Futbols
2016. gada 4. jūnijs, 21:33

Atkal labākie Baltijā! Neizšķirts Tallinā mūsu futbolistiem nodrošina Baltijas kausu

Jauns.lv

Latvijas futbola izlase sestdien Baltijas kausa izcīņas izšķirošajā spēlē Tallinā nospēlēja neizšķirti 0:0 ar mājinieci Igaunijas valstsvienību, taču izcīnītais punkts ļāva Mariana Pahara trenētajai komandai trešo reizi pēc kārtas un 12.reizi vēsturē izcīnīt trofeju.

Latvijas izlase līdz ar to kļuvusi par visu laiku titulētāko šī turnīra dalībnieci, jo līdz šim Latvijai un Lietuvai bija pa 11 izcīnītiem Baltijas kausiem, bet tagad dienvidu kaimiņi ir apsteigti. Turnīrs tika aizvadīts 26.reizi.

Trīs Baltijas valstu komandu turnīru Latvija noslēdza ar četriem punktiem, Lietuvai bija par vienu mazāk, bet Igaunija palika pēdējā ar vienu punktu.

Salīdzinājumā ar Baltijas kausa izcīņas spēli pret Lietuvu, kas trešdien notika Liepājā, Marians Pahars Latvijas izlases sākumsastāvā bija veicis divas izmaiņas, iespēju dodot aizsargam Vitālijam Jagodinskim un pussargam Oļegam Laizānam, malā šoreiz paliekot Kasparam Dubram un Igoram Tarasovam.

Spēles pirmajā puslaikā aktīvāki bija igauņi, kuri vairākas reizes devās ātros pretuzbrukumos. Desmitajā minūtē pēc stūra sitiena mājinieki izdarīja sitienu no Latvijas soda laukuma, taču bumba lidoja pāri vārtiem.

Savukārt Latvijas izlasei labākais moments bija 19.minūtē, kad Laizāna tiešo brīvsitienu atvairīja Igaunijas izlases vārtsargs Mikels Aksalu.

Arī turpinājumā bīstamāk uzbruka Igaunija, taču ar izšķirošā sitiena izdarīšanu viņiem neveicās un uzdevuma augstumos bija arī Latvijas izlases vārtsargs Andris Vaņins.

Pēc pārtraukuma Pahars veica divas izmaiņas sastāvā, laukumā sūtot Artūru Zjuzinu un Alekseju Višņakovu, kuri nomainīja attiecīgi Laizānu un Robertu Savaļnieku.

Tāpat kā cīņā pret Lietuvu trešdien, arī šoreiz Latvijas izlase otro puslaiku iesāka daudz aktīvāk, biežāk apdraudot pretinieku vārtus, taču īsteni bīstamus momentus izveidot tomēr neizdevās.

Turpinājumā Latvijas izlase veica vēl vienu maiņu Valērija Šabalas vietā laukumā laižot Tarasovu.

Arī igauņi negribēja samierināties ar savu situāciju turnīra tabulā, tāpēc ik pa laikam turpināja bīstami uzbrukt. Labākā iespēja laukuma saimniekiem bija cīņas 73.minūtē, kad no asa leņķa garām vārtiem sita Kens Kalaste, kurš bija viens no aktīvākajiem pretinieku rindās.

Cīņas beigu daļā Latvijas izlase vairāk domāja par savu vārtu drošību, kas arī veiksmīgi izdevās, jo igauņiem pie labām izdevībām gūt vārtus tikt neizdevās.

Laukumā uz maiņu devās arī izlases debitanti Dāvis Ikaunieks un Sergejs Vorobjovs, kuri attiecīgi nomainīja Jāni Ikaunieku un Artjomu Rudņevu.

Latvijas izlase trešdien Liepājā ar rezultātu 2:1 (0:0) pārspēja Lietuvas valstsvienību. Vārtus Latvijas izlases labā iesita Zjuzins un Rudņevs.

Tikmēr turnīra pirmajā spēlē Lietuva savās mājās ar 2:0 uzvarēja Igauniju, tāpēc pirms sestdienas spēles Latvijai un

Lietuvai bija pa trīs punktiem, kamēr Igaunija bija tukšā.

Latvijas izlase, pārspējot dienvidu kaimiņus lietuviešus, izcīnīja otro uzvaru pēc kārtas, kas sekoja pēc 13 neuzvarētu maču sērijas. Iepriekšējā pārbaudes spēlē Latvijas izlase marta beigās ar 5:0 izbraukumā sagrāva Gibraltāru. Pirms tam valstsvienība iepriekšējo panākumu bija guvusi 2014.gada septembrī, kad savā laukumā ar 2:0 pārbaudes mačā izdevās uzveikt Armēniju.

Baltijas kausa izcīņa ir vecākais starptautiskais futbola turnīrs Eiropā, un tieši Latvijas futbola izlase bija kausa īpašniece, jo pirms diviem gadiem iepriekšējā turnīra finālspēlē ar 1:0 uzvarēja Lietuvu, bet pirms tam pusfinālā pēcspēles 11 metru sitienos uzveica arī Igauniju.

Latvijas valstsvienības galvenais treneris Marians Pahars pirms turnīra uzsvēra, ka spēles Baltijas kausā ar kaimiņvalstīm Lietuvu un Igauniju vienmēr ir principiālas.

Savukārt pēc mača ar Lietuvu viņš sacīja, ka pirmajā mačā galvenais ir bijis rezultāts, ko komandai ir izdevies arī sasniegt.

Arī Igaunijas izlase trešdien aizvadīja vēl vienu pārbaudes maču, ar 2:0 (1:0) pieveicot Andoru, kas būs Latvijas pretiniece 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā.

Ja Lietuva un Igaunija šajā laikā aizvada arī citas pārbaudes spēles, tiekoties pat ar komandām, kas gatavojas Eiropas čempionātam, Latvijas izlase pēc Baltijas kausa nākamo maču aizvadīs vien 2.septembrī, kad pārbaudes mačā uzņems Luksemburgu. Pāris dienas vēlāk Latvija jau sāks Pasaules kausa kvalifikācijas ciklu un pirmajā spēlē viesosies pie Andoras.

Latvijas izlasei Baltijas kausā nevarēja palīdzēt viens no potenciālajiem komandas līderiem Aleksandrs Cauņa, jo Krievijas premjerlīgas čempionvienības Maskavas CSKA futbolistam joprojām ir veselības problēmas.

Tāpat atpūta tika iedota Denisam Rakelam, kurš janvārī pievienojās Anglijas pēc spēka otrās līgas jeb "Championship" komandai "Reading", pārceļoties no Polijas vienības Krakovas "Cracovia". Uzbrucējs sezonas pirmajā pusē guva 15 vārtus Polijas čempionātā, bet pēc tam ar trim precīziem sitieniem izcēlās "Reading" rindās.

Tikmēr cits uzbrucējs Artūrs Karašausks aprīļa beigās pēc abpusējas vienošanās pārtrauca sadarbību ar Polijas augstākās līgas klubu Glivices "Piast". Latvijas uzbrucējs ilgāku laiku ir bez regulāras spēļu prakses, tāpēc šoreiz uz valstsvienību nesaņēma izsaukumu.

Savukārt pirmo reizi nacionālajā izlasē tika iekļauti "Liepājas" spēlētājs Dāvis Ikaunieks un "Riga" vienības futbolists Sergejs Vorobjovs, kuri abās spēlēs devās laukumā uz maiņu.

Dalība Baltijas kausā Latvijas izlasei kalpoja kā gatavošanās rudenī gaidāmajām pirmajām spēlēm 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijas turnīrā, kur Latvijas izlasei būs jāspēlē vienā grupā ar Portugāli, Šveici, Ungāriju, Farēru salām un Andoru.

Latvijas izlase pērn Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā savā grupā palika pēdējā, sestajā, vietā, desmit mačos četras reizes cīnoties neizšķirti un piedzīvojot sešus zaudējumus. Valstsvienība spēlēja vienā grupā ar Čehiju, Islandi, Turciju, Nīderlandi un Kazahstānu.

Latvijas futbola izlases sastāvs spēlē ar Igauniju:

Andris Vaņins, Kaspars Gorkšs, Vitālijs Jagodinskis, Vladislavs Gabovs, Vitālijs Maksimenko, Oļegs Laizāns (Artūrs Zjuzins, 45.min.), Artis Lazdiņš, Roberts Savaļnieks (Aleksejs Višņakovs, 45.min.), Jānis Ikaunieks (Dāvis Ikaunieks, 78.min.), Artjoms Rudņevs (Sergejs Vorobjovs, 90.min.), Valērijs Šabala (Igors Tarasovs, 69.min.).

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA