Jaunizveidotajā FIBA Čempionu līgā Latviju pārstāvēs "Ventspils" basketbolisti
Jaunizveidotajā Čempionu līgas turnīrā Latviju pārstāvēs šīs sezonas valsts trešais spēcīgākais klubs "Ventspils".
Basketbols
2016. gada 17. jūnijs, 15:00

Jaunizveidotajā FIBA Čempionu līgā Latviju pārstāvēs "Ventspils" basketbolisti

Jauns.lv

Jaunizveidotajā Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgas turnīrā Latvijas godu nākamajā sezonā grasās aizstāvēt šīs sezonas valsts trešais spēcīgākais klubs "Ventspils".

No iespējas startēt Eirokausos atteikusies šogad pirmo reizi par Latvijas čempioni kļuvusī "Valmiera"/ORDO, turklāt startēt Čempionu līgā nedomā arī vicečempione "VEF Rīga", tādējādi pie iespējas startēt šajās sacensībās tikusi "Ventspils".

"Pat nezinu, kā lai raksturo situāciju. Diemžēl, bet jau kārtējo sezonu būsim vienīgā komanda no Latvijas, kas spēlēs Eiropas klubu turnīros. Mēs izmantosim šo iespēju un pieteiksimies šajā turnīrā, bet, vai tajā spēlēsim, tas vairs nav atkarīgs no mums. Mēs esam nosūtījuši nepieciešamo dokumentāciju par vēlmi spēlēt gan FIBA Čempionu līgā, gan FIBA Eiropas kausā," klubs citē vienības valdes priekšsēdētāju Ralfu Pleinicu. "Čempionu līgas kontekstā der atcerēties nelielu priekšvēsturi. Proti, kā Latvija tika pie garantētās vietas pamatturnīrā. Iesākumā Latvijai bija vieta tikai kvalifikācijā, taču Latvijas Basketbola savienības (LBS) vadībai izdevās pārliecināt, ka mums ir jābūt garantētai vietai pamatturnīrā."

"Kāda šobrīd ir situācija? LBS cīnījās par pamatturnīru, bet čempione atsakās no šīs vietas. To pašu izdara arī vicečempioni. Šobrīd izveidojusies situācija, ka uz šo vietu pretendē valsts trešā spēcīgākā komanda. Kāda varētu būt FIBA reakcija, to nevaru pat nojaust. Tāpēc nevaru pateikt, vai mums tiks piešķirta vieta pamatturnīrā vai tomēr kvalifikācijā. Skaidrībai jābūt līdz mēneša beigām," izteicās Pleinics.

Jau aptuveni 15 gadus kontinenta divus spēcīgākos basketbola turnīrus organizē Eiropas Basketbola līgu savienība (ULEB), tomēr no pagājušās vasaras kontroli pār šiem turnīriem cenšas atgūt FIBA, kas ķērusies pie ļoti drakoniskas rīcības un piedraudējusi diskvalificēt visu valstu nacionālās izlases, kuru komandas piedalīsies ULEB rīkotajos turnīros - Eirolīgā vai Eiropas kausa izcīņā.

Tiesa, Latvijai šādas sekas nedraud, jo šosezon pirmoreiz kopš 2002./2003.gada sezonas Latvija nebija pārstāvēta Eiropas otrajā spēcīgākajā basketbola turnīrā ULEB Eiropas kausā, kura nākotne līdz ar to pašlaik ir neskaidra.

Dalība šosezon ULEB Eiropas kausā pienācās 2015.gada Latvijas čempionvienībai "VEF Rīga", tomēr tā jau vasaras sākumā pavēstīja, ka šajā sezonā turnīrā nepiedalīsies. Tāpat rīdzinieku vietu neaizņēma arī "Ventspils".

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA