Mārtiņš Krūze kļuvis par pirmo eiropieti, kurš pietupies ar 400 kg uz muguras
Mārtiņš Krūze sacensību laikā kļuva par pirmo eiropieti, kas pietupienos sasniedzis 400 kg rezultātu.
Citi sporta veidi
2016. gada 27. jūnijs, 12:25

Mārtiņš Krūze kļuvis par pirmo eiropieti, kurš pietupies ar 400 kg uz muguras

Jauns.lv

Ap 4.00 ASV, Teksasā, noslēdzās pasaules čempionāts vīriem klasiskajā spēka trīscīņā, kurā piedalījās arī divi Latvijas pārstāvji – supersmagajā svara kategorijā 120+ kg valmierietis Mārtiņš Krūze un svara kategorijā līdz 120 kg aizputnieks Māris Juzups. Mārtiņš Krūze sacensību laikā kļuva par pirmo eiropieti, kurš pietupienos sasniedzis 400 kg rezultātu.

M. Krūzes kategorijā virs 120 kg sacentās 19 sportisti no visas pasaules, sākot no Japānas, Austrālijas līdz Dienvidāfrikai, Kanādai un eksotiskākām vietām kā Nauru un Samoa salas Klusajā okeānā. Sacensības Latvijas pārstāvis iesāka veiksmīgi, pietupienos sasniedzot jaunu Eiropas un, protams, Latvijas rekordu – 400 kg. Viņam priekšā šajā kustībā aizsteidzās vien kanādietis Kellijs Brentons ar 410 kg, un divi pasaules rekorda labotāji - ar 426,5 kg Nauru salu pārstāvis Uepa Jeza un ar 438 kg amerikānis Rejs Viljams.

Svaru stieņa spiešanā guļus, spēka trīscīņas otrajā kustībā, M. Krūze atkārtoja savu labāko rezultātu, jau Eiropas čempionātā martā uzstādītos 230 kg. Viņam priekšā izvirzās sportisti, kas specializējas tieši šajā kustībā. Svaru stieņa spiešanā guļus labāko rezultātu un jaunu pasaules rekordu spiešanā guļus spēka trīscīņas sacensībās uzstāda alžīrietis Iljess Boghalems – 275 kg.

Svaru stieņa vilkmē no zemes, spēka trīscīņas noslēdzošajā kustībā, sākās patiesā cīņa par medaļām kategorijā. Kā pēdējo piegājienu M. Krūze piesaka 357,5 kg, kas nodrošinātu bronzu summā. Svaru stieni no zemes izkustināt izdevās, taču tas apstājas ap ceļiem, un diemžēl pat pēc ilgas cīņas ar sevi un svaru stieni šis svars nepadevās. Līdz ar to M. Krūze palika ar 335 kg vilkmē un 4. vietu summā ar jaunu Eiropas un Latvijas rekordu summā 965 kg. 3. vietā kanādietis Kellijs Brentons ar 985 kg, 2. vietā Uepa Jeza no Nauru salas Klusajā okeānā ar 1006,5 kg. Par uzvarētāju tika kronēts amerikānis Rejs Viljams ar rezultātu 1043 kg.

Svara kategorijā līdz 120 kg no Latvijas sacentās pašvaldības policists no Aizputes Māris Juzups. M. Juzups ietupienus iesāka ar jaunu Latvijas rekordu klasiskajā spēka trīscīņā 327,5 kg. Svaru stieņa spiešanā guļus M. Juzups izcīnīja mazo bronzas medaļu (uzstādīja trešo labāko rezultātu kustībā) ar 230 kg, kas ir atkārtots labākais personiskais rezultāts. Taču pēdējā kustībā diemžēl trauma, un vilkmē M. Juzups palika pie ļoti pieticīgiem 270 kg. Trauma diemžēl liedza arī cīnīties par vietu pirmajā trijniekā un uzrādīt jaunu rekordu summā. Par spīti tam M. Juzups izcīnīja 5. vietu kategorijā ar 827,5 kg summā.

21. jūnijā Pasaules čempionātā bronzas medaļu klasiskajā spēka trīscīņā izcīnīja šī brīža Latvijas absolūti spēcīgākais jauniešu (U18) grupas atlēts Edgars Jurkāns. E. Jurkāns uzrādīja lielisku rezultātu – 517,5 kg summā, kas ir arī jauns Latvijas rekords svara kategorijai līdz 66 kg jauniešiem, junioriem un open vīru grupām. Jaunais sportists pietupās ar 172,5 kg. Svaru stieņa spiešanā guļus pievarēja neticamus 132,5 kg, kas ir Latvijas jauniešu, junioru un open vīru rekords svara kategorijai līdz 66 kg, un nodrošināja “mazo zelta medaļu” šajā kustībā. Savukārt svaru stieņa vilkmē no zemes tika pacelti 212,5 kg, kas ir Latvijas jauniešu rekords. Latvijas izlasi sacensībās pavadīja komandas vadītājs un starptautiskās kategorijas tiesnesis Andrejs Rožlapa.

Sacensību rezultāti pieejami: http://goodlift.info/scoresheets/detailed_scoresheet_m.htm Pasaules čempionāts klasiskajā spēka trīscīņā notiek jau ceturto gadu. Šogad tas norisinājās no 19. līdz 26. jūnijam ASV Teksasas štatā. Šoreiz sacensībām bija pieteikušies 736 sportisti no teju 60 valstīm.


Regīna Zommere/Publicitātes foto

Tēmas