Slovākijas futbolisti notur pārsvaru, apbēdinot ambiciozos krievus. VIDEO
Slovākijas izlases līdera Mareka Hamšīka elegantais vārtu guvums izrādījās trīs punktu vērtībā.
2016. gada 15. jūnijs, 17:59

Slovākijas futbolisti notur pārsvaru, apbēdinot ambiciozos krievus. VIDEO

Jauns.lv

Slovākijas futbola izlase trešdien Eiropas čempionāta B apakšgrupas spēlē ar teicamu momentu realizāciju pirmajā puslaikā, bet lielām problēmām spēles pēdējās desmit minūtēs, tomēr spēja uzvarēt Krievijas valstsvienību, gūstot pirmo uzvaru turnīrā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Francijas pilsētā Lillē notikušajā spēlē Slovākijas izlase, kurai šis ir pirmais Eiropas čempionātu finālturnīrs, guva panākumu ar 2:1 (2:0), lai gan lielāko daļu spēles pārsvars piederēja krieviem.

Uzvarētājiem vārtus guva Vladimirs Vaiss un Mareks Hamšīks, savukārt Krievijas izlases rindās ar precīzu sitienu izcēlās Deniss Glušakovs.

Cīņas sākums bija līdzīgs, taču turpinājumā arvien bīstamāk uzbruka Krievijas izlases futbolisti, taču īsteni bīstamus momentus viņiem izveidot neizdevās. Spēles 28.minūtē tālsitienu izdarīja Krievijas izlases futbolists Fjodors Smolovs, taču bumba aizlidoja līdz ar vārtu stabu.

Savukārt slovāki izmantoja pretuzbrukumu taktiku un tas deva arī cerētos augļus. Spēles 32.minūtē tālu un ļoti precīzu piespēli uz priekšu izdarīja Hamšīks, precīzi adresējot bumbu Vaisam, kurš nonācis pretinieku soda laukumā ar pauzi apspēlēja divus Krievijas izlases aizsargus, bet pēc tam ar neatvairāmu sitienu raidīja bumbu pretinieku vārtos.

Slovāki pie sasniegtā gan nedomāja apstāties uz puslaika pēdējā minūtē viņiem izdevās vēl viens skaists vārtu guvums, kurā izcili nospēlēja Hamšīks. Pēc stūra sitiena izspēles Itālijas klubu "Napoli" pārstāvošais Hamšīks ar māņu kustību apveda pretinieku spēlētāju un pēc tam no šaura leņķa izpildīja izcili precīzu sitienu, trāpot pa vārtu tālu stabu, no kura bumba ielidoja vārtu tīklā, ļaujot Slovākijai atpūtā doties esot vadībā ar 2:0.

Pirms otrā puslaika Krievijas izlases galvenais treneris Leonīds Sluckis veica divas maiņas, laukumā sūtot Glušakovu un Pāvelu Mamajevu. Krievi ar lieliem spēkiem devās uz priekšu un viņiem joprojām piederēja teritoriāls pārsvars, taču slovāki līdz 80.minūtei meistarīgi aizsargājās. Taču tad arī šie aizsardzības bastioni salūza, kad pēc kļūdas sitot bumbu tālāk laukumā, Krievija to pārtvēra un uzreiz guva vārtus. Pēc piespēles no kreisās malas un bumbas atspēles soda laukumā, precīzi ar galvu sita Glušakovs.

Krievija, noķērusi iedvesmu, ar vēl lielāku jaudu metās uz slovāku vārtiem, izveidojot daudz labu iespēju, tomēr slovāki, par spīti reizēm lielam apjukumam savā soda laukumā, spēja izturēt un gūt sev vēsturisku uzvaru.

Pirmajā kārtā Krievija sestdien Marseļā nospēlēja neizšķirti 1:1 ar grupas favorīti Angliju, punktu izraujot pēc Vasīlija Berezucka kompensācija laikā gūtajiem vārtiem. Šo maču aizēnoja abu komandu līdzjutēju sadursmes, kurās traumas guva 35 cilvēki, tostarp viens angļu fans joprojām ir kritiskā stāvoklī.

Krievijas fanu izdarības, tostarp uzbrūkot angļu līdzjutējiem pēc spēles stadiona tribīnēs, UEFA otrdien novērtēja ar Krievijas izlases nosacītu diskvalifikāciju un 150 000 eiro lielu naudas sodu. UEFA sola, ka pie atkārtotām krievu līdzjutēju nekārtībām izlasei var sekot automātisks sods. Nosacītā diskvalifikācija Krievijai būs spēkā līdz turnīra noslēgumam.

Tikmēr Slovākija turnīru sestdien sāka ar 1:2 zaudējot Velsai. Slovāki mača gaitā prata atspēlēties, tomēr cīņas izskaņā zaudēja otros vārtus, paliekot bez punktiem.

Slovākija un Krievija savā starpā spēlēja arī 2012.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā, kad uzvaras ar 1:0 izcīnīja viesi, savukārt 2006.gada Pasaules kausa kvalifikācijā abi mači noslēdzās neizšķirti.

Pēc šīs spēles B apakšgrupā Velsai un Slovākijai ir pa trīs punktiem, bet Anglijai un Krievijai pa vienam punktam, taču angļi un velsieši savu otro spēli turnīrā aizvadīs ceturtdien.

Krievija kā neatkarīga valsts piedalījusies četros Eiropas čempionātos, no grupas vienīgo reizi izkļūstot 2008.gadā, kad sasniedza pusfinālu, savukārt Slovākijai šī ir debija Eiropas čempionāta finālturnīros.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. "Stade de France" ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraidīs LTV7, turklāt 45 no 51 spēles būs iespējams vērot tiešraidē.

Krievijas izlases sastāvs: Igors Akinfejevs, Igors Smoļņikov, Vasilijs Berezuckis, Sergejs Ignaševičs, Georgijs Ščeņņikovs, Aleksandrs Golovins (Pāvels Mamajevs, 46.min.), Romāns Neišteters (Deniss Glušakovs, 46.min.), Aleksandrs Kokorins (Romāns Širokovs, 76.min.), Oļegs Šatovs, Fjodors Smolovs, Artjoms Dzjuba.

Slovākijas izlases sastāvs: Matūšs Kozāčiks, Peters Pekarīks, Martins Škrtels, Jāns Djurica, Tomāšs Hubočans, Jurajs Kucka, Viktors Pečovskis, Mareks Hamšīks, Roberts Maks (Mihals Djurišs, 80.min.), Ondržejs Duda (Ādams Ņemecs, 67.min.), Vladimirs Vaiss (Dušans Švento, 72.min.).

Visi vārtu guvumi - video:

LETA/Foto: AP/Scanpix/LETA