Islandieši izlaiž uzvaru, iesitot savos vārtos; ungāri pietuvojas astotdaļfnālam
Liktenīgais moments, kurā islandieši raida bumbu savos vārtos.
2016. gada 18. jūnijs, 21:03

Islandieši izlaiž uzvaru, iesitot savos vārtos; ungāri pietuvojas astotdaļfnālam

Jauns.lv

Ungārijas futbola izlase Eiropas futbola čempionāta finālturnīra spēles izskaņā panāca neizšķirtu pret Islandi, tādējādi neļaujot debitantiem svinēt vēsturisku panākumu.

F apakšgrupas mačā Marseļā ungāri cīnījās neizšķirti 1:1 (0:1) ar Islandi.

Jau no pirmajām spēles minūtēm ungāri kontrolēja bumbu, tomēr pirmā bīstamā situācija bija tieši pie rekordista Gābora Kirāja sargātajiem vārtiem. Pēc stūra sitiena izspēles Jons Bedvarsona ar galvu sistā bumba lidoja nedaudz pāri vārtu pārliktnim. Arī turpinājumā bumba vairāk bija Ungārijas izlases rīcībā, kas gan Islandei netraucēja veidot uzbrukumus uz ungāru vārtiem.

Septiņas minūtes pirms pirmā puslaika beigām mača galvenais tiesnesis Sergejs Karasevs saskatīja, ka ungārs Tomāšs Kādārs savā soda laukumā klupina pretinieku, tādējādi uz Kirāja sargāto mūri tika nozīmēts 11 metru soda sitiens. To devās izpildīt Gilvi Sīgurdsons, kurš nekļūdīgi raidīja bumbu vārtos.

Arī otrajā puslaikā laukumā dominēja ungāri, taču līdz pat pamatlaika priekšpēdējai minūtei viņiem neizdevās uzlauzt Islandes vārtus. Tiesa, dažas minūtes pirms finālsvilpes uz maiņu nākušais Nemanja Nikoličs izdarīja piespēli soda laukumā, bet Birkirs Saivarsons neveiksmīgi ievirzīja bumbu savos vārtos. Spēles kompensācijas laika beigās islandieši ieguva tiesības izpildīt brīvsitienu uz Ungārijas izlases vārtiem. Pirmais no sitieniem atsitās pret ungāru izveidoto sieniņu, bet atkārtots sitiens ceļu uz vārtiem neatrada, tādējādi duelis noslēdzās neizšķirti 1:1.

F apakšgrupā līdere ar četriem punktiem ir divas spēles aizvadījusī Ungārija. Divi punkti ir Islandei, punkts vienā spēlē ir Portugālei, kas plkst.22 Parīzē tiksies ar Austriju, kas pirmajā spēlē piedzīvoja zaudējumu.

Visus pirmās un otrās kārtas mačus tiešraidē pārraida Latvijas Televīzijas (LTV) 7.kanāls.

Islandieši bija Latvijas pretinieki šī Eiropas čempionāta kvalifikācijā, savukārt ar Ungāriju un Portugāli Mariana Pahara trenētajai komandai nāksies spēlēt 2018.gada Pasaules kausa kvalifikācijā.

Ungārijas izlase pirmās kārtas cīņā sarūpēja pārsteigumu, ar 2:0 uzvarot Austriju, savukārt portugāļi, par spīti lielam pārsvaram, nespēja uzvarēt Islandi, abām komandām cīņu beidzot neizšķirti 1:1.

Ungārija un Islande tikušās 11 reizes un krietni labāki bijuši ungāri, izcīnot septiņas uzvaras. Ungārijas izlasē pirmajā spēlē šajā turnīrā pret Austriju vārtus sargāja Gābors Kirājs, kurš būdams 40 gadus un 74 dienas vecs kļuva par visu laiku vecāko futbolistu, kurš piedalījies Eiropas čempionātu finālturnīros.

Islande ir viena no divām izlasēm ar Albāniju, kas kādam no nozīmīgākajiem finālturnīriem kvalificējusies pirmoreiz vēsturē, tāpēc spēlē ar portugāļiem, islandieši izcīnīja sev vēsturisku punktu. Savukārt Ungārija Eiropas čempionātos piedalījusies vienīgi 1964. un 1972.gadā, tomēr abas reizes sasniegusi pusfinālu, gūstot attiecīgi trešo un ceturto vietu.

LETA jau vēstīja, ka dienas pirmajā mačā E apakšgrupas cīņā Beļģija ar 3:0 (0:0) uzvarēja Īriju. Divus vārtus Beļģijas valstsvienības labā guva Romels Lukaku, bet vienu reizi precīzs bija Aksels Vitsels.

Līdz ar to pēc divām kārtām E apakšgrupā Itālijai ir seši punkti, Beļģijai trīs punkti, bet pa punktam guvušas Īrija un Zviedrija.

Līdz sestdienas spēlēm vietu izslēgšanas spēlēs bija nodrošinājušas trīs izlases - Francija, Spānija un Itālija, kuras turnīru ir sākušas ar divām uzvarām divos mačos.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. "Stade de France" ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraidīs LTV7, turklāt 45 no 51 spēles būs iespējams vērot tiešraidē.

Islandes izlases sastāvs - Hanness Halldorsons, Ragnars Sigurdsons, Birkirs Saivarsons, Ari Skūlasons, Kari Arnasons, Johans Gudmundsons, Ārons Gunnarsons (Emils Halfrēdsons 65.min.), Gilvi Sīgurdsons, Birkirs Bjardnasons, Jons Bedvarsons (Alfrēds Finbogasons 69.min.), Kolbeins Sigtorsons (Eidurs Gudjonsens 84.min.).

Ungārijas izlases sastāvs - Gābors Kirājs, Ādams Lāngs, Rihards Guzmičs, Rolands Juhāss (Ādams Salai 84.min.), Tamāšs Kādārs, Zoltāns Gera, Balāžs Džudžāks, Ādams Naģs, Lāslo Kleinheislers, Zoltāns Štībers (Nemanja Nikoličs 66.min.), Tamāšs Priškins (Dāniels Bode 66.min.).

LETA/Foto: EPA/LETA