85 gadu vecumā miris šaha lielmeistars Korčnojs
Korčnojs karjerā uzvarēja aptuveni 100 starptautiskos turnīros.
Sporta zvaigznes
2016. gada 6. jūnijs, 23:28

85 gadu vecumā miris šaha lielmeistars Korčnojs

Jauns.lv

Pirmdien 85 gadu vecumā miris slavenais šahists Viktors Korčnojs, kurš savulaik bija viens no sīvākajiem Latvijas šaha leģendas Mihaila Tāla konkurentiem.

Korčnojs mūžībā aizgāja Šveices pilsētā Volenā, kur viņš dzīvoja kopš 1976.gada, vēsta aģentūra "R-Sport". PSRS dzimušais šaha lielmeistars savulaik kļuva par Šveices pilsoni un šo valsti pārstāvēja desmit šaha Olimpiādēs.

Viņš bija vecākais lielmeistars, kurš turpināja savu karjeru. Pirms pieciem gadiem viņš būdams 80 gadus vecs, uzvarēja veterānu turnīrā par godu šaha leģendas Mihaila Botviņņika simtgadei.

Korčnojs par lielmeistaru kļuva 1956.gada, karjeras laikā četras reizes kļuva par PSRS čempionu un divas reizes - 1978. un 1981.gadā piedalījās cīņā par pasaules čempiona titulu, tomēr to neieguva, abās reizēs zaudējot Anatolijam Karpovam.

Korčnojs karjerā uzvarēja aptuveni 100 starptautiskos turnīros.

Viņš bija arī sīvs Tāla pretinieks pagājušā gadsimta 60. un 70.gados. Savulaik 1962.gada PSRS čempionātā, kurā Korčnojs izcīnīja savu otro čempiona titulu, viņš Tālu pārspēja tikai par puspunktu, piedevām uzvarēja savstarpējā spēlē.

Tālam viņš bija neparocīgs pretinieks, jo oficiālos mačos Latvijas šaha leģenda izcīnīja septiņas uzvaras, taču 11 reizes zaudēja, bet pieci mači noslēdzās neizšķirti.

Latvijas šaha leģenda Tāls 1960.gadā kļuva par tobrīd jaunāko pasaules čempionu, titulu izcīnot 23 gadu vecumā. Vēlāk viņa rekordu pārspēja Garijs Kasparovs, kurš pirmo reizi par pasaules čempionu kļuva būdams 22 gadus vecs.

LETA/Foto: EPA/LETA