Beļģi spēles izskaņā salauž ungārus un sasniedz Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu
Šī abām komandām bija trīspadsmitā tikšanās reize, un Beļģija svinēja devīto uzvaru.
2016. gada 27. jūnijs, 00:01

Beļģi spēles izskaņā salauž ungārus un sasniedz Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu

Jauns.lv

FIFA pasaules ranga vicelīdere Beļģija svētdien Eiropas čempionāta astotdaļfināla spēlē ar rezultātu 4:0 (1:0) pārspēja Beļģiju un sasniedza sacensību nākamo kārtu.

Kaut rezultātu beļģi atklāja jau desmitajā minūtē, otrajā puslaikā ungāri radīja vairākas ļoti labas vārtu gūšanas iespējas un bija tuvu izlīdzinājuma panākšanai. Tomēr 78. un 80.minūtē Beļģijas izlase spēja gūt vēl divus vārtus, bet punktu ar ceturto precīzo sitienu pielika jau kompensācijas laikā.

Ceturtdaļfinālā Beļģija sacentīsies ar Velsu, kas sestdien astotdaļfinālā ar 1:0 pārspēja Ziemeļīriju.

Jau no spēles pirmajām minūtēm par favorīti uzskatītā Beļģijas izlase pārņēma iniciatīvu, veidojot vienu uzbrukumu pēc otra un desmitajā minūtē arī pelnīti atklāja rezultātu, kad pēc soda sitiena aizsargs Tobijs Alderveirelds izcēlās raidījumā ar galvu. Arī turpinājumā vairākus bīstamus momentus izveidoja Beļģija, bet puslaika vidū Ungārija lēnām atguvās un pat ieguva pārsvaru bumbas kontrolē, tomēr neko bīstamu izveidot nespēja un dominēt joprojām turpināja Beļģija.

35.minūtē pēc Kevina de Brujnes tiešā brīvsitiena sekmīgi darbojās ungāru vārtsargs Gābors Kirājs, novirzot bumbu uz vārtu pārliktni, bet 39.minūtē arī pirmo labo iespēju izveidoja Ungārija, tomēr Gergē Lovrenčičs sita nedaudz pāri vārtiem. Vēl pēc pāris minūtēm Balāžs Džudžāks sita bumbu gar pašu vārtu stabu, bet rezultāts nemainījās un pēc puslaika Ungārija joprojām zaudēja ar 0:1. Zīmīgi, ka pirmajās 45 minūtēs de Brujne izpildīja piecus sitienus pa pretinieku vārtiem.

Otrā puslaika ievadā spēles gaita nemainījās un jau pirmajā minūtē divreiz spēlē nācās iesaistīties ungāru vārtsargam Gāboram Kirājam. Tomēr drīz vien aizvadītajā mačā labas vārtu gūšanas iespējas sāka veidot arī Ungārija, iegūstot arī iniciatīvu, bet beļģi atbildēja ar bīstamiem pretuzbrukumiem. Otrā puslaika vidū jau varēja teikt, ka Ungārijai pieder iniciatīva, tomēr spēle tika zaudēta divu minūšu laikā.

Vispirms 78.minūtē pēc Edena Azāra piespēles vārtu priekšā izcēlās vien divas minūtes pirms tam laukumā iznākušais Mišī Batčuajī, bet vēl pēc divām minūtēm ļoti ātrā pretuzbrukumā ar sitienu vārtu stūrī individuāli izcēlās arī pats Azārs, kurš ļoti sekmīgi nospēlēja individuāli. Kaut atlikušajā laikā Ungārija darīja visu, lai gūtu kaut vienus vārtus, jau kompensācijas laikā tā ielaida ceturtos, kad vēl vienā pretuzbrukumā izcēlās Janiks Karasko.

Ungārija priekšsacīkstēs bez zaudējumiem finišēja pirmajā vietā F apakšgrupā. Ar 2:0 izdevās pārspēt Austriju, kā arī cīnīties neizšķirti 1:1 pret Islandi un 3:3 pret Portugāli.

Beļģijas futbolisti ieguva otro vietu E apakšgrupā, ar 1:0 uzvarot Zviedriju un ar 3:0 Īriju, bet turnīra ievadā beļģi ar 0:2 piekāpās Itālijai.

Šī abām komandām bija trīspadsmitā tikšanās reize un Beļģija svinēja devīto uzvaru. Tiesa, oficiālos turnīros komandas nebija tikušās kopš 1982.gada Pasaules kausa izcīņas, kad duelis noslēdzās neizšķirti 1:1.

Eiropas čempionātā Ungārija piedalījās trešo reizi. 1964. un 1972.gadā valstsvienība sasniedza pusfinālu, gūstot attiecīgi trešo un ceturto vietu.

Beļģija, kas vēl nesen bija FIFA ranga līdere un pašreiz ir otrās vietas īpašniece, Eiropas čempionātā piedalās pirmoreiz kopš 2000.gada, kad tajā iekļuva kā mājiniece. Kvalificēties sacensībām tā spēja trīs reizes pagājušā gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados, divreiz iekļūstot pusfinālā.

Jau ziņots, ka sestdien astotdaļfinālā Polija pamatlaikā cīnījās neizšķirti 1:1 ar Šveici, panākumu gūstot pēcspēles sitienos ar 5:4. Ceturtdaļfinālā poļi spēkosies ar Portugāli, kas sestdien mača papildlaikā ar 1:0 pārspēja Horvātiju.

Vēl vienā astotdaļfinālā sestdien Velsa ar rezultātu 1:0 pārspēja Ziemeļīriju.

Tikmēr svētdienas pirmās spēles bija daudz skatāmākas - Antuānam Grīzmanam gūstot divus vārtus trīs minūšu laikā, vietējā Francijas izlase ar rezultātu 2:1 pārspēja Īriju, bet pašreizējā pasaules čempione Vācija ar rezultātu 3:0 droši pieveica Slovākiju.

Pēdējās divas Eiropas čempionāta astotdaļfināla cīņas notiks pirmdien, kad Itālija spēlēs pret pašreizējo čempioni Spāniju un Anglija pret Islandi.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas bija sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificējās divas labākās izlases, kā arī tajā iekļuva četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle, kamēr pirms četriem gadiem, kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Eiropas čempionātā spēles norisinās desmit stadionos - Parīzē, Sendenī, Marseļā, Lionā, Lillē, Nicā, Tulūzā, Bordo, Sentetjēnā un Lansā. Mačs par zeltu notiks Francijas nacionālajā stadionā, kas atrodas Sendenī piepilsētā un kas var uzņemt nedaudz vairāk kā 81 000 cilvēku. Šajā arēnā norisinājās arī 1998.gada Pasaules kausa fināls, kad tieši Francija ar 3:0 pārspēja Brazīliju. "Stade de France" ir lielākais turnīra stadions, kamēr vēl virs 50 000 spējīgas uzņemt arēnas Marseļā (67 394), Lionā (59 286) un Lillē (50 186).

Visas Eiropas čempionāta finālturnīra spēles pārraidīs LTV7, turklāt 45 no 51 spēles būs iespējams vērot tiešraidē.

Ungārijas izlases sastāvs:

Gābors Kirājs, Tamāšs Kādārs, Ādams Lāngs, Rihards Guzmičs, Rolands Juhāss (Dāniels Bode, 79.min.), Zoltāns Gera (Ākošs Eleks, 46.min.), Balāžs Džudžāks, Ādams Naģs, Ādams Pintērs (Nemanja Nikoličs, 75.min.), Gergē Lovrenčičs, Ādams Salai.

Beļģijas izlases sastāvs:

Tibo Kurtuā, Jans Vertongens, Tobijs Alderveirelds, Tomass Munjē, Tomass Vermālens, Kevins de Brujne, Drīss Mertenss (Janiks Karasko, 70.min.), Edens Azārs (Maruāns Fellaini, 81.min.), Radža Naingolans, Aksels Vitsels, Romels Lukaku (Mišī Batčuajī, 76.min.).

LETA/ Foto: EPA/LETA