Latviju Rio BMX riteņbraukšanā pārstāvēs Štrombergs un Treimanis
Riteņbraukšanas federācija apstiprina Štromberga un Treimaņa līdzdalību Riodežaneiro Olimpiādē.
Citi sporta veidi
2016. gada 8. jūnijs, 17:33

Latviju Rio BMX riteņbraukšanā pārstāvēs Štrombergs un Treimanis

Jauns.lv

Latviju Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs BMX riteņbraukšanā pārstāvēs divkārtējais olimpiskais čempions Māris Štrombergs, kā arī Edžus Treimanis, trešdien pavēstīja Latvijas Riteņbraukšanas federācija (LRF).

Līdz ar olimpiskās kvalifikācijas cikla noslēgumu BMX riteņbraukšanā noslēdzās arī Latvijas BMX sportistu atlase dalībai Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pēc LRF izstrādātajiem kritērijiem, tiesības pārstāvēt valsti nozīmīgajās sacensībās ieguvuši Štrombergs un Treimanis.

BMX riteņbraucējiem Riodežaneiro olimpisko spēļu kvalifikācija sākās 2014.gada 31.maijā un ilga līdz šī gada maija beigām. Šajā kvalifikācijas ciklā sportisti pelnīja UCI ranga punktus, kas tālāk veidoja arī Nāciju rangu. Tieši Nāciju rangs bija kritērijs, pēc kura noskaidroja, cik vietu olimpiskajās spēlēs pienāksies valstīm. Maksimums, ko varēja iegūt katra nācija, ir trīs vietas, tomēr šoreiz tās saņēma tikai četras, nevis piecas valstis kā iepriekš.

Vēl 5. līdz 7.vietā palikušās valstis saņēma pa divām olimpiskajām ceļazīmēm, bet 8.-13.vieta - pa vienai.

Rangā ar 5926 punktiem triumfēja ASV, kurai ar 5678 punktiem sekoja Nīderlande, bet trešā ar 5612 punktiem palika Austrālija, kas uz šo pozīciju atkāpās vien pēc pagājušajā nedēļā notikušā pasaules čempionāta.

Vēl trīs ceļazīmes izcīnīja arī Francija, kas ar 5258 punktiem guva ceturto vietu, bet piektā un sestā palika Lielbritānija un Latvija ar attiecīgi 4718 un 4635 punktiem.

LRF padome 2014.gadā apstiprināja BMX izlases galvenā trenera Ivo Lakuča sagatavoto Latvijas sportistu atlases sistēmu dalībai četrgades nozīmīgākajām sacensībām, kur kā nozīmīgākais kritērijs tika ņemts vērā individuāli iegūtais UCI punktu skaits olimpiskā nāciju ranga kopvērtējumā atlases periodā. Lielāko punktu skaitu ieguva tieši Štrombergs un Treimanis, kuriem sekoja Rihards Veide, kā arī nesen junioru vecumu pāraugušais Kristens Krīgers.

Veide šobrīd ir Latvijas izlases rezerves kandidāts, kurš trenera Lakuča vadībā gatavosies kopā ar olimpisko komandu līdz olimpiešu izlidošanai uz Riodežaneiro, uzsver LRF.

Jau atlases sākumā Latvijas puse minēja, ka būs grūti tikt pie trim olimpiskajām ceļazīmēm, turklāt tās laikā komanda kādu laiku bija pat tikai septītajā vietā. Maija sākumā Štrombergs uzvarēja Pasaules kausa izcīņas Superkrosā posmā un Latvija pietuvojās četriniekam, tomēr noslēdzošajās sacensībās, kas bija pasaules čempionāts, viņš nespēja pārvarēt pusfinālu, finālā iekļūstot vienīgi Treimanim, kurš guva piekto vietu.

Pirms četriem gadiem Londonā kopā ar Štrombergu un Treimani brauca arī Veide. Tāpat Latvijai trīs ceļazīmes bija arī 2008.gadā Pekinā, kad BMX riteņbraukšana debitēja olimpiskajā programmā.

Pašlaik UCI rangā Treimanis ieņem 12.vietu, Štrombergs ir 29.pozīcijā, bet Veide un Krīgers atrodas attiecīgi 37. un 84.pozīcijā.

Tikmēr olimpiskajā dāmu rangā Latvija ar 785 punktiem palika 22.vietā, bet pie olimpiskajām ceļazīmēm tika tikai pirmās septiņas valstis. Vēl trīs ceļazīmes tika sadalītas pēc pasaules ranga no valstīm, kas nav pirmajā septītniekā. Šajā rangā 31.vietā bija Latvijas sportiste Sandra Aleksejeva, tomēr tas nebija pietiekami augstu, lai pretendētu uz piedalīšanos Olimpiādē.

Kā zināms, arī pirms četriem gadiem Londonā Aleksejeva uz olimpiskajām spēlēm saņēma īpašo ielūgumu - visas valstis nebija izmantojušas sev pienākošās ceļazīmes, tāpēc Latvija pēc snieguma pasaules čempionātā saņēma vienu vietu kā labākā no valstīm, kas nebija kvalificējusies Olimpiādei. Aleksejeva šī gada pasaules čempionātā nepārvarēja ceturtdaļfinālu.

Pēc Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sniegtās informācijas, patlaban Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm no Latvijas oficiāli kvalificējušies arī 13 vieglatlēti, tomēr mājās būs jāpaliek vienai no četrām maratona skrējējām, kas to paveikusi, cīkstone Anastasija Grigorjeva un smaiļotājs Aleksejs Rumjancevs. Tāpat Latvijai ir divas ceļazīmes šosejas riteņbraukšanā, bet to izmantotāji oficiāli vēl nav zināmi.

Oficiāli dalība Olimpiādē apstiprināta arī džudistiem Jevgēņijam Borodavko un Artūram Ņikiforenko, bet šonedēļ dalību olimpiskajās spēlēs oficiāli nodrošināja arī tenisiste Aļona Ostapenko, kura pirmdien publicētajā jaunākajā WTA rangā ieņem 39.pozīciju.

Liela daļa olimpisko spēļu dalībnieku oficiāli kļūs zināmi tuvākajā laikā. Visticamāk, jau nākamajā pirmdienā oficiāli vietu olimpiskajās spēlēs garantēs pludmales volejbola duets Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, turklāt Latvija vēl saglabā izredzes arī uz otrā pāra vietas nopelnīšanu Kontinentālajā kausā. Tāpat tuvu braukšanai uz Riodežaneiro ir svarcēlāji Artūrs Plēsnieks un Rebeka Koha. Vēl Latvijai garantētas divas ceļazīmes peldēšanā, tomēr skaits vēl var palielināties, ja kāds no sportistiem izpildīs kvalifikācijas normatīvu.

Pagaidām Olimpiādei nav kvalificējies neviens modernās pieccīņas sportists no Latvijas, tomēr Ruslans Nakoņečnijs joprojām saglabā reālas izredzes piedalīties četrgades nozīmīgākajās sacensībās.

Tāpat latvieši startēs arī citu valstu nacionālajās izlasēs - pagājušajā nedēļā ceļazīmi akadēmiskajā airēšanā uz Olimpiādi izcīnīja Īriju pārstāvošā Sanita Pušpure, bet jau pērn kanoe airēšanā 200 metru distancē pie tādas tika Turcijas pilsonību pieņēmusī latviete Lāsma Liepa.

Riodežaneiro olimpiskās spēles notiks no 5. līdz 21.augustam.

LETA/Foto: LETA