kristens Krīgers atrodas attiecīgi 37. un 84.pozīcijā.

Tikmēr olimpiskajā dāmu rangā Latvija ar 785 punktiem palika 22.vietā, bet pie olimpiskajām ceļazīmēm tiks tikai pirmās septiņas valstis. Vēl trīs ceļazīmes tiks sadalītas pēc pasaules ranga no valstīm, kas nav pirmajā septītniekā. Šajā rangā 31.vietā ir Latvijas sportiste Sandra Aleksejeva, tomēr tas nav pietiekami augstu, lai pretendētu uz piedalīšanos Olimpiādē.

Kā zināms, arī pirms četriem gadiem Londonā Aleksejeva uz olimpiskajām spēlēm saņēma īpašo ielūgumu - visas valstis nebija izmantojušas sev pienākošās ceļazīmes, tāpēc Latvija pēc snieguma pasaules čempionātā saņēma vienu vietu kā labākā no valstīm, kas nebija kvalificējusies Olimpiādei. Pagājušajā nedēļā Aleksejeva šī gada pasaules čempionātā nepārvarēja ceturtdaļfinālu.

Pēc Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sniegtās informācijas, patlaban Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm no Latvijas oficiāli kvalificējušies 13 vieglatlēti, tomēr mājās būs jāpaliek vienai no četrām maratona skrējējām, kas to paveikusi, cīkstone Anastasija Grigorjeva un smaiļotājs Aleksejs Rumjancevs. Tāpat Latvijai ir divas ceļazīmes šosejas riteņbraukšanā, bet to izmantotāji oficiāli vēl nav zināmi.

Šonedēļ arī oficiāli noslēgusies olimpiskā atlase džudo, un tur, visticamāk, pie ceļazīmēm tiks Jevgēņijs Borodavko un Artūrs Ņikiforenko, bet tas tāpat kā BMX riteņbraukšanā pagaidām vēl nav oficiāli apstiprināts.

Liela daļa olimpisko spēļu dalībnieku oficiāli kļūs zināmi tuvākajā laikā, piemēram, pagājušajā nedēļas nogalē noslēdzās atlase arī modernajā pieccīņā, kur jaunākais rangs, visticamāk, tiks izziņots trešdien. Šeit uz piedalīšanos pasākumā visreālāk pretendē Ruslans Nakoņečnijs. Tuvu, lai kvalificētos Olimpiādei, ir pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, tomēr Latvija vēl saglabā izredzes arī uz otrā pāra vietas nopelnīšanu Kontinentālajā kausā, tenisiste Aļona Ostapenko, kā arī svarcēlāji Artūrs Plēsnieks un Rebeka Koha. Tāpat Latvijai garantētas divas ceļazīmes peldēšanā, tomēr skaits vēl var palielināties, ja kāds no sportistiem izpildīs kvalifikācijas normatīvu.

Tāpat latvieši startēs arī citu valstu nacionālajās izlasēs - pagājušajā nedēļā ceļazīmi akadēmiskajā airēšanā uz Olimpiādi izcīnīja Īriju pārstāvošā Sanita Pušpure, bet jau pērn kanoe airēšanā 200 metru distancē pie tādas tika Turcijas pilsonību pieņēmusī latviete Lāsma Liepa.

Riodežaneiro olimpiskās spēles notiks no 5. līdz 21.augustam.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA