Ardievu, leģenda! Pasaule emocionāli atvadās no boksera Muhameda Ali. FOTOGALERIJA
Atvadīties no Ali bija ieradušies tūkstošiem cilvēku - viņa fani, kā arī sporta, izklaides un politikas slavenības.
Sporta zvaigznes
2016. gada 11. jūnijs, 15:58

Ardievu, leģenda! Pasaule emocionāli atvadās no boksera Muhameda Ali. FOTOGALERIJA

Jauns.lv

ASV pilsētā Luisvilā piektdien notika emocionāla atvadīšanās no leģendārā boksera Muhameda Ali.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ali pirms nedēļas mira 74 gadu vecumā, kad bija aizvadījis ilgu cīņu ar Pārkinsona slimību. Tieši Luisvilas pilsētā viņš piedzima un tur piektdienas rītā notika publiska atvadīšanās no boksa leģendas, bet zemes klēpī viņš tika guldīts tikai tuvāko cilvēku lokā.

Atvadīties no Ali bija ieradušies tūkstošiem cilvēku, to skaitā sporta, izklaides un politikas slavenības.

Savukārt ceļā uz apbedīšanas vietu, kur Ali mirstīgās atliekas tika vestas automašīnā, tūkstošiem cilvēku bija sastājušies abās ceļa pusēs un emocionāli pavadīja bokseri.

"Katrā no mums ir Ali stāsts. Tā mums ir kā dāvana, ko šobrīd mums jānovērtē visvairāk," bēru ceremonijā izteicās bijušais ASV prezidents Bils Klintons.

Tikmēr komiķis Billijs Kristals norādīja, ka "Ali bija satriecošs zibens stars, ko radījusi pati māte Daba, kā arī fantastisks spēka un skaistuma apvienojums."

 

Ali bija slavens ne vien kā bokseris, bet arī kā pilsoņtiesību aktīvists.

Lai arī Ali ilgstoši cieta no Pārkinsona slimības, viņš tikai pēdējos gados sāka retāk parādīties sabiedrībā. Aprīlī ikgadējās "Celebrity Fight Night" vakariņās Fīniksā Ali valkāja saulesbrilles un izskatījās vārgāks nekā parasti.

Ārsti skaidroja, ka Pārkinsona slimības cēlonis varētu būt daudzie sitieni, ko viņš saņēmis karjeras laikā.

Muhameds Ali aizvadīja ļoti veiksmīgu boksera karjeru, kuras laikā trīs reizes kļuva par pasaules čempionu smagsvariem, profesionāļa karjerā izcīnot 56 uzvaras 61 cīņā, no tām 37 ar nokautu. Viņš 1974.gadā aizvadīja vienu no leģendārākajām boksa cīņām, kad Zairā pārspēja Džordžu Formenu.

Tāpat viņam bija neaizmirstamas cīņas ar Soniju Listonu un Džo Freizeru, kas arī ir kļuvušas par boksa klasiku.

 

Ali piedzima kā Kasiuss Klejs juniors, taču 1964.gadā viņš pievērsās islāmam un pieņēma Muhameda Ali vārdu, ar kādu viņu pazina mūsdienu pasaule.

Pirmo lielāko panākumu viņš guva 1960.gadā, uzvarot Romas olimpiskajās spēlēs, taču vēlāk zelta medaļu, dusmās par ASV politiķu attieksmi, viņš iemeta upē.

Ali atteicās piedalīties Vjetnamas karā, tāpēc vairākus gadus viņam tika aizliegts boksēties dzimtenē.

Par vienu no emocionālakajiem brīžiem Ali pēcsporta dzīvē kļuva 1996.gada Atlantas olimpisko sēļu atklāšanas ceremonija, kurā viņš, jau būdams smagi slims, aizdedza olimpisko lāpu. Tāpat Ali bija Apvienoto Nāciju organizācijas (ANO) miera vēstnesis.

Savukārt 2005.gadā Ali saņēma augstāko civilo ASV valdības apbalvojumu - Brīvības medaļu.

LETA, AFP/ Foto: AFP/Scanpix/LETA, EPA/LETA, REUTERS/SCANPIX/LETA, AP/SCANPIX/LETA