Rumānijas un Šveices divkaujā - 11 metru soda sitiens, skaisti vārti un neizšķirts
Rumānija un Šveice savā starpā nu jau spēlējušas 13 reizes, katrai komandai izcīnot pa piecām uzvarām, bet trīs mači noslēgušies neizšķirti.
2016. gada 15. jūnijs, 21:11

Rumānijas un Šveices divkaujā - 11 metru soda sitiens, skaisti vārti un neizšķirts

Jauns.lv

Neizšķirti Francijā notiekošā Eiropas čempionāta A apakšgrupa mačā trešdien cīnījās Rumānijas un Šveices izlases, duelim noslēdzoties 1:1 (1:0).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rumānijas valstsvienības labā vārtus šajā mačā guva Bogdans Stanku, kamēr Šveicei izcēlās Admirs Memedi.

Šis mačs iesākās diezgan mierīgā gultnē, bet septītajā minūtē laba iespēja atklāt rezultātu bija Šveicei, taču Harisa Seferoviča sitiens lidoja nedaudz garām rumāņu vārtiem. Lai gan šveiciešiem piederēja neliels pārsvars, tieši Rumānija pirmā guva vārtus, kad 18.minūtē uz Šveices vārtiem tika nozīmēts 11 metru soda sitienu - savā soda laukumā noteikumus pārkāpa viena no komandas lielākajām zvaigznēm Štefans Lihtšteiners. Pēc mirkļa Stanku piešķirto "pendeli" arī ļoti pārliecinoši realizēja.

Pēc vārtu zaudējuma Šveice nemetās atspēlēties, turklāt desmit minūtes vēlāk rumānis Kristians Sepunaru trāpīja pa vārtu stabu. Pēc dažām minūtēm laba iespēja gūt vārtus bija Šveices valstsvienības futbolistam Rikardo Rodrigesam, taču viņš izlīdzinājumu nepanāca.

Pirmais puslaiks arī noslēdzās ar 1:0 par labu Rumānijai, turklāt jau otrā puslaika sākumā nedaudz garām vārtiem sita rumānis Ovidju Hobans, kurš nupat laukumā bija devies uz maiņu. 57.minūtē Šveice tomēr panāca izlīdzinājumu - pēc stūra sitiena izspēles izcēlās Memedi. Mača turpinājumā komandas neizcēlās ar daudz vārtu gūšanas iespēju, lai gan 74.minūtē Džerdans Šaķiri no Šveices centās efektīgā stilā pārspēt rumāņu vārtsargu Kiprianu Teterušanu, cenšoties veikt sitienu "šķērītē".

Spēles noslēdzošās minūtes abu vienību izpildījumā nebija pārāk aktīvas, tāpēc mačs noslēdzās ar neizšķirtu rezultātu.

Šo turnīru labāk sāka šveicieši, kuri ar 1:0 uzvarēja Albāniju, savukārt rumāņi čempionāta atklāšanas mačā parādīja cienīgu sniegumu, taču ar 1:2 zaudēja turnīra saimniecei Francijai.

Rumānija un Šveice savā starpā nu jau spēlējušas 13 reizes, katrai komandai izcīnot pa piecām uzvarām, bet trīs mači noslēgušies neizšķirti. Pēdējo reizi abas komandas oficiālā turnīrā tikās 1994.gada Pasaules kausā ASV, kad Šveices izlase, kuru tolaik vadīja Rojs Hodžsons, kurš tagad ir Anglijas izlases galvenais treneris, izcīnīja pārliecinošu uzvaru ar 4:1. Tiesa, turnīrs veiksmīgāks bija rumāņiem, kuri toreiz aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam. Savukārt Eiropas čempionāta kontekstā šveiciešiem ar Rumāniju ir slikta pieredze, jo 1992.gada turnīra kvalifikācijā viņi izšķirošajā spēlē cieta zaudējumu ar 0:1 un netika uz finālturnīru.

Rumānijai šis ir piektais Eiropas čempionāts, no apakšgrupas izkļūstot vienīgi 2000.gadā, kad zaudēja ceturtdaļfinālā, bet Šveicei šis ir ceturtais kontinenta finālturnīrs, bet līdz šim tā ne reizi nav spējusi izkļūt no apakšgrupas.

Savukārt Eiropas čempionāta sestā spēļu diena trešdien noslēgsies ar otru A apakšgrupas cīņu Marseļā, kurā čempionāta saimniece Francija uzņems Albāniju.

Arī šo maču tiešraidē pārraidīs Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. "Stade de France" ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraidīs LTV7, turklāt 45 no 51 spēles būs iespējams vērot tiešraidē.

Rumānijas izlases sastāvs: Kiprians Teterušanu, Rezvans Racs (Steljano Filips, 62.min.), Vlads Kirkešs, Dragošs Grigore, Aleksandru Kipčiu, Mihails Pintili (Ovidju Hobans, 46.min.), Gabriels Torže, Kristians Sepunaru, Klaudiu Kešeri, Andrejs Prepelice, Bogdans Stanku (Florins Andone, 84.min.).

Šveices izlases sastāvs - Jans Somē, Štefans Lihtšteiners, Johans Žurū, Hariss Seferovičs (Briels Embolo, 63.minn.), Fabians Šērs, Rikardo Rodrigess, Granits Džaka, Valons Behrami, Blerims Džemaili (Mihaels Langs, 83.min.), Admirs Memedi, Džerdans Šaķiri (Šani Tarašajs, 91.min.).

LETA/ Foto: AP/Scanpix/LETA