Grīzmans trijās minūtēs gūst divus vārtus un ieved Franciju ceturtdaļfinālā
Šī spēle bija Antuāna Grīzmana zvaigžņu stunda.
2016. gada 26. jūnijs, 18:11

Grīzmans trijās minūtēs gūst divus vārtus un ieved Franciju ceturtdaļfinālā

Jauns.lv

Antuānam Grīzmanam gūstot divus vārtus trīs minūšu laikā, svētdien Eiropas futbola čempionāta astotdaļfināla cīņā vietējā Francijas izlase ar rezultātu 2:1 (0:1) pārspēja Īriju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rezultātu jau otrajā minūtē, realizējot 11 metru soda sitienu atklāja Roberts Breidijs, bet otrajā puslaikā Grīzmans izglāba Franciju, gūstot mājiniekiem divus vārtus.

Līdz ar to Francija sasniegusi turnīra ceturtdaļfinālu, kurā sacentīsies ar Anglijas un Islandes spēles uzvarētāju.

Maču Francija iesāka ļoti neveiksmīgi un jau pirmajā minūtē Pols Pogbā soda laukumā nogāza Šeinu Longu, bet sekojošo 11 metru soda sitienu Breidijs realizēja, vispirms raidot pret vārtu stabu. Pēc šāda notikumu pavērsiena Francija momentāni metās atspēlēties. Kaut čempionāta saimnieki bumbu kontrolēja daudz vairāk, dažbrīd bīstami uzbruka arī īri, turklāt puslaika vidū Francijas spiediens apstājās.

Turpinājumā cīņa bija līdzvērtīgāka, tomēr puslaika beigās atkal francūži bija tuvu vārtu guvumam - jau kompensācijas laikā francūži izdarīja divus sitienus no soda laukuma, bet neviens neaizgāja līdz vārtiem, jo īru laukuma spēlētāji tos bloķēja.

Otrajā puslaikā jau otrajā minūtē pēc tiešā brīvsitiena pie tālā pretinieku vārtu staba nokļuva Lorāns Kosjeļni, tomēr viņa raidījums ar galvu lidoja nedaudz garām vārtiem. Turpmākajās minūtēs iespējas bija abām komandām, bet tad pienāca Grīzmana zvaigžņu stunda - vispirms 58.minūtes viņš nekļūdīgi sita ar galvu pēc centrējuma, bet nieka trīs minūtes vēlāk pēc Olivjē Žirū piespēles nokļuva viens soda laukumā ar bumbu un nekļūdījās. Līdz ar to īsā laikā Francija spēja pārņemt vadību ar 2:1.

Francija turpināja dominēt un 66.minūtē pie pašas soda laukuma robežas ar pēdējās cerības pārkāpumu Grīzmanu nogāza Šeins Dafijs, saņemot sarkano kartīti un atstājot Īriju mazākumā. Atspēlējot deficītu un iegūstot vairākumu, Francijas izlase atraisījās un 77.minūtē brīdi iepriekš laukumā nākušais Andrē Pjērs Žiņaks raidīja bumbu pret pārliktni. Mača noslēgumā Grīzmanam un Žiņakam bija arī citas iespējas gūt vēl trešos vārtus, bet Īrija pāris bīstamus momentus izdarīja vien pēdējās minūtēs, bet nespēja apturēt Franciju no iekļūšanas ceturtdaļfinālā.

Francijas futbolisti priekšsacīkstēs uzvarēja A apakšgrupā, ar 2:0 pārspējot Albāniju, ar 2:1 pieveicot Rumāniju un spēlējot neizšķirti 0:0 ar Šveici. Tikmēr Īrijas izlase izslēgšanas turnīrā iekļuva kā viena no četrām labākajām trešo vietu ieguvējām. E apakšgrupā īri negaidīti ar 1:0 pārspēja Eiropas vicečempioni Itāliju, spēlēja neizšķirti 1:1 pret Zviedriju un ar 0:3 atzina Beļģijas pārākumu.

Abas komandas savā starpā tikās 17.reizi un Francijas futbolisti guva astoto uzvaru. Iepriekšējās divas tikšanās notika 2010.gada Pasaules kausa kvalifikācijas "play-off" kārtā, kad franči strīdīgi uzvarēja viesos ar 1:0, bet savā laukumā spēlēja neizšķirti 1:1.

Francija devīto reizi piedalās Eiropas čempionātā. Titulu izdevies izcīnīt 1984.gadā savās mājās un arī 2000.gadā. Francija rīkoja arī pirmo Eiropas čempionātu 1960.gadā, kad guva ceturto vietu.

Tikmēr Īrija Eiropas čempionātā piedalījās trešo reizi. Iepriekšējos divos turnīros 1988.gadā un pirms četriem gadiem īri kopā sešos mačos guva tikai vienu uzvaru.

Turpinājumā svētdien notiks vēl divas spēles - plkst.19 laukumā dosies pasaules čempione Vācija un Slovākija, bet plkst.22 savā starpā cīnīsies Ungārija un Beļģija.

Jau ziņots, ka sestdien astotdaļfinālā Polija pamatlaikā cīnījās neizšķirti 1:1 ar Šveici, panākumu gūstot pēcspēles sitienos ar 5:4. Ceturtdaļfinālā poļi spēkosies ar Portugāli, kas sestdien mača papildlaikā ar 1:0 pārspēja Horvātiju.

Vēl vienā astotdaļfinālā sestdien Velsa ar rezultātu 1:0 pārspēja Ziemeļīriju.

Pēdējās divas Eiropas čempionāta astotdaļfināla cīņas notiks pirmdien, kad Itālija spēlēs pret pašreizējo čempioni Spāniju un Anglija pret Islandi.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas bija sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificējās divas labākās izlases, kā arī tajā iekļuva četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. "Stade de France" ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraidīs LTV7, turklāt 45 no 51 spēles būs iespējams vērot tiešraidē.

Francijas izlases sastāvs

: Igo Lorī, Adils Ramī, Bakarī Saņā, Patriss Evrā, Lorāns Kosjeļni, Blaiss Matuidi, Pols Pogbā, N'Golo Kantē (Kingslijs Komans, 46.min., Musa Sisoko, 90.min.), Antuāns Grīzmans, Olivjē Žirū (Andrē Pjērs Žiņaks, 73.min), Dimitrī Pajē.

Īrijas izlases sastāvs

: Derens Rendolfs, Šeins Dafijs, Stīvens Vords, Sīmuss Koulmens, Ričards Keogs, Roberts Breidijs, Džeimss Makklīns (Džons O'Šī, 69.min.), Džefs Kendriks, Džeimss Makkartijs (Veslijs Hūlahens, 72.min.), Šeins Longs, Derils Mērfijs (Džons Volterss, 65.min.).

LETA/ Foto: AP/Scanpix/LETA