Basketbols
2016. gada 24. jūnijs, 17:17

NBA draftā ar 11. numuru izvēlēts Lietuvas talants Sabonis. Latviešu šogad nav

Jauns.lv

Nacionālās basketbola līgas (NBA) ceturtdien Bruklinā aizvadītajā draftā Filadelfijas "76ers" komanda ar pirmo numuru izvēlējās 19 gadus veco austrāliešu saspēles vadītāju Benu Simonsu, savukārt Latvijas basketbolists Iļja Gromovs, kurš arī bija pieteicies draftam, neviena kluba uzmanību nesaņēma un netika draftēts.

Filadelfijas "76ers" komandai pirmā izvēle draftā bija pēc 20 gadu pārtraukuma. 1996.gadā Filadelfijas klubs ar pirmo numuru nodraftēja nākamo NBA zvaigzni Alenu Aiversonu, kurš nu savu karjeru jau ir beidzis, savukārt tagad viņu izvēle bija par labu Simonsam.

"Jūtos satriecoši. Kad nosauca manu vārdu un atrados uz skatuves, man trīcēja kājas," pēc drafta ceremonijas žurnālistiem sacīja Simonss, kurš ir trešais Austrālijā dzimušais spēlētājs, kuru NBA draftā izvēles ar pirmo kārtas numuru. Pirms viņa šādu godu izpelnījās Endrjū Boguts 2005.gadā un Kairijs Ērvins 2011.gadā.

Simonss iepriekšējo sezonu pavadīja ASV Nacionālās koledžu sporta asociācijas (NCAA) Luiziānas štata universitātes komandā, kur vidēji mačā guva 19,2 punktus, izcīnot 11,8 atlēkušās bumbas un izdarot 4,8 rezultatīvas piespēles.

Tikmēr ar otro numuru Losandželosas "Lakers" izvēlējās uzbrucēju Brendonu Ingremu, bet ar trešo numuru Bostonas "Celtics" nodraftēja Džeilenu Braunu, kurš arī spēlē uzbrucēja pozīcijā.

Savukārt ceturtais drafta numurs tika horvātu basketbolistam Draganam Benderam, kuru izvēlējās Fīniksas "Suns" komanda. Viņš iepriekšējo sezonu pavadīja Izraēlas klubā Telavivas "Maccabi FOX". Benders kļuva par visu laiku NBA draftā visaugstāk izraudzīto horvātu, jo pērn ar piekto numuru tika izvēlēts Mario Hezonja.

Ar 11.numuru tika nodraftēts lietuviešu basketbola leģendas Arvīda Saboņa dēls Domants Sabonis, kuru izvēlējas Orlando "Magic" komanda, taču uzreiz aizmanīja uz Oklahomsitijas "Thunder" vienību. "Magic" šķīrās arī no Viktora Oladipo un Ersana Iljasovas, bet pretī saņēma spāņu basketbolistu Seržu Ibaku.

NBA draftam bija pieteicies arī Latvijas basketbolists Gromovs, kurš šosezon spēlēja "Jūrmala"/"Fēnikss" vienībā. Viņš bija devies uz ASV, cenšoties komandas pārliecināt par savu lietderību, tomēr neviens klubs viņu nenodraftēja.

Tikmēr cits Latvijas basketbolists Rolands Šmits, kurš arī varēja pretendēt uz vietu draftā, jūnija vidū savu kandidatūru no drafta atsauca.

NBA klubi varēja draftēt spēlētājus, kuri sasnieguši 22 gadu vecumu. Drafta divās kārtās tika izvēlēti 60 spēlētāji. Šoreiz izvēles tiesības nebija Ņujorkas "Knicks" komandai , kura pērn NBA draftā ar augsto ceturto numuru izvēlējās Kristapu Porziņģi, kurš aizvadītajā sezonā teicami debitēja pasaules spēcīgākajā līgā.

Līdz šim NBA drafta vēsturē ir izraudzīti četri Latvijas basketbolisti. 2004.gadā ar kopējo 11.numuru Goldensteitas "Warriors" izraudzījās Andri Biedriņu, bet 2011.gadā ar 42.numuru Indiānas "Pacers" izvēlējās Dāvi Bertānu, kurš gan uzreiz pēc tam nonāca Sanantonio "Spurs" paspārnē. Savukārt 2013.gadā Jāni Timmu ar 60.numuru izraudzījās Memfisas "Grizzlies", kamēr pērn ar augsto ceturto numuru tika izvēlēts Kristaps Porziņģis, kurš nonāca Ņujorkas "Knicks" klubā.

LETA/Foto: EPA/LETA