Pasaules čempione Vācija turnīru sāk ar uzvaru pār Ukrainu
Komandas biedri sveic Škodranu Mustafi ar pirmo vārtu guvumu.
2016. gada 13. jūnijs, 00:08

Pasaules čempione Vācija turnīru sāk ar uzvaru pār Ukrainu

Jauns.lv

Pašreizējā pasaules čempione Vācija svētdien Lillē ar pārliecinošu sniegumu uzvarēja Ukrainu Eiropas čempionāta C apakšgrupas spēlē.

Joahima Lēva trenētā komanda guva panākumu ar 2:0 (1:0), otros vārtus iesitot jau kompensācijas laikā.

Rezultātu atklāja Škodrans Mustafi, kuram tas bija pirmais precīzais sitiens valstsvienības rindās, savukārt pārsvaru dubultoja pieredzējušais Bastians Šveinšteigers, kurš tikai pirms brīža bija devies laukumā uz maiņu. Vācijas izlases pieredzējušākais spēlētājs iesita savus 26.vārtus izlases kreklā.

Vācijas izlasei jau no cīņas sākuma piederēja teritoriāls pārsvars, taču pirmo bīstamo momentu spēlē izveidoja ukraiņi, kad piektajā minūtē pēc Jevhena Konopļankas tāla sitiena Vācijas izlases vārtsargs Manuels Noiers ar grūtībām spēja bumbu novirzīt uz stūra sitienu. Rezultāts tika atklāts cīņas 19.minūtē, kad Vācija netālu no pretinieku soda laukuma nopelnīja tiesības izpildīt brīvsitienu. Toni Kross izdarīja centrējumu Ukrainas soda laukuma, kur gaisa cīņā par bumbu veiklākais bija Mustafi, precīzi sitot vārtu kreisajā augšējā stūrī.

Arī turpinājumā abas komandas darbojās aktīvi, taču tuvāk veiksmei bija ukraiņi, taču Vāciju vēlreiz glāba komandas kapteinis Noiers, bet reizi bumbu jau no vārtu līnijas izsita aizsargs Žeroms Boatengs.

Pirmajā puslaikā rezultāts vairs nemainījās, savukārt pēc pārtraukuma laukumā jau dominēja Vācija, kas ne tikai turpināja vairāk kontrolēt bumbu, bet arvien biežāk apdraudēja pretinieku vārtus. Tikai teicamais Ukrainas izlases vārtsarga Andrija Pjatova sniegums neļāva pasaules čempioniem nostiprināt savu pārsvaru, taču arī viņš bija bezspēcīgs kompensācijas laikā, kad ukraiņi bija aizrāvušies ar atspēlēšanos un pēc strauja pretuzbrukuma nepaspēja atgriezties aizsardzībā.

Kompensācijas laika otrajā minūtē sitiena pozīcijā tika izvirzīts Šveinšteigers, kurš pēc Mesuta Ezila piespēles no labās malas neviena netraucēts bumbu no gaisa raidīja ukraiņu vārtos. Zīmīgi, ka laukumā pieredzējušais pussargs bija devies uz maiņu vien divas minūtes ātrāk.

Uzvarētāji pa pretinieku vārtiem izdarīja 18 sitienus, no kuriem deviņi lidoja vārtu rāmī, kamēr ukraiņi sita septiņas reizes.

Vācijas izlase tiek uzskatīta par vienu no šī Eiropas čempionāta favorītēm. Pirms diviem gadiem vācieši izcīnīja uzvaru Brazīlijā notikušajā Pasaules kausa finālturnīrā.

Šāda līmeņa turnīros Vācijas izlase Ukrainai ne reizi nav zaudējusi, izcīnot trīs uzvaras un divas spēles aizvadot neizšķirti.

Vācija piedalījusies katrā Eiropas čempionātā kopš 1972.gada un kļuvusi par trīskārtēju čempioni (1972., 1980., 1996.gadā). Iepriekšējos divos turnīros ta sasniegusi pusfinālu, 2008.gadā zaudējot titula mačā, bet pirms četriem gadiem finālā neiekļūstot.

Ukraina Eiropas čempionātos kā neatkarīga valsts debitēja pirms četriem gadiem, kad to uzņēma kopā ar šī gada apakšgrupas pretinieci Poliju. Toreiz trijās spēlēs tika gūta viena uzvara, tomēr ar to nebija pietiekami, lai izkļūtu no grupas.

Tikmēr C apakšgrupas pirmajā spēlē, kas notika Nicā, Polijas izlasei piederēja liels pārsvars un tā ar 1:0 (0:0) uzvarēja Eiropas čempionātu debitanti Ziemeļīriju. Polijas izlase izcīnīja savu pirmo uzvaru Eiropas čempionātu finālturnīros, jo iepriekšējos divos turnīros pie panākuma netika.

Pēc pirmās kārtas spēlēm C apakšgrupā Vācijai un Polijai ir pa trīs punktiem, bet Ukraina un Ziemeļīrija pagaidām ir tukšā.

Savukārt dienas pirmajā spēlē D apakšgrupā, kas notika Parīzē, Horvātija ar 1:0 (1:0) uzvarēja Turciju. Šīs grupas otrajā mačā pirmdien Tulūzā pašreizējā kontinenta čempione Spānija tiksies ar Čehiju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. "Stade de France" ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraidīs Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls, turklāt 45 no 51 spēles būs iespējams vērot tiešraidē.

Vācijas izlases sastāvs:

Manuels Noiers, Benedikts Hēvedess, Žeroms Boatengs, Škodrans Mustafi, Jonass Hektors, Toni Kross, Sami Kedira, Tomass Millers, Mesuts Ezils, Juliāns Drakslers (Andrē Širrle, 78.min.), Mario Gece (Bastians Šveinšteigers, 90.min.).

Ukrainas izlases sastāvs:

Andrijs Pjatovs, Artems Fedetskijs, Jevhens Hačeridi, Vjačeslavs Ševčuks, Jaroslavs Rakitskijs, Tarass Stepaņenko, Serhijs Sidorčuks, Viktors Kovaļenko (Oleksandrs Zinčenko, 73.min.), Andrijs Jarmolenko, Romāns Zozuļa (Jevhens Seļezņovs, 66.min.), Jevhens Konopļanka.

LETA/Foto: AFP/Scanpix/LETA