Latvijas futbolisti Baltijas kausā uzvar Lietuvas izlasi
Spēles moments mačā Latvija-Lietuva.
Futbols
2016. gada 1. jūnijs, 22:27

Latvijas futbolisti Baltijas kausā uzvar Lietuvas izlasi

Jauns.lv

Latvijas futbola izlase Baltijas kausa izcīņas spēlē trešdien Liepājā ar rezultātu 2:1 (0:0) pārspēja Lietuvas valstsvienību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Vārtus Latvijas izlases labā iesita Artūrs Zjuzins un Artjoms Rudņevs.

Šī Latvijas izlasei bija otrā uzvara pēc kārtas, kas seko pēc 13 neuzvarētu maču sērijas.

Lai triumfētu Baltijas kausā, Latvijas futbolistiem sestdien gaidāmajā duelī pret Lietuvu pietiks ar neizšķirtu.

Trešdienas mačā visā pirmajā puslaikā pārsvars diezgan izteikti piederēja Lietuvas futbolistiem, bet Latvijas futbolisti bieži pieļāva kļūdas, bīstamus momentus tā arī nespējot izveidot.

Tomēr otrā puslaika piektajā minūtē Latvijas izlase atklāja rezultātu, kad lieliski nospēlēja Rudņevs un apspēlēja pretinieku vārtsargu, atdodot piespēli pārtraukumā uz maiņu uznākušajam Zjuzinam, kurš sita nekļūdīgi. Kaut Lietuvas izlase centās atspēlēties, puslaika vidū Latvija dubultoja pārsvaru - pēc Alekseja Višņakova piespēles Rudņeva pirmo sitienu kritienā pretinieku vārtsargs atvairīja, tomēr Latvijas uzbrucējs ātri piecēlās un ieraidīja bumbu vārtos ar galvu, gūstot tikai savus otros vārtus izlasē.

Kaut spēle iegāja mierīgākā gultnē, 84.minūtē Lietuvas izlase vienus vārtus atguva, kad ar sitienu no soda laukuma robežas precīzs bija Fjodors Černihs. Atlikušajā laikā gan Latvijas futbolistiem izdevās droši noturēt uzvaru.

Otrajā puslaikā uz maiņu Latvijas izlasē laukumā devās debitanti Dāvis Ikaunieks un Sergejs Vorobjovs.

Baltijas kausa izcīņa ir vecākais starptautiskais futbola turnīrs Eiropā, un tieši Latvijas futbola izlase ir pašreizējā kausa īpašniece, jo pirms diviem gadiem iepriekšējā turnīrā finālspēlē ar 1:0 uzvarēja tieši Lietuvu, bet pirms tam pusfinālā pēcspēles 11 metru sitienos uzveica arī Igauniju.

Latvijas valstsvienības galvenais treneris Marians Pahars pirms turnīra uzsvēra, ka spēles Baltijas kausā ar kaimiņvalstīm Lietuvu un Igauniju vienmēr ir principiālas. Pēc cīņas ar Lietuvu Pahara trenētā komanda dosies uz Tallinu, kur sestdien tiksies ar Igaunijas izlasi.

Turnīra pirmajā spēlē sestdien Lietuvas izlase savās mājās ar 2:0 uzvarēja Igauniju. Abus vārtus Lietuvas futbolisti guva pirmajā puslaikā, kad vispirms 30.minūtē izcēlās kādreiz Latvijā spēlējušais Nerijs Valskis, bet 45.minūtē mājinieku pārsvaru dubultoja Fjodors Černihs.

Zīmīgi, ka trešdien Igaunijas izlase aizvadīja vēl vienu pārbaudes maču, ar 2:0 (1:0) pieveicot Andoru, kas būs Latvijas pretiniece 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā.

Iepriekšējā pārbaudes spēlē Latvijas izlase marta beigās ar 5:0 izbraukumā sagrāva Gibraltāru un pārtrauca 13 neuzvarētu spēļu sēriju. Pirms tam valstsvienība iepriekšējo panākumu bija guvusi 2014.gada septembrī, kad savā laukumā ar 2:0 pārbaudes mačā izdevās uzveikt Armēniju.

Ja Lietuva un Igaunija šajā laikā aizvada arī citas pārbaudes spēles, tiekoties pat ar komandām, kas gatavojas Eiropas čempionātam, Latvijas izlase pēc Baltijas kausa nākamo maču aizvadīs vien 2.septembrī, kad pārbaudes mačā uzņems Luksemburgu. Pāris dienas vēlāk Latvija jau sāks Pasaules kausa kvalifikācijas ciklu un pirmajā spēlē viesosies pie Andoras.

Latvijas izlasei Baltijas kausā nevar palīdzēt viens no potenciālajiem komandas līderiem Aleksandrs Cauņa, jo Krievijas premjerlīgas čempionvienības Maskavas CSKA futbolistam joprojām ir veselības problēmas.

Tāpat atpūta iedota Denisam Rakelam, kurš janvārī pievienojās Anglijas pēc spēka otrās līgas jeb "Championship" komandai "Reading", pārceļoties no Polijas vienības Krakovas "Cracovia". Uzbrucējs sezonas pirmajā pusē guva 15 vārtus Polijas čempionātā, bet pēc tam ar trim precīziem sitieniem izcēlās "Reading" rindās.

Savukārt cits uzbrucējs Artūrs Karašausks aprīļa beigās pēc abpusējas vienošanās pārtrauca sadarbību ar Polijas augstākās līgas klubu Glivices "Piast". Latvijas uzbrucējs ilgāku laiku ir bez regulāras spēļu prakses, tāpēc šoreiz uz valstsvienību nav saņēmis izsaukumu.

Savukārt pirmo reizi nacionālajā izlasē iekļauti "Liepājas" spēlētājs Dāvis Ikaunieks un "Riga" vienības futbolists Vorobjovs.

Dalība Baltijas kausā Latvijas izlasei kalpo kā gatavošanās rudenī gaidāmajām pirmajām spēlēm 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā, kur Latvijas izlasei būs jāspēlē vienā grupā ar Portugāli, Šveici, Ungāriju, Farēru salām un Andoru.

Kā zināms, Latvijas izlase pērn Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā savā grupā palika pēdējā, sestajā, vietā, desmit mačos četras reizes cīnoties neizšķirti un piedzīvojot sešus zaudējumus. Valstsvienība spēlēja vienā grupā ar Čehiju, Islandi, Turciju, Nīderlandi un Kazahstānu.

Latvijas futbola izlases sastāvs Baltijas kausa izcīņas spēlē ar Lietuvu:

Andris Vaņins, Kaspars Gorkšs, Vladislavs Gabovs, Vitālijs Maksimenko, Kaspars Dubra, Artis Lazdiņš, Roberts Savaļnieks (Aleksejs Višņakovs, 45.min), Jānis Ikaunieks (Dāvis Ikaunieks, 65.min), Igors Tarasovs (Artūrs Zjuzins, 45.min), Artjoms Rudņevs (Sergejs Vorobjovs, 77.min), Valērijs Šabala (Oļegs Laizāns, 88.min).

LETA/Foto: EPA/LETA