Cīņu ar Krievijas futbola faniem uzsākušas arī franču specvienības
Francijas speciālo uzdevumu specvienība otrdienas rītā aizturējusi Krievijas līdzjutēju autobusu.
2016. gada 14. jūnijs, 10:51

Cīņu ar Krievijas futbola faniem uzsākušas arī franču specvienības

Jauns.lv

Francijas speciālo uzdevumu specvienība otrdienas rītā aizturējusi Krievijas līdzjutēju autobusu, kas devies uz Lilli, kur trešdien krievi sacentīsies ar Slovākiju, Viskrievijas līdzjutēju apvienības prezidents Aleksandrs Šprigins pastāstījis aģentūirai ''R-Sport''.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Autobuss ar šīs apvienības pārstāvjiem apturēts tam izbraucot no Kannām. ''To apturēja policijas specvienība, apmēram 100 automātistu,'' sacīja Šprigins. Policija likusi pasažieriem no autobusa izkāpt ar visām mantām, taču braucēji to nav darījuši pieprasot tulku. ''Esam informējuši Krievijas ģenerālkonsulātu Francijā, Krievijas Iekšlietu ministriju un Krievijas Futbola savienību.''

''Kāpēc Marseļā viņi [Francijas policija] tā nestrādāja, kā strādā tagad,'' Šprigins paudis neizpratni.

Kā zināms, sestdienas spēlē Marseļā, kur Krievija nospēlēja 1:1 ar Angliju, notika lielas sadursmes, kurās Krievijas atbalstītāji uzbruka angļiem. Tajās cieta vairāki desmiti cilvēku. Pirmdien Francijas policija veica kratīšanu viesnīcā, kurā bija apmetušies Viskrievijas līdzjutēju apvienības pārstāvji.

Francijas prokurors Briss Robēns norādīja, ka krievi bijuši "ārkārtīgi labi trenēti" un ieradušies Marseļā ar nolūku izraisīt nekārtības. Viņi speciāli gatavojušies ātrām un vardarbīgām operācijām.

Sadursmēs Marseļā, kas notika pirms un pēc spēles, sestdien tika ievainoti 35 cilvēki, lielākoties Anglijas līdzjutēji. Trīs no cietušajiem guvuši nopietnas traumas.

Futbola fanu kautiņi Marseļā notika arī iepriekšējās dienās.

Videomateriālos redzams, kā stadionā krievu līdzjutēji uzbrūk angļu futbola faniem, tomēr neviens no krieviem netika aizturēts.

Ziņu aģentūra AFP vēstīja, ka saistībā ar notikušo notiesāti divi angļu futbola līdzjutēji, kuriem piespriests attiecīgi divu un trīs mēnešu cietumsods un piemērots aizliegumus divus gadus iebraukt Francijā.

Tiesneša priekšā stājušies vēl desmit futbola līdzjutēji no trim valstīm. Vismaz astoņiem no viņiem tika piespriests cietumsods.

Vislielākais termiņš - divi gadi, no kuriem puse būs nosacīts sods, - piespriests 29 gadus vecam francūzim, kurš tika notiesāts par trīs cilvēku spārdīšanu, kaušanos un jostas izmantošanu, kā ieroci.

Vēl vienam francūzim piespriests četru mēnešu cietumsods, bet vienam Francijas pilsonim noteikts pusgadu ilgs pārbaudes laiks.

Sešiem britiem piespriesti līdz trim mēnešiem ilgi cietumsodi par policistu apmētāšanu ar pudelēm. Notiesāts arī viens Austrijas pilsonis.

Vairumam no desmit apsūdzētajiem nebija iepriekšējās sodāmības, un pirms iesaistīšanās vardarbībā viņi bija lietojuši alkoholu lielos daudzumos.

Francijas Iekšlietu ministrija iepriekš ziņoja, ka ar futbolu saistītos incidentos aizturēti 116 cilvēki un trīs izraidīti no valsts.

Robēns atklāja, ka diviem Krievijas pilsoņiem dots rīkojums pamest Franciju, bet nav skaidrs, vai viņi ir starp trim Iekšlietu ministrijas minētajiem izraidīšanas gadījumiem.

Ministrija ziņoja, ka papildu aizliegumi iebraukt Francijā piemēroti pieciem cilvēkiem, kas radīja risku izraisīt nekārtības.

Eiropas Futbola federāciju asociācijas (UEFA) izpildkomiteja svētdien paziņoja, ka Anglijas un Krievijas izlases var tikt diskvalificētas neatkarīgi no disciplinārajiem papildsodiem, ja atkārtosies incidenti, kādi tika piedzīvoti Marseļā.

Francijas valdība svētdien paziņoja par aizliegumu tirgot alkoholu Eiropas futbola čempionāta stadionu tuvumā un fanu zonās.

Lielbritānijas policijas pārstāvis laikrakstam "The Guardian" sacīja, ka sestdien notikušās sadursmes Marseļā bijušas neierasti vardarbīgas un ka krievu futbola huligāni bijuši labi sagatavojušies.

"Anglijai pagātnē ir bijušas problēmas ar huligāniem. Bet krievi ir pilnīgi citādi. Tādus, kā viņus, mēs iepriekš neesam redzējuši. Viņi ir labi organizēti un apņēmības pilni veikt ilgstošus vardarbīgus aktus tādā agresijas līmenī, ko es neesmu redzējis pēdējos desmit gadus," norādīja galvenā konstebla palīgs Marks Roberts.

Krievijas sporta ministrs Vitālijs Mutko izteicies, ka huligāni dara "apkaunojumu valstij", kas uzņems 2018.gada Pasaules kausa izcīņu futbolā. Savukārt Krievijas Futbola savienības (RFS) izpildkomitejas pārstāvis un Valsts domes vicespīkers Igors Ļebedevs pirmdien pauda atbalstu līdzjutēju vardarbīgajiem izlēcieniem.

"Neredzu neko sliktu līdzjutēju kautiņos. Gluži pretēji, puiši darīja pareizi, tā turpināt," savā "Twitter" profilā rakstīja Ļebedevs, kurš intervijā "Life.ru" portālam norādījis, ka Krievijas fanus izprovocējuši Anglijas līdzjutēji.

"Marseļā un citās Francijas pilsētās notikušais nav fanu vaina, bet vainojama policijas nespēja adekvāti organizēt šādus pasākumus," paziņoja Ļebedevs.

Intervijā "Life News" Ļebedevs sacīja, ka Mutko, ja būtu atradies stadionā, droši vien arī būtu iesaistījies kautiņos.

"Es personiski domāju, ja Mutko būti bijis kopā ar faniem tribīnēs un nebūtu oficiāla persona, viņš arī būtu gājis kauties ar angļu faniem, jo provokācija nāca no tās puses," piebilda Ļebedevs.

 

BNS, LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA, AP, EPA, AFP, ITAR-TASS, Sputnik/Scanpix/LETA